Horváth István (Fidesz) - a földművelésügyi miniszterhez - „Az ellenzék ígéreteivel, vagy a Kormány intézkedései mentén járunk jo…

Full text search

Horváth István (Fidesz) - a földművelésügyi miniszterhez - „Az ellenzék ígéreteivel, vagy a Kormány intézkedései mentén járunk jobban?” címmel
Tisztelt Országgyűlés! Horváth István, a Fidesz képviselője, interpellációt nyújtott be a földművelésügyi miniszterhez: „Az ellenzék ígéreteivel, vagy a Kormány intézkedései mentén járunk jobban?” címmel. Horváth István képviselő urat illeti a szó.
HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Idén januártól 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehúsok áfája, mely a 2014-ben elkezdett áfacsökkentési intézkedések eddigi talán legfontosabb lépése volt. A korábbi áfacsökkentések leginkább a termelői szektorra gyakoroltak pozitív hatásokat, a legtöbb életbe lépett intézkedés azonban már közvetlenül a fogyasztóknál érezteti a hatását.
Ezt az adócsökkentést több meghatározó kiskereskedelmi lánc is érvényesítette az áraiban. Az év első időszaka hangos volt az áfacsökkentésnek köszönhető akcióktól, egyes termékek ára jelentősen csökkent, ami a piaci szereplők első beszámolói szerint még inkább növelte a tőkehúsok iránti keresletet. Remélhetőleg ilyen pozitív hatása lesz majd a 2017-es költségvetésbe tervezett újabb adócsökkentéseknek, melyek a tejet, a tojást és a baromfihúst fogják érinteni.
(15.20)
Ezekkel az áfacsökkentésekkel a kormány elsősorban a lakosság megélhetési terheit kívánja csökkenteni, de további jótékony hatásokra is számíthatunk, például a sertés- és baromfihús vagy a tejtermékek iránti kereslet hosszabb távú növekedésére, amivel a tisztességesen működő vállalkozások helyzete javul, így az intézkedések teljes ágazatok versenyképességének megőrzését és növekedését is segíthetik.
Ellenzéki képviselőtársaink természetesen rendkívül szkeptikusak, és a tényleges eredményeket is próbálják bagatellizálni. Szocialista és jobbikos képviselőtársaink például sorozatban nyújtották be a különféle áfacsökkentési javaslataikat, amelyekkel szélesebbnél szélesebb termékköröket vonnának kedvezményes áfakörbe. Teszik ezt mindenféle felelősség nélkül, hiszen a költségvetést nem nekik kellene egyensúlyban tartani egy-egy ilyen intézkedés után. Ellenzékben könnyen csinálnak politikai témát az áfacsökkentésekből, ugyanakkor például a szocialista kormányok idején ilyen alacsony áfakulcsa egyetlenegy élelmiszernek sem volt.
Kérdezem tisztelt államtitkár urat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogyan vizsgálja és értékeli a korábbi és az idéntől életbe lépett áfacsökkentések eredményét a minisztérium. Mik az eddigi tapasztalatok? Hogyan alakulnak a sertéshúsok fogyasztási adatai? Milyen eredményeket mutatnak a szarvasmarha-, a juh- és kecskeágazatokban bevezetett adókedvezmények? Milyen hatással vannak az intézkedések más termékpályák termékeinek, például a baromfihúsnak a fogyasztására? Milyen további intézkedésekkel segíti a tárca az adócsökkentéssel érintett ágazatokat? Milyen hatásokra, eredményekre számít a tárca a jövőre tervezett intézkedések kapcsán? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me