DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Aki tanárként, szülőként találkozott már ilyen helyzettel, tudja, milyen súlyosan megterhelheti az intézmény légkörét a vezetők és a beosztott pedagógusok vagy a pedagógusok egymás közötti konfliktusos helyzete. Megszűnnek az eredményes tanítás feltételei, a gyerekekre, a munkára irányuló kellő figyelem, a megfelelő nevelőtestületi együttműködés, és megszűnik a bizalom is. Aki dolgozott már olyan helyen, ahol a vezetés megfélemlítette, eltávolította vagy ellehetetlenítette a kritikusait, éket vert a munkatársak közé, belháborút szított, az tudja, hogy az ilyen szervezet már rövid távon is képtelen eredményekre, különösen, ha pár év alatt kicserélődött a munkatársak fele, vagy ha egy iskolában érettségi előtt a helyzet tűrhetetlensége miatt távoznak a diákok megszokott pedagógusai. Bármely munkavállalóban okkal kelthet riadalmat az állandósult egzisztenciális fenyegetettség, az ezzel társuló vezetői nyomásgyakorlás. Összeegyeztethetetlen a vezetés kultúrájával az ilyen légkör kialakítása. Tisztelt Képviselőtársaim! Az a tanár, akinek a gyomra görcsbe áll, ahogy nap mint nap a felettesével találkozik, képtelen rendesen tanítani.
A híradások szerint pattanásig feszült a helyzet a Telekiben. Okkal gondolhatjuk, hogy azok a tanárok, akik önként távoztak, nyomós okkal mondtak le a kenyérkeresetükről. A maradók az intézményvezetés vezényletével, fenyegetése és megosztó kijelentései kíséretében nemrég nyilatkozatot szavaztak meg a volt kollégák ellen, úgymond az iskola tekintélye védelmében. Mi igaz, mi nem, nem tudjuk. Csak azt tudjuk, hogy a szülők nem ezt várják az iskolától, és a kialakult állapot veszélyezteti a tanulók érdekeit. És ez az a pont, amitől fogva az arra illetékes felettes szervezet sem nézheti ölbe tett kézzel, ha ebben szakmailag tönkremegy az iskola és felőrlődik a nevelőtestület.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kezdeményez-e vizsgálatot az iskolában kialakult állapotok és a pedagógusok nagyarányú távozása miatt? Az iskola egyik volt tanára úgy nyilatkozott, hogy az intézményvezető terrorizálja a vele egyet nem értőket. A nevelőtestület megszavaztatásakor helyettese is érzelmileg zsaroló kijelentést tett a híradások szerint. Az erőszak minden formája megengedhetetlen. A lelki terror alkalmas emberek testi, lelki, egzisztenciális tönkretételére.
Tisztelt Államtitkár Úr! Vizsgálják-e ennek a nyilatkozatnak a valóságtartalmát? Mire számíthat az, akivel szemben ilyen vád megalapozottnak bizonyul? Tisztelt Államtitkár Úr! Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me