SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Bízom benne, hogy a gondolataim valahogy eljutnak kormánypárti képviselőtársainkhoz.
A múlt héten ünnepeltük a Föld napját. Nagyon-nagyon sokan tudják, hogy 1970 óta gyakorlatilag a Föld születésnapját, a földi ökoszisztéma megteremtésének a lehetőségeit tartalmazza ez az ünnep. Meglepetéssel láttam másnap, a Föld napja után egy nappal, hogy Ráckevén a helyi fideszes polgármester a bírósági tiltás ellenére kivágatta a környék negyven év fölötti platánfáit. Ez a mozzanat elgondolkoztatott, vajon hogyan is állunk hozzá, hiszen mostanában nagyon-nagyon sokat hallunk erről a médiában.
Az, hogy a fát kivágják, nyilvánvalóan nem Isten ellen való vétek, hiszen az erdők, a faültetvények művelésének, a tudatos erdészeti művelésnek egy fontos eleme az, hogy fákat vágjanak ki ott, ahol a természet arra tartja az erdőségeinket, hogy abban bölcs, fenntartható, tartalmas erdőgazdálkodás folyjék. Viszont egy kicsit más a helyzet városi környezetben, urbanizált környezetben, és minél nagyobb a város, minél jobban beépített, minél több az aszfalt, annál nagyobb jelentőségük és súlyuk van a fáknak. Például az Egyesült Államokban - amit semmilyen szinten sem szeretnék példaként hozni - bizony már 100 ezer dolláros bírságokat szabnak ki bírósági polgári peres eljárásokban akkor, ha egy fát engedély nélkül kivágnak, és a fakivágás csökkentette egy lakás értékét, és csökkentette a klímaháztartásban szükséges feladatait, hiszen az aszfalton a fa árnyékadó felülete csökkent, ami a mikroklímát negatívan befolyásolta.
Mint ahogy ha nem véd tovább egy házat a széltől, az időjárás viszontagságaitól, és nem nyújt árnyékot, az bizony pénzben kifejezhető, energiában megfizethető értékeket jelent. S egy lakókörnyezetben a legtöbb embernek nem nagyon van ideje kivárni azt a 100-150 évet, amíg egy tölgyfa eléri azt a lombkoronát, hogy alkalmas legyen ilyen ökoszisztéma-szolgáltatások biztosítására.
Éppen ezért furcsa az, ami körülöttünk történik, viszont nem új keletű. Most, hogy visszanéztem az interneten, látom, hogy 2013. január 19-én hajnalban egy rohamcsapat megszállta a Kossuth teret, s kétszáz fát és cserjét vágtak ki az időközben átépített Kossuth térről. Az átalakításnak volt-e létjogosultsága? Azt hiszem, ma már a legtöbben látjuk azt, hogy a nemzet főterévé tervezett Kossuth téren voltak pozitív hatásai az átalakításnak, viszont a mai napig nem biztos az, hogy ehhez a fákat ki kellett vágni, és nem lehetett volna egy olyan megoldást keresni, amely megőrzi az ott lévő fákat.
Nem véletlen, hogy a Fővárosi Főügyészség utólag jogellenesnek minősítette az engedélyezést, de ezzel sokat kezdeni nem tudunk. Az ezt a fairtást megalapozó szakértőt, Móczár Béla kertészmérnök urat több ilyen fideszes beruházásnál látjuk szakértőként, aki kertészmérnökként előszeretettel szorgalmazza a belterületi fák kivágását. S hogy még egy nevet említsek: Kosztyu Anikó az V. kerületi kormányhivatal ügyintézőjeként a Kossuth tér mellett engedélyezte az Orczy park és a Városliget fáinak a likvidálását is.
Nyilvánvalóan az, amit az Orczy parkban látunk, ahol 131 fát vágtak ki, és még 145 további fa kivágására készülnek, mutatja azt a folyamatot, hogy hogyan áll a Fidesz és a fideszes városvezetés ehhez a kérdéshez. A Városligetben eddig 19 fa eltávolítására van engedély, de a Liget-projekt befejezéséig további háromszáz fa várhat pusztulásra. És arról is szó van, hogy a Római-parton egy vitatott hatékonyságú mobilgát építése miatt további 1500 fa kivágására készülnek, részben Natura 2000-es területen.
Azért fontos, hogy erről szót ejtsünk a magyar jogalkotás eme tiszteletreméltó termében, mert nagyon-nagyon fontos az, hogy a jogalkotó, a kormány hogyan áll a környezetéhez, hogyan viszonyul azokhoz a földanya-szolgáltatásokhoz, amelyek nagyon sok nemzet számára alapvetőek és alapvető értéket képviselnek, és hogyan tiszteljük a meglévőt. Egy-egy belterületi fa újbóli telepítése rendszerint el is marad, de akár évszázadba is telhet, hogy ugyanazt a pormegkötő hatást, zajcsökkentő hatást, árnyékoló hatást, a belterületre és az urbanizált területre a klímacsökkentő hatást elérje. Éppen ezért rendkívül felelőtlen, buta és ostoba az a kormány, amelyik mindezt nem pusztán előszeretettel engedélyezi, hanem maga tevékenyen meg is valósítja.
Nem a fejlesztés ellen való gondolat az, hogy őrizzük meg a belterületeink fáit, nem a fejlesztés ellen való az a gondolat, hogy úgy fejlesszünk, hogy azzal a zöldmezőt, a jóléti funkciókat fenntartó parkokat megőrizzük. Ebben bizony nagyon-nagyon jó lenne, ha a keresztény értékeket valamilyen szinten megpróbálná megjeleníteni a kormányzat. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me