DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban meglehetősen tág körben fogalmazódott meg kisebbségi vélemény a Törvényalkotási bizottság ülésén. Először is, ellenzéki képviselők felvetették azt, hogy a törvényjavaslat elfogadása gyakorlatilag az időhúzáson kívül másra nem volt alkalmas, hiszen aki egy kicsit is ért a jog értelmezéséhez vagy megnézte a NAIH elnökének véleményét, azonnal látta, hogy a törvényjavaslat több szempontból is alkotmányellenes, tehát így vélhetően nem fog hatályba lépni. Ez már az önök köztársasági elnökének és az önök által feltöltött Alkotmánybíróságnak is sok volt.
A másik, ami megfogalmazódott, hogy nemcsak a köztársasági elnöki vétó volt új abban a szituációban, amiben tárgyaltuk ezt a javaslatot, hanem az is, hogy közben Matolcsy György kapott egy kérdést a fizetésével kapcsolatban, és az arra adott válaszból kisebbfajta közbotrány alakult ki. Ezt illett volna figyelembe venni akkor, amikor a törvényjavaslatról a Törvényalkotási bizottság határozott, illetve a módosító javaslatok befogadásáról, illetve elvetéséről döntött. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokban.) Igen, ahogy jelzik képviselőtársaim, én is meglepődve láttam, hogy az előterjesztő képviseletében Bánki képviselő úr nem tartózkodik az ülésteremben. Azt legalább illene meghallgatnia, hogy milyen vélemények fogalmazódtak meg, illetve mit gondolunk most itt a parlamentben. Egyébként zárójelben mondom, nem tudom, hogy előterjesztő hiányában lehet-e tárgyalni a javaslatot.
A másik, ami megfogalmazódott a bizottság ülésén, hogy Matolcsy György ötmilliós fizetése eltúlzott. Eltúlzott, főleg annak figyelembevételével, hogy Matolcsy György országgyűlési képviselőként még maga volt, aki az elődjének mint jegybankelnöknek a fizetését meghatározta, azt szavazatával támogatta. (Bánki Erik megérkezik az ülésterembe.) Ugyanazt a fizetést kapta Matolcsy György, mint amit bankelnökként az elődje, és amivel ő egyetértett. Ehhez képest meglehetősen visszás az, hogy amikor a magyar közszférában ott kullogunk az európai uniós átlag legeslegvégén, akár az egészségügyet tekintjük, akár a szociális szférát, akár más területeket, akkor a legfontosabbnak azt tartják kormánypárti képviselők, hogy felemeljék a jegybankelnök fizetését; mert ahogy fogalmazott válaszában, neki ez jár, megérdemli. Sőt, még nekünk kellett volna kezdeményeznünk az ő fizetésemelését, olyan kiváló módon dolgozik.
Egyébként pedig, hogy azóta se teljen el az idő fölöslegesen, kiderült az, hogy nem csupán ez a probléma, hanem az is, hogy két unokatestvérének Matolcsy György gyakorlatilag több száz millió forintot juttatott a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzéből, hogy saját könyvének adjusztálására 70 millió forintot szánt s a többi.
Mindezzel együtt tehát, tisztelt képviselőtársaim, e körben elmondtam a kisebbségi véleményt, ami megfogalmazódott. Ami az alkotmányosságot illeti, ha jól tudom, Staudt képviselő úr fog megnyilvánulni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me