DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sokszor sokan hangoztatták, hogy bürokráciacsökkentésre van szükség, csak a szocialista kormányok, amikor lépni kellett volna, akkor hirtelen megtorpantak, és lehet, hogy lózungokban ezt hangoztatták, de tényleges intézkedésekben nem tették meg. Ennek is volt a következménye az, hogy a szocialisták elvesztették a választók bizalmát, hiszen az államot nem tudták normális módon működtetni (Gúr Nándor közbeszól.), márpedig a bürokráciacsökkentés a bürokratikus intézményeknek, a hivataloknak a számával is együtt jár.
Sokszor mondták önök az elmúlt hat évben, hogy ezek az átalakítások, amelyek előtt éppen az aktuális kormányzat állt az elmúlt hat évben, működési zavarokat, problémákat fognak okozni; mondták ezt akkor is, amikor a kormányhivatalok, a járási és megyei kormányhivatalok létrejöttek, mégis azóta ezek a hivatalok működnek, és semmifajta kígyózó sorok nem állnak ezek előtt, pedig már öt éve működnek, és első fokon nagyon sok ügyet elbírálnak.
Az állampolgárok szempontjából, akik jogosultak egyes ellátásokra, lényegi változást ez nem fog jelenteni, hiszen aki eddig is jogosult volt, ezután is jogosult lesz, nem a jogosultsági szabályok változnak, nem itt kell bárkinek bármire felkészülni, egész egyszerűen az ezt intéző, az ezt folyósító háttérszervezeti rendszer lesz az, amelyik megváltozik, egyszerűsödik, sokkal átláthatóbbá válik a mi szempontunk szerint. A hozzáférési szabályok, a társadalombiztosítási alapfeladatok viszont ugyanazok maradnak, nem lesz ebben változás. Nem változnak sem a társadalombiztosítással kapcsolatos hozzáférési jogosultsági szabályok, sem a családtámogatások esetében nem változnak.
Ugyanakkor az nagyon határozott elképzelésünk volt, hogy minél közelebb kerüljön az ügyfelekhez az a hely, ahol az ügyüket el tudják indítani. Ezért nyitottuk meg és hónapról hónapra most is bővítjük a kormányablakoknak a számát, pontosan azért, hogy egy hivatali ügyintézésbe kezdő állampolgár ne kelljen hogy többféle hivatalhoz menjen, hogy neki fejből kell tudni, hogy A, B vagy C hivatal illetékes az ő ügyében; egész egyszerűen a járási kormányhivatalnak a kormányablakánál tudjon eljárást indítani. Itt lehet tehát az ügyfelekhez közelebb az igényeket bejelenteni, adatkéréseket kérni; egy átláthatóbb szervezetrendszer, egy lakosságközelibb szervezetrendszer az, aminek a kiépítése most is folyamatban van.
Három alapvető ügyintézési szintet szeretnénk: a járásit, a megyeit és a minisztériumit. A járási szinten történik a tényleges találkozás az ügyfelekkel, ez természetesen megtörténhet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül is; a második a megyei szint, ahol a tényleges ügyintézés az ügyek legnagyobb részében folyik; a harmadik, legfelsőbb szint pedig a minisztérium, amelyik szakmai irányítást gyakorol, illetőleg stratégiát alkot, jogszabálytervezeteket készít elő, vagy jogszabályokat fogad vagy fogadtat el a kormányzattal. Ezáltal mindenki számára tisztább és egyértelműbb, hogy a közigazgatás melyik szintjén kinek milyen feladata van. Nincsenek párhuzamosságok, nincsenek olyan feladatok, amelyeket egy központi hivatal is elvégez, egy minisztérium is elvégezne, és ezáltal adódik irányítási vagy szabályozási gond; egyértelmű, hogy ki az, aki szabályozásért, elsőfokú, másodfokú eljárásért felel.
Így kerülnek ezek a különböző hatáskörök egyes háttérintézményekből, hivatalokból egyrészről minisztériumokhoz, másrészről kormányhivatalokhoz. Ezáltal lesz egy széttagoltabb és párhuzamos működést is produkáló rendszerből egy egységesebb rendszer. Ez könnyebben átlátható, bízunk benne, az állampolgárok számára is, de az biztos, hogy gyorsabb, szakszerűbb, és reméljük, közmegelégedésre is jobban igényt tarthat.
Az talán föl se tűnt a képviselő úrnak, de a családtámogatásokat például már jelenleg is a kormányhivatalok folyósítják, intézik és megállapítják, az ONYF már csak másodfokú hatóságként jár el ezekben az ügyekben. Tehát ezeknek az átalakításoknak egy része egyébként már megtörtént korábban, egy elektronikus rendszer üzemelteti a legtöbb esetben ezeket a folyósításokat, és ezek az elektronikus rendszerek kerülnek egyik intézménytől a másikhoz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) De azt is elmondhatom a bürokráciacsökkentés kapcsán, hogy amikor 2015. április 1-jével a 17 egészségügyi intézményből 12 lett, akkor ennek semmifajta lakossági panasz nem lett a következménye. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me