DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Azzal kell kezdenem, hogy sajnos elírás történt a címben, és nem Dombrád városáról szeretnék beszélni, bár lehetne ott is miről beszélni, hanem Demecser városáról szeretném kérdezni miniszter urat.
Tisztelt Miniszter Úr! Demecser egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város, a képviselő-testü-le-tében hat képviselő és egy polgármester foglal helyet. 2014 októberében az önkormányzati választások után felállt a testület és a polgármester, és elkezdték a közös munkát. Sajnos az elmúlt durván másfél év alatt úgy alakult a helyzet - ennek okait természetesen nem itt a Ház falai között szeretném taglalni -, hogy úgy néz ki, a munka nem megy közösen a képviselőknek és a polgármester úrnak. Ennek következtében 2016. március 30-án a hat önkormányzati képviselőből négy önkormányzati képviselő írásban kezdeményezte az önkormányzatnál a rendkívüli ülés összehívását, megjelölve a napirendi pontot, egészen pontosan Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 44. §.-ának megfelelően az ülést kezdeményezték, megjelölve a napirendi pontot a város képviselőtestületének feloszlatása címen.
Ennek a törvénynek a 44. §-a elég egyértelműen és világosan rendelkezik: az ülést 15 napon belüli időpontra össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára. Az indítvány alapján a testületi ülést a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával. Március 30-án az önkormányzati képviselők, a hat önkormányzati képviselőből négy kezdeményezte az ülés összehívását, azóta sem történt meg az ülés összehívása. Ráadásul az önkormányzati képviselők ezen beadványukat a megyei kormányhivatalnak is eljuttatták. Az, hogy a polgármester nem hívta össze a testületi ülést, nagyon sajnálatos, de a megyei kormányhivatal sem tett annak érdekében semmit, hogy az önkormányzat törvényesen járjon el, és a törvényeket betartva összehívják ezt a bizonyos testületi ülést.
Kérdezem miniszter urat, kíván-e valamit tenni ennek az ügynek az érdekében, hiszen önökhöz tartoznak a kormányhivatalok is. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me