IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A tavaly elfogadott szakképzési törvény módosításainak értelmében idén szeptembertől átnevezik a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká.
Nem csupán egy megtévesztő névváltoztatásról van szó, hanem a napokban nyilvánosságra került kerettanterv-koncepciók szerint meg is reformálják a szakközépiskolákat. A tervek szerint jelentősen átalakulna a szakközépiskolai tananyag: jövőre olyan osztályok indulnának, ahol az eddigiekhez képest sokkal több szakmai ismeretet, de jóval kevesebb közismereti tárgyat tanulnának, mint eddig. A Szalay utcában megint kitalálták a tutit: megmondják, hogy például földrajzot csak az tanuljon, aki földmérő lesz, fizikát az tanuljon, aki gépész, biológiát az, aki erdész, kémiát pedig csak az, aki vegyész. Minek is tanuljon mindenki mindenfélét? Ez a sok felesleges tantárgy csak hátráltatja a diákokat, mondja a Fidesz-KDNP. Továbbtanulás? Szakmaváltás? Pályamódosítás? Alapvető műveltség megszerzése? Ugyan már!
A módosítás iránya beilleszkedik a kormány eddigi politikájába, amely a szakképzés lezüllesztését, a gazdasági érdekeknek való kiszolgáltatottságát célozza. Nem előzmény nélküli mindez: a szakiskolákból már az előző ciklusban gyakorlatilag száműzték a közismereti tárgyakat, alig adva esélyt a diákoknak az érettségi megszerzésére vagy a továbbtanulásra.
Tisztelt Államtitkár Úr! A szakközépiskolák tantervének beszűkítése élesen megmutatja a kormányzat oktatáspolitikája és az LMP elképzelése közti különbséget. A kormány azt akarja, hogy a gazdaság érdekeltségei olcsó munkaerőhöz jussanak, tanulják meg a szakmát valahogy, a többi nem számít. Menjenek robotolni, az összeszerelő üzemekben dolgozzanak minimálbéren valamelyik gyárban a szalag mellett. A Lehet Más a Politika ezzel szemben az egész gazdaság és a társadalom érdekeit képviseli. Szerintünk olyan szakképzésre van szükség, amely nem száműzi a közismereti tárgyakat, vagyis az alapvető civilizációs ismereteket; amely nem mellőzi a mindennapos boldoguláshoz, a XXI. századhoz szükséges készségek és kompetenciák fejlesztését vagy akár a nyelvtanulást.
Az LMP olyan szakképzést akar, amely ugródeszkát jelent a felsőoktatásba, dobbantót a szakmaváltáshoz, lehetőséget annak, aki pályát akar módosítani. A változó világ változó igényeihez kell felkészíteni a fiatalokat, különben még többen fognak elmenni ebből az országból, mint ahányan most elmennek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Miért akarják leszűkíteni a szakképzést a szakismereti tárgyakra? Meddig fogják még a szűk gazdasági érdekeket és az oligarchákat szolgálni? Mikor veszik észre, hogy a XXI. század a tudásgazdaság igényeit kell hogy kiszolgálja? Válaszát előre is köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me