HADHÁZY SÁNDOR

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR
HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az egészség vé-del-me és megőrzése talán mindenki számára a legfontosabb. A kormány ezzel teljes mértékben azonosult az elmúlt időszakban. Számos olyan intézkedés, törvényalkotás, rendeletalkotás és egyéb intézkedés történt, ami azt a célt szolgálja, hogy minél aktívabban tudják élni az emberek az életüket, minél jobban részt tudjanak venni a munka világában, a családi életben, a sportoláshoz meglegyen a tehetségük, az egészségük, magyarul, teljes életet éljenek. Közgazdászok nagyon pontosan kimutatták, hogy egy egészséges nemzet jobban teljesít a gazdaság világában és a munka világában is; az nemcsak tartalmasabb életet tud élni, hanem több produktumot is képes előállítani.
Örülök annak, hogy ez a kormány teljes mértékben azonosult ezzel. Bevezettük a mindennapos testnevelést, a sport világát messzemenően kiemelten támogatjuk, és az egészségügyben is olyan kiemelkedő fejlesztések történtek az elmúlt időszakban, amelyek mind azt szolgálják, hogy ez a nemzet egészséges legyen. Ma nem az! Ezt tudjuk, érezzük, és sokba is kerül ez nekünk. Nem elég az, hogy az ember rosszul érzi magát, mert nincs jó kondícióban, egészségi állapotban, hanem ráadásul még rengeteg pénzt is kell áldoznia arra, hogy az egészségét valamilyen szinten megtartsa, megőrizze. S nemcsak személy szerint neki kell erre pénzt fordítania, hanem ilyen formában az egészségügyi ellátórendszer ter-helése is megnövekszik, és ez mind rengeteg forrást von el egyéb, sokkal jobb feladatok elől.
Azt gondolom, hogy ez az intézkedés is ezt a célt szolgálja. Kérem tisztelt ellenzéki képviselőtársaimat, lássák be, hogy például az elektromos cigaretta megítélése szakmai szempontból nem egyértelmű. Vizsgálják, hogy ez milyen hatást fejt ki. Nyíl-ván-valóan lehet érvelni amellett, hogy ez beviszi a dohányos embereket a dohányboltokba, és akkor értelemszerűen könnyebben választanak a rendes dohány és az e-cigaretta között.
(18.00)
Ugyanakkor pedig nagyon sok szakmai szervezet aggódva hívja fel a figyelmet arra, hogy igenis ennek is vannak egészségügyi kockázatai és ártalmai, amelyekkel szembe kell nézni. És igazából ez is lehet egy közbenső lépcső a dohányzásra való rászokásra, mert valaki úgy gondolja, hogy mondjuk, a dohányzást nem választom, de kipróbálom az e-cigarettát, mert az egy puha dolog, de igenis megvan a veszélye, hogy egy idő után átáll, és a rendes dohány felé nyúl.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Úgyhogy azt gondolom, érdemes ezt a kockázatot kiszűrni, érdemes ezt is figyelembe venni. Azt gondolom, éppen ezért ez a javaslat is támogatható. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me