TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarországon az uniós jogszabályoknak megfelelően kialakított és az Európai Központi Bank által jóváhagyott, Magyar Nemzeti Bankról szóló CXXXIX. törvény, az úgynevezett MNB-törvény szabályozza a Magyar Nemzeti Bank működését, egyúttal szavatolja annak intézményi függetlenségét. Az MNB-törvény rögzíti, összhangban az Európai Unió működéséről szóló szerződés 130. cikkelyével, hogy az MNB, valamint szerveinek tagjai a Magyar Nemzeti Bank-törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat a kormánytól. Emellett azt is előírja, hogy a kormány vagy bármilyen más szervezet tiszteletben tartja ezt az elvet, és nem kísérli meg az MNB, valamint szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben
Móring József Attila váltja fel.)
Az MNB-t a függetlenség az MNB-törvényben foglalt valamennyi feladatának végrehajtásában megilleti. A Magyar Nemzeti Bank csak a jogszabályoknak van alárendelve, a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben meghatározott feladatai végrehajtása, szakmai döntéseinek meghozatala, gazdálkodása során független.
Az Alaptörvényben meghatározott rendszeres, éves beszámolási kötelezettség mellett a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank elnöke féléves rendszerességgel, írásban beszámol az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának, azaz a Gazdasági bizottságnak. A Magyar Nemzeti Bank féléves tevékenységéről az éves beszámolónak megfelelő tartalommal készíti el tájékoztatását. A Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes megkeresésre az Országgyűlésben is köteles megjelenni és kérdésre válaszolni. A Magyar Nemzeti Bank elnöke írásbeli kérdésre is köteles válaszolni. A Magyar Nemzeti Bankot az Állami Számvevőszék, az Országgyűlés alá tartozó ellenőrző szervezet ellenőrzi.
Az Alaptörvény fent hivatkozott 38. cikkelyének (5) bekezdése is megerősíti és rögzíti, hogy az állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezetek törvényben meghatározott módon, önállóan és felelősen gazdálkodnak a törvényesség, a célszerűség és az eredményesség követelményei szerint. A jegybank tehát önállóan, mindenkor a kormányoktól függetlenül gazdálkodik, olyan nemzeti intézmény, amelynek a gazdálkodásában is megnyilvánuló függetlenség alapján törvényes lehetősége van, tehát törvényes lehetősége van, hogy eredménye terhére a közjót szolgálja, és a lehetőségekhez mérten támogatásokat nyújtson. A Magyar Nemzeti Bank-vagyon része a nemzeti vagyonnak, tehát nem az elnök tulajdona, nem az igazgatósági tagok tulajdona, nem a felügyelőbizottsági tagok tulajdona a létrehozott vagyon, nem az alapítványok kuratóriumi tagjainak a tulajdona, hanem a magyar nemzeti vagyon része a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott vagyon.
A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodása nem része a mindenkori költségvetési törvényben felsorolt államháztartási alrendszereknek, így nem része a hagyományosan értelmezett állami újraelosztásnak sem. A Magyar Nemzeti Bank bevételeit, kiadásait ennek megfelelően nem is a mindenkori éves költségvetési törvény szabályozza, hanem független intézményként saját éves gazdálkodási tervvel rendelkezik, amiről a Magyar Nemzeti Bank igazgatósága maga dönt. A Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és jogszerű. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Sallai R. Benedek: Bravó!)
(13.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me