VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem tudom, hogy is nevezte: népítéletnek nevezte az Iránytű Intézetnek egy kutatását? Én nem tudom, megpróbáltunk utánanézni, hogy az Iránytű Intézetnek a kutatása egyáltalán hozzáférhető-e. Kerestük, szerettem volna belőle én is okulni. Nem találtuk. Nem találtuk meg sehol, úgyhogy én népítéletnek ezt finoman szólva sem merném elnevezni.
Kezdjük azzal szerintem, hogy tegyük helyre a számokat, amiket itt képviselő úr is említett! Nemzethalál-víziót vázol itt fel, szerintem erre itt semmi szükség nincsen. Az, hogy egyébként fontos a népességfogyás problémája, ezt éppen az Orbán-kormány ismerte fel először, és a mi kormányunk az első, amelyik szembenézett ezzel, és igyekszik is valamit tenni ennek a folyamatnak a megfordítása érdekében.
És hogy hogy is állunk az adatok, a számok tekintetében: éppen azzal látom visszaigazolva a kormány családpolitikájának a sikerességét, hogy soha, illetve nem mondom, hogy soha, bocsánat, húsz éve nem született ennyi gyermek átlagosan egy családban. A termékenység az utóbbi időszakban folyamatosan növekedett: az 1,24 százados legalacsonyabb szintről, ami éppen a baloldali kormányok hatásának is volt köszönhető, most felemelkedett 1,44 századra. Nem mondom, hogy ez már elég, de egy nagyon jelentős emelkedés volt. Gondoljon bele, hogy az elmúlt öt évben a házasságkötések száma 30 százalékkal növekedett! Ugyanez a szám 2002-2008 között 23 százalékkal csökkent. Ez mindenképpen szintén egy visszaigazolás, hogy optimisták a családok, optimistábbak a fiatalok, és mernek családot alapítani. Éppen az ön által emlegetett népességfogyásra is megvannak a legfrissebb adatok. A népességfogyás az utóbbi hónapokban 42 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
És hogy mit is teszünk annak érdekében, hogy jobb legyen ma gyermeket vállalni, mint korábban, hogy bátrabban merjenek gyermeket vállalni a családok? Éppen ezért vezettük be az államtitkár úr által is emlegetett családi típusú adózást, amire nem volt példa korábban Magyarországon.
(16.10)
Ma már egy átlagos keresettel rendelkező kétkeresős, háromgyermekes családban nem fizetnek egyáltalán személyi jövedelemadót a szülők. Ezért vezettük be azt az otthonteremtési programot, amely szintén eddig nem látott mértékű, és amely családok tömegét tudja akár családi segítség nélkül is otthonhoz juttatni. Ezért vezettük be a gyed extrát, ezért tesszük lehetővé az édesanyáknak a választás szabadságát, hogy otthon maradjanak akár három évig a gyermekükkel, visszavezettük a baloldali kormány által elvett harmadik évi gyest, és ezzel párhuzamosan vezettük be a gyed extrát most már hat hónapos kortól. Vagy erről szólnak éppen a bölcsődeépítések, amelyek szintén a családok munkavállalását és gyermekvállalását teszik lehetővé.
Folyamatosan előrelépünk a családtámogatások tekintetében. Ha a 2017-es költségvetés tervezését nézi meg, akkor is az látható, hogy a korábbiaknál is nagyobb előirányzatokat határoztunk meg. 2010-hez képest a pénzbeli családtámogatások 43 százalékkal növekedtek, 261 milliárd forinttal. Az OECD-átlaghoz képest, amely 2,55 százalék, mi 4 százalékot költünk családtámogatásokra. Úgyhogy azt gondolom, a családok támogatása igenis a kormányzat törekvéseinek homlokterében van, és ezt bizony visszaigazolják a családok is, akik szívesebben vállalnak gyermeket, mint korábban, akik nagyobb optimizmussal tekintenek a jövőre.
Úgyhogy arra kérem a képviselő urat, hogy nemzethalál-vízióval ne fenyegetőzzünk, és talán a demográfiai válság mellett a Jobbik válságára is koncentráljanak kicsit. (Derültség, nagy taps a kormánypártok padsoraiból. - Közbekiáltások: Így van!) Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me