CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nagyon köszönöm a felszólalását, mert az ön felszólalása egy olyan problémára irányítja a figyelmet, amelyik megoldásra vár, és megvan az a fórum, megvan az a tanácskozó testület, amelyiknek ezzel foglalkozni kell, és a lehetőség szerinti legjobb megoldást kell majd javasolnia a kormánynak vagy éppen az Országgyűlésnek.
De még mielőtt megmondanám azt, hogy melyik is ez a fórum, és mit tett eddig, az elmúlt napokban, szeretném, hogyha áttekintenénk azt, hogy mi történt az elmúlt egy évben, mióta a szabad vasárnap bevezetésre került, és milyen hatása van ennek a megváltozott helyzetnek, amikor újra nyitva lehetnek vasárnap az üzletek; és milyen feladatokat kell megoldani annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben térjünk vissza egy több mint egy évvel ezelőtti állapothoz.
A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés lehetőségének a korábbi keretek közé történő visszaállításával párhuzamosan a vasárnapi pótlék mértéke tekintetében is az eredeti, a 2015. március 14-ei állapot rekonstruálására került sor, tehát nem történt más, annyi történt, hogy visszaállt az a helyzet, ahonnan a szabad vasárnap bevezetése kapcsán elindultunk.
Megszűnt ugyanis az a különleges helyzet, hogy az érintett üzleteket vasárnap zárva kellett tartani, és csak kivételesen, évente legfeljebb öt vasárnap nyithattak ki. Ezzel együtt megszűnt az a kettősség is, ami egy évig fennállt, nevezetesen, hogy ahol korlátozott volt a nyitvatartás, ott 100 százalékos, míg ahol a vasárnapi nyitvatartás nem került korlátozásra, ott 50 százalékos volt a vasárnapi pótlék.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a benzinkutaknál, a piacokon és a várótermekben működő üzletek eladói vagy például a virágüzletek dolgozói az elmúlt egy év folyamán is 50 százalékos, tehát nem 100 százalékos vasárnapi pótlékra voltak jogosultak.
Látnunk kell, hogy a vasárnapi munkavégzés korlátozására vonatkozó kormányzati elképzelések gazdasági oldalról viszont teljesültek. A KSH adatai szerint ugyanis miközben növekedett a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma 2015-ben, eközben a vasárnap rendszeresen vagy alkalmanként dolgozók száma 65 ezerrel csökkent, és az arányuk ennek következtében 38 százalékról 20 százalékra mérséklődött, tehát gyakorlatilag megfeleződött. Úgy látszik továbbá, hogy a többi ágazatban is kevesebben dolgoztak tavaly vasárnapokon, hiszen nemzetgazdasági szinten tavaly 110 ezer fővel csökkent a vasárnapi munkát végzők száma, amiből, ahogy említettem az előbb, 65 ezer következett be a kiskereskedelemben.
Az üzletek újbóli kinyitása lehetőséget teremt arra, hogy a vasárnapi pótlék mértéke átgondolásra kerüljön. Amint, ahogy az elmúlt napokban már jó néhányszor világossá tettük, a kormány nyitott az egyeztetésre a vasárnapi bérpótlékok kérdéséről, az érdekképviseleti szervezetekkel - hangsúlyozom: az érdekképviseleti szervezetekkel -, tehát a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, ez a párbeszéd, azt lehet mondani, hogy elkezdődött, hiszen a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának monitoringbizottságában az első ilyen jellegű napirend megtárgyalásra került. Az első felvetések elhangzottak, az első ötletelések, javaslatok elhangzottak, és már vitát is folytattunk erről.
Tehát azt lehet mondani, hogy ezen a fórumon, a monitoringbizottság keretein belül, áttekintésre kerülhet a vasárnapi munkavégzésért járó pótlék kérdése, nemcsak a kiskereskedelemben, hanem akkor ki kell terjeszteni a többi nemzetgazdasági ágazatra is. Elindult ez a munka, és várhatóan folytatódik, valószínű, hogy nem egy, hanem több fordulóban, hiszen ahogy ön is a felszólalásában említette, vita van és vita lesz e tekintetben, de természetesen egy jó vita, egy tartalmas vita végén a megoldást biztosan meg fogjuk találni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me