KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogyan ön is említette, az Alkotmányvédelmi Hivatal nemrégiben nyilvánosságra hozta azokat a tanulmányokat, amelyeket a korábbi baloldali kormányok idején rendelt meg a Nemzetbiztonsági Hivatal a Political Capitaltól. Mint ismert, a cég 190 millió forintos nagyságrendű megrendeléshez jutott csak ebben az időszakban, tehát csak ettől a hivataltól. A Political Capital többek között kommunikációs tanácsokat adott az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalnak, de imázsformálással kapcsolatban is tettek javaslatokat. Joggal kérdezheti, tisztelt Országgyűlés, bárki, hogy mi szüksége van egy olyan hivatalnak, amelynek a tevékenységét egyébként a diszkréció jelenti, imázsjavításra vagy imázsnövelésre. A válasz annyi, hogy semmi.
Tisztelt Országgyűlés! Ezeket a tanulmányokat a Nemzetbiztonsági Hivatal mint titkosszolgálat rendelte meg, úgy gondoljuk, hogy egy titkosszolgálat alapvető imázsa az, hogy titkos. Nem ismerünk más titkosszolgálat tekintetében ilyen imázsnövelő tevékenységet vagy gyakorlatot. Ez egy hibás döntés volt az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal részéről, amelyet 2010-ben felszámoltunk.
A cég által készített tanulmányok esetenként felesleges és komolytalan javaslatokat is megfogalmaztak, a tanulmányok meghatározó része csupán sajtófigyelés, és gyakoriak bennük a tartalmi ismétlődések is. Egyes anyagoknál több helyen is indokolt lenne a forrásmegjelölés, ennek ellenére azonban nincsenek hivatkozások. Mindezek mellett az elemzések jelentős részénél az is felmerül, hogy azokat miért kellett kiszervezni, hiszen az ilyen jellegű feladatokat a hivatal főállású munkatársai is képesek lettek volna elvégezni.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy néhány konkrét példát is említsek. A kommunikációs terv a Nemzetbiztonsági Hivatal részére című 2009-es anyagban a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyvével kapcsolatban többek között azt javasolták, hogy azt, idézem: „gazdagítani kell képekkel”; idézem tovább: „bulvárosabb híreket is bele kellene tenni”; és idézem: „jobb minőségű papírra kell nyomtatni”. De a Nemzetbiztonsági Hivatal imázs-váltása másik eszközeként azt ajánlották, hogy a hivatal egy szociális akció keretében jótékonysági bált - jól hallották, jótékonysági bált - szervezzen, az ugyanis megjelenést biztosít a bulvársajtóban. Jó napot kívánok!
Mindezek alapján úgy tűnik, hogy sem a megrendelő, sem a tanácsadó cég nem vette komolyan a megbízást. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a múlt héten döntött, hogy egy tényfeltáró bizottság fogja vizsgálni a Political Capital és a Nemzetbiztonsági Hivatal közötti szerződéseket. A döntés értelmében nemcsak azokat az anyagokat kell majd megismerni, amelyeknek az Alkotmányvédelmi Hivatal megszüntette a minősítését, hanem egyéb dokumentumba is betekinthetnek majd a képviselők. A vizsgálat eredményéről a bizottság tájékoztatást fog adni. Tehát, tisztelt képviselő úr, a válasz az, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy ezeket az iratokat, ezeket a papírokat meg kell ismerni.
Tisztelt Képviselő Úr! A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok súlyos összegeket fizettek ki hasonló megrendelésekre más cégeknek is. Csak a 2006-2010 közötti időszakban a hírek szerint legalább 17 milliárd forintot költöttek tanácsadó szerződésekre, az összeg nagyobb része tíz cégcsoporthoz ment. A kormány meg fogja vizsgálni ezeknek a kifizetéseknek a jogszerűségét, és ki kell vizsgálni azt is, hogy egyáltalán történtek-e teljesítések. A kifizetések alapjául szolgáló tanulmányok ugyanis sok esetben nincsenek meg, vagy még annak a gyanúja is felmerül, hogy ezek a tanulmányok a mai napig el se készültek.
Tisztelt Képviselő Úr! Azt tudom válaszolni önnek, hogy ha a vizsgálatok törvénysértést állapítanak meg, akkor a kormány haladéktalanul meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me