VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hónapokban komoly vita bontakozott ki arról, hogy vajon az a pénz, amit a Magyar Nemzeti Bank elhelyezett a saját maga által létrehozott alapítványokban, közpénznek minősül-e vagy sem.
Én értelemszerűen azon az állásponton voltam a pártommal, a Jobbikkal együtt, hogy ez a pénz közpénz, éppen ezért fordultam Áder János köztársasági elnök úrhoz azt kérve, hogy küldje el a köztársasági elnök úr az Alkotmánybírósághoz a magyar nemzeti banki alapítványok titkosításáról szóló törvényjavaslatot előzetes normakontrollra azért, hogy ezt a pénzt továbbra is átlátható módon lehessen elkölteni, és ellenőrizhető legyen a közpénz elköltése.
Minden józan hangú figyelmeztetésünket a kormányoldal lesöpörte, ezeket a szempontokat nem vette figyelembe, az Alkotmánybíróságnak kellett ebben a kérdésben nagyon hatékonyan rendet tennie, és egyben gyakorlatilag utasítania a kormányoldalt arra, hogy új törvényt hozzon ebben a kérdésben, olyat, amely megfelel az elnök úr által az előbb emlegetett Alaptörvény szellemének.
(13.10)
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy amikor a jegybank elszámol a nyereségével, akkor ezt oly módon tegye meg, hogy a magyar államnak mint tulajdonosnak az érdekei, szándékai érvényesülhessenek ebben a kérdésben. Olyan jegybanki függetlenségre, amire itt Magyarországon van példa, hogy a jegybanknál a devizahitelesek pénzén jelentős nyereség képződik, százmilliárdokat úgy költhet el a Magyar Nemzeti Bank, hogy eldugja ezt az ellenőrzés, eldugja ezt a nyilvánosság elől, sehol Európában nincs és nem is volt példa.
Nagyon fontos leszögezni, hogy önmagában azzal lehet vitatkozni, hogy mennyire szerencsés, hogy oktatásra, közgazdasági képzésre, a magyar építészet vagy festészet különböző remekeire pénzt költ a magyar állam a jelenlegi helyzetben, azonban azt szerintem nehéz kétségbe vonni, hogy ez a feladat nem a Magyar Nemzeti Bank fő, törvényben rögzített feladatkörébe tartozó tevékenység, ilyen módon tehát nem is ildomos és nem is állja ki a szakmaiság követelményét, ha a Magyar Nemzeti Bank mégis az általa létrehozott alapítványokon keresztül finanszírozza ezt a tevékenységet.
De érdemes megnézni azt is, hogy pontosan mire költ a Magyar Nemzeti Bank pénzt, mert azért itt nagyon-nagyon durva részletek derültek ki. Kiderült, hogy Matolcsy György titkárnője a Matolcsy Györgyről írt könyvre 70 millió forintos támogatást kapott közpénzből, a Magyar Nemzeti Bank pénzéből. (Moraj a Jobbik és az LMP soraiban.) Csak emlékeztetnék arra, hogy ez a 70 millió forint, még egyszer mondom, a jegybankelnök úrról szóló könyvre ment el, és ennek a könyvnek a támogatását jelenti. Mészáros Lőrinc, aki hetente most már több közbeszerzést is elnyer, Orbán Viktor bizalmasa, sokak szerint Orbán Viktor földi helytartója és anyagi javainak kezelője, 3,7 milliárd forintot kapott a Magyar Nemzeti Bank pénzéből. Nyilván itt felvetődik a kérdés, hogy milyen módon kapta ezt a pénzt, vajon versenyezni kellett-e, közbeszerzési eljárások zajlottak-e. Idézőjelben mondom, természetesen ebben az esetben sincs erről szó: megkapta csak úgy simán ezt a pénzt. De az is érdekes, hogy például Kásler Miklós úr, aki maga is az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumi tagja, 39 millió forintot kapott egy másik könyv kiadására, ezt a könyvet is ilyen módon támogatták.
További csiklandós részlet, hogy Matolcsy György elnök úrnak az unokatestvére maga is érintettje volt ennek a jegybanki pénzosztogatásnak, félmilliárdot kapott arra a vs.hu portál és az ő érdekkörébe tartozó egyéb újságok, hogy különböző cikkeket jelentessenek meg. Képviselőtársaim, csak jelzem önöknek, hogy a magyar internetes világ egyik legolvasottabb hírportálja, az Alfahír ebből a pénzből körülbelül hat-hét éven keresztül teljes költségvetéssel gazdálkodik úgy, hogy ebben az újságírók fizetésétől kezdve minden benne van. Most ebben az esetben azt látjuk, hogy ha megnézzük ennek a pénznek a nagyságrendjét, és azt, hogy miért pont a jegybankelnök úr unokatestvéréhez megy tovább a pénz, ez bizony nagyon komoly kérdőjeleket vet fel a kormányoldallal szemben, amire tisztességes, egyértelmű magyarázatot várok. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me