TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ma már nem először kerül szóba a parlamentben a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodása. (Közbeszólás az MSZP soraiból: És még milyen sokáig fog! Hónapok témája lesz.) Akkor is elmondtam, most is szeretném elmondani, de ezt önnek is tudnia kell, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy független intézmény, ami az Országgyűlés alá tartozik. Az Országgyűlésnek számol be félévente, a Gazdasági bizottságnak. Személyesen lehet kérdezni a parlamentben a Magyar Nemzeti Bank elnökét, illetve annak helyettesét. Írásbeli, szóbeli kérdést lehet feltenni a kormánynak. Nemhogy nem ad utasítást, nem is adhat utasítást, és a kormány nem is él ezzel a lehetőséggel, nem is élhet ezzel a lehetőséggel, hiszen betartja ezeket a törvényeket, ezeket a törvényeket is.
Ugyanez vonatkozik természetesen a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodására és döntésére is. Ha a Magyar Nemzeti Bank alapítványt hoz létre, és az alapítvány törvényesen működik, annak van kuratóriuma, nyilvánvalóan a felelős vezetők hozzák meg az alapítványra vonatkozó döntéseket. Tehát azt sugallni, hogy a kormánynak, a nemzetgazdasági miniszternek vagy a minisztériumnak, vagy bárkinek a minisztériumból, a kormányból ráhatása van a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodására, ezzel meg-sért-ve annak függetlenségét, ez nem más, mint politikai rágalom.
Az ön felszólalása semmi másról nem szól, mint a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a gyen-gí-té-se, a Magyar Nemzeti Bank Magyarország életében, a magyar pénzügyi rendszerben betöltött felelős szerepének a meggyengítése és hogy a feladatát egyre nehezebben tudja ellátni. Önnek semmi más célja nincs ezzel a felszólalással, mindössze ennyi. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Meg kell tapsolni.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me