SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt két évben nem volt olyan hónap, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagy Matolcsy György ne került volna reflektorfénybe. Kezdődött azzal, hogy az Országgyűlés nem tűzhette napirendre a Magyar Nemzeti Bank korábbi felügyelőbizottságának jelentését, amely az MNB 2013. évi tevékenységéről készült, természetesen a kormánytöbbség akaratából. Pedig ebben a jelentésben, képviselőtársaim, már szerepelt, hogy mire készül Matolcsy György. Szerepelt benne, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében ingatlanokat, műkincseket vásárolnak, egyéneket és civileket szponzorálnak majd, sőt az is szerepelt benne, hogy alapítványokat hoznak létre. Szépen kigondolt, lépésről lépésre megtervezett ördögi programnak fektette le Matolcsy György 2013 végén az alapjait. Azonban ami ezt a jelentést különösen érdekessé teszi, az az, hogy mindezzel a Magyar Nemzeti Bank akkori felügyelőbizottsága konszenzussal nem értett egyet, ezt a programot erősen kritizálta. A kritika alapjául a jegybanktörvény szolgált, ugyanis a törvény kimondja, hogy mi a Magyar Nemzeti Bank alapfeladata, és hogy a társadalmi felelősségvállalás program forrása a Magyar Nemzeti Bank által beszedett bírság.
Tisztelt Képviselőtársaim! 2014 végén a bírság összege 4,4 milliárd forint volt, s ez nagyságrendileg most is hasonló. Micsoda különbség két év alatt közel 10 milliárd forintot elkölteni vagy pedig több száz milliárd forintot! És micsoda különbség ez a kedvezményezettek számára, akikről már nem lehet tovább titkolózni! Ha a kormánytöbbség 2014 végén elfogadja és megtárgyalja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának a jelentését, tehát megfontolja az észrevételeit, akkor talán elkerülhető lett volna az a szégyenteljes pénzköltés, ami rokoni bizniszekről, egymásnak megszavazott támogatásokról, egzotikus tanulmányutakról, offshore hátterű ingatlanvásárlásokról, irodabérlésekről, és ki tudja még, hogy miről szólnak. Mindezt most még csak Matolcsy György neve fémjelzi, de ha Matolcsy György nem vonja le a tanulságot és nem mond le, akkor, tisztelt képviselőtársaim, menthetetlenül a kormánytöbbség nyakába ömlik ez az egész. Ha így lesz, megérdemlik.
Látva, hogy ki mindenki részesült az adófizetők pénzéből - hangsúlyozom, közpénzből, és ezt a Kúria is kimondta -, nem tudok nem gondolni a kispénzű devizahitelesekre, akik közül sokan elveszítették fejük fölül a fedelet. Képes volt a kormánytöbbség gátlástalanul úgy dönteni, hogy az MNB piaci árfolyamon forintosítsa a devizát, és ezen az ügyleten a Magyar Nemzeti Bank 134 milliárd forintot nyert. Ma már tudjuk, hogy miért. Hogy lehetnek ennyire önzők és kapzsik? Önök szerint Mészáros Lőrincnek, Garancsi Istvánnak, Matolcsy György unokatestvérének jobban szüksége van a pénzre, mint a becsapott devizahiteleseknek?
Azt kell feltételeznem, önök már 2014-ben tudták, hogy miről szól Matolcsy György társadalmi felelősségvállalás programja: a közpénz ellopásának újabb eszközéről. Ezért nem engedték meg, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a jelentés. Azon gondolkodtam, vajon hogyan tudnak így önök az emberek szemébe nézni. Magyarázkodni persze lehet, hogy például milyen jó könyv a Sakk és póker, vagy hogy tényleg szükség volt-e arra a ruandai tanulmányútra, amelyen az illető magánszemély, akiről nem tudjuk, hogy kicsoda, a nők politikai részvételét vizsgálta, vagy arra az afrikai tanulmányútra, amely során a tanzániai választások nemzetközi politikai következményeit vizsgálták, és szükség volt-e Matolcsy György könyvének ukrán nyelvre történő lefordítására 10 millió forintért. És hol volt eközben a Magyar Nemzeti Bank új felügyelőbizottsága? Hallgatott. Nyilván azért, mert a Papcsák fizetését felemelték 3 és fél millió forintra, és félmillióért bérelnek számára autót.
Tisztelt Országgyűlés! Ideje lenne levonni a tanulságot. Nem kérdés, hogy Matolcsy Györgynek ezek után le kell mondania, a Magyar Nemzeti Bank alapítványait meg kell szüntetni, és az Országgyűlés hívja vissza a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát, és a korábbi szabály szerint válasszon újat. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me