SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2014. április 1-jén a Miniszterelnökség közzétette az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, azonban ennek ellenére is EU-támogatásban részesített offshore cégek listáját. Amint azt gondolom, ön is tudja, a vonatkozó jogszabályok szerint az átláthatatlan társaságok támogatásban részesítése törvénytelen, ahogyan törvénytelen az ilyen gazdálkodó szervezetek részére teljesített bármilyen kifizetés is.
A közérthetőség kedvéért mindjárt itt egy kézzelfogható példa: a Montana Tudásmenedzsment Kft. a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt öt jogcímen 660 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, majd ezt követően önök 2012. április 12-én jogellenesen további 70 millió forint támogatásban részesítették ezt a céget. Majd 2014. április 1-jén átláthatatlan szervezetnek minősítették a Montana Kft.-t, és ezt közzé is tették, amely információ bárki számára elérhető ma is. Az önök offshore besorolása egyébként fedi a valóságot, a Montana tulajdonosi körében 2009. december 30. óta mind a mai napig megtalálható a Luxemburgban jegyzett átláthatatlan Yes Investment.
A megdöbbentő tény azonban csak most következik. A cég azok után, hogy homlokára került a Miniszterelnökség általi offshore billog, továbbra is dúskál az állami megrendelésekben. Szerződött vele az Országos Rendőr-főkapitányság, a GYEMSZI, az MNB háttérintézménye, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, de kapaszkodjanak meg, még a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság is. Impozáns lista, ugye? A szerződések összértéke több mint 15 milliárd forint. 15 milliárd! Az eset kapcsán - és ez nem egyedi eset - egy hete ugyancsak bemutattam önöknek egy másik szervezet, a Szaktudás Kiadó Ház Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. esetét, amelyik szintén annak ellenére nyeri az állami megrendeléseket, hogy elvileg az állam offshore-nak minősítette és a listán szerepel.
Kérdezem tisztelt államtitkár urat, miképpen fordulhat elő, hogy az egyes költségvetési szervek egy luxemburgi hátterű offshore cég zsebeit tömik, ráadásul úgy, hogy a céget egyszer már hivatalosan is átláthatatlannak minősítették. Miután elkészült a 260 offshore szervezetet tartalmazó lista, miként intézkedtek arról, hogy ezek a cégek valóban kizárásra kerüljenek az állami megrendelésekből? Természetesen azt is kérném, hogy amennyiben mégis tudja, ki vagy kik állnak e mögött a páratlan sikerű cég mögött, amelyet a Gyurcsány-Bajnai- és az önök kormánya is láthatóan tenyérből etet, úgy ossza meg ezeket a neveket most itt a teljes közvéleménnyel.
S azt is szeretném megtudni, nem tartja-e furcsának azt, hogy pont a kormány és a hozzá tartozó szervezetek nem tartják be Magyarországon a törvényeket. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me