TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Öt éve született az Alaptörvény. Öt évvel ezelőtt még volt alkotmányunk és volt még Magyar Köztársaság. Az elmúlt öt év után pedig az derült ki, hogy az alkotmánnyal együtt elveszítettük a szociális jogállamot, és a köztársasággal együtt elveszítettük Magyarország nemzetközi megbecsülését és tekintélyét.
Mára világossá vált, hogy az Alaptörvény csakis a Fidesz-KDNP politikai és gazdasági elitjének érdekében készült el és működik ma is. Az érintettek zárt körben ugyan ünnepelhetnek az ötéves évfordulón, és a maguk hatalompolitikáját is éltethetik. Pedig nincs mit ünnepelni, mert kiderült az öt évvel ezelőtti konszenzus nélküli alkotmányozásukról, hogy nem teremtettek, hanem romboltak. Felszámolták a Magyar Köztársaság jogrendjét, szétverték a demokratikus intézményrendszert, megszüntették a világnézeti semlegességet.
Arról szó sincs, hogy az Alaptörvény gránitszilárdságú lenne, hiszen önmaguk öt alkalommal igyekeztek ezt módosítani, éppen az aktuális hatalompolitikai céljaiknak megfelelően. Amit ma ünnepelnek, azt a társadalom önökkel együtt le fogja váltani. (Dr. Rétvári Bence: Ez 2014-ben miért nem történt meg?) Akkor olyan új alkotmány lép életbe, amelyet közös erővel, a társadalom akaratával együtt kell elfogadni, amely az igazságosságon alapul, amely az emberi jogokon alapul. Újra köztársaságnak kell lennie, amelyben az alkotmány ki kell mondja, hogy mindenkinek joga van a szociális biztonsághoz, mert a jog- és a létbiztonság megteremtése nélkül nincs valódi jogállam. Ez mindannyiunk kötelessége.
A Magyar Köztársaságban, bárhova születtél is, egyenlő esélyekkel kell rendelkezned az egészségügyhöz, az oktatáshoz, a tudáshoz való hozzáférésben. Önök ünnepelhetnek, bár ez sokkal inkább tor, a tömegek ugyanis nem ünnepelnek, zsigereikben és hétköznapjaikban pontosan érzik, hogy egyre rosszabbul megy a sorsuk. Az elmúlt öt évben oda jutottunk, hogy az állam az alapvető feladatát, a szociális ellátást megtagadja, a szegénységet szétteríti és fokozza, és mindezek igazságát és statisztikáját elhazudja, az önkormányzatok jogát teljes mértékben csorbítja, tönkreteszi a közoktatást, és a civil jogok gyakorlóit bünteti. Nemcsak a közigazgatás rendszerét politizálta át teljes egészében, hanem az alkotmányosság független intézményeit is maga alá temette. Az Alkotmánybíróság hatáskörét leszűkítette, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank jelölési rendjét egypártivá tette. Szeretném megjegyezni, tisztelt képviselőtársaim, hogy Tóth Bertalan képviselőtársam és Burány Sándor képviselőtársam perelte ki azokat a titkosított adatokat, amelyekről itt most beszélünk. Nagyon remélem, hogy a Fidesz-Jobbik által létrehozott közös felügyelőbizottság is meg fogja tenni a maga lépéseit, mert az elmúlt hónapokban erre nem tett semmilyen érdemi intézkedést. A centrális erőteret ezzel együtt alkotmányosnak hazudja. Ma már nincs közbizalom ezen intézmények iránt, tisztelt képviselőtársaim, hiszen nem is lehet, mert ezek nem a közösséget, hanem csak az elitet szolgálják.
(13.30)
Az emberek eközben azt tapasztalják, hogy Magyarországon nem működik az, amit ők eddig jogállamnak hittek. Viszont pontosan látjuk, hogy a nemzet egyre erősebben szólal föl az önök törvényeivel szemben. Nem hallgatnak, mert látják, hogy olyan országban élünk ma, ahol a jogállam, az emberi jogok lenézett kifejezések a hatalom birtokosai szemében, ahol a kiváltságosok a nemzetközösség földjeit kapják meg, míg a helybeliek ellehetetlenülnek; ott, ahol 5 milliós fizetés jár a kiváltságosoknak az adóforintjainkból, a nyugdíjasoknak pedig 0,9 százalékos nyugdíjemelés jut, ahol dolgozói szegénységet teremtenek, és azt önök természetesnek is tekintik, hogy 4 millió honfitársunk létválságban él ma Magyarországon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem volt még ilyen igazságtalan a világ Magyarország újkori történetében, mint amióta az Alaptörvénynek nevezett Fidesz hatalompolitikai kézikönyvét elfogadták, s aszerint kormányoznak. Értsék meg, csak önök ünnepelnek, a népnek nincs oka ünnepelni. Köszönöm. (Taps az MSZP és a függetlenek soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me