BOLDOG ISTVÁN

Full text search

BOLDOG ISTVÁN
BOLDOG ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialisták hozzáállását jól mutatja a témához, az egészségügyhöz, hogy négy hozzászólójukból három olyan ember beszélt, aki megszavazta a vizitdíjat is, a kórházak bezárását is meg a kórházi napidíjat is, tehát látszik, hogy az, amit Szolzsenyicin állított róluk, az a mai napig igaz. Hogy mit is állított Szolzsenyicin? „Cinizmusuk, szemtelenségük (Dr. Józsa István közbeszól. - Derültség az MSZP soraiban.), hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más normális, azaz nem kommunista ember számára.” (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Józsa István: Meg-tanulni nem tudtad? - Gőgös Zoltán: Ülj le! - Dr. Józsa István: Tanuld már meg!) És hogy nehogy azt mondják, hogy ők már nem kommunisták, azért azt javaslom, hogy nézzék meg, hogy milyen pártban ülnek. Az önök pártja a Magyar Szocialista Munkáspártnak a jogutód pártja (Gőgös Zoltán: Nálatok több az MSZMP-s!), és nemcsak a vagyont örökölték 1989-ben, hanem az a helyzet, hogy a szellemiségét is örökölték, és örökölték azt is, amit ez a párt végigvitt. (Dr. Varga László: Orvost! - Derültség az MSZP soraiban.) Nézze, hogyha nagyon felment a vérnyomása, akkor örüljön, mert a mi kormányunk alatt csökkent a vérnyomásgyógyszerek ára (Derültség a Jobbik soraiban.), tehát jól járt. Amíg önök felemelték, mi csökkentettük. (Dr. Józsa István: Veszünk kettőt gyorsan! - Közbeszólások és taps a kormánypártok soraiban.)
Az a helyzet, hogy miközben önök most szirénhangokat eregetnek arról, hogy mit kellene tenni, meg milyen jó lenne, ha mi megváltoztatnánk az egészségügyet, aközben önök mindent leromboltak. (Dr. Józsa István: Azért még maradt!) Azért ne felejtsük már el, hogy önök bevezették a vizitdíjat (Derültség az MSZP és a Jobbik soraiban.), és az itt most kiabáló képviselők egy része bizony megszavazta a vizitdíjat, megszavazta a kórházbezárást, megszavazta a kórházi napidíjat (Dr. Józsa István közbeszól.), tehát én azt gondolom, hogy egy kicsikét elszaladt önökkel a ló (Közbeszólások az MSZP soraiból.), ahogy Szolzsenyicin is mondta. És azért azt se felejtsük el, hogy mit jelentett egy-egy ilyen intézkedésük! Csak nézzük a vizitdíjat! A vizitdíjnál, kérem szépen, volt olyan nyugdíjas - polgármesterségem alatt tapasztaltam -, akinek el kellett döntenie, hogy kenyeret vesz vagy elmegy az orvoshoz, mert fizetni kell a vizitdíjat. Aztán az az eset is megtörtént, talán még emlékeznek rá, hogy Kőbányán volt egy, legmagasabb fokozatúnak minősített tűz, amelyben megsérültek tűzoltók, akiket addig nem voltak hajlandók ellátni, amíg be nem fizették a 300 forintos vizitdíjat (Gőgös Zoltán: Mert fideszes igazgató volt, azért! - Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), azért, mert önök bevezették a vizitdíjat, és addig nem lehetett ellátni őket. Önök tehát „csak” ilyen felháborító dolgokat tettek. (Dr. Selmeczi Gabriella közbeszól.)
Az a helyzet, hogy széfeket vásároltak, ahelyett, hogy lélegeztetőgépet vettek volna, amit önök annyira hiányoltak 2002-ben, ehelyett széfeket vásárolgattak milliárdokért. (Harangozó Gábor István közbeszól.) Be akarták zárni a mezőtúri kórházat, amelyik kórháznak pont akkor, amikor be akarták zárni, például a szülészetén 6 százalékkal nőtt a gyermekszületések száma. Azt gondolom, minden azt bizonyítja, hogy önök nem az embereket szolgálták ezzel.
És hogy mit tettünk mi? Azt a mentőállomást, amit önök hagytak lerombolni, és embertelen körülmények között hagyták például Mezőtúron, ahelyett építettünk újat. Arra a mentőállomásra, ahova önök évekig nem vettek mentőautót, oda vettünk esetkocsit, vettünk rohamkocsit. Közel 1 milliárd forintot költöttünk öt város: Kunszentmárton, Martfű, Tiszaföldvár, Törökszentmiklós és Mezőtúr egészségügyi intézményeire. (Közbeszólások és derültség a Jobbik soraiban.) Emellett kistelepüléseken, például Tiszasason is felújítottuk az orvosi rendelőt és a műszerezettséget. Azt gondolom, hogy ez a bizonyíték arra, hogy amit önök kivettek az egészségügyből, mi azt visszapótoltuk.
És hogy most miért küzdenek annyira? Azért küzdenek ennyire, mert szeretnének visszatérni a bizniszhez. Önök újra fizetős egészségügyet akarnak, újra kórházi napidíjat akarnak (Dr. Rétvári Bence: Így van!), és újra minden pénzt ki akarnak szedni az egészségügyből. (Dr. Józsa István: Ezt hol olvastad?)
És hogy mit akar a Jobbik? Vona Gábor szerint hidakat épít. Azt nem tudom, hogy kik között épít hidat. Lukács László György és a külföldi cégek között, ahova kiviszik az orvosokat, vagy kik között? Jól látható, hogy a Jobbik pedig mindenképpen a magyar orvosokat és egészségügyi dolgozókat szeretné exportálni, hiszen ezt csinálták. (Rig Lajos: Ok-okozati összefüggés van, timiattatok menekülnek!) Az önök képviselői exportálták. (Közbeszólások a Jobbik és az MSZP soraiból.) Ráadásul az előbb Szilágyi György világosan elmondta, hogy ők az egész társadalomban csak bizniszt és üzletet látnak. Uraim, ez nyílt bevallása annak, hogy önök is és a szocialisták is fizetős egészségügyet akarnak, bizniszt akarnak ebben az egészben, és nem azzal foglalkoznak, ami egyébként a magyar parlamenti képviselők dolga lenne (Dr. Józsa István közbeszól.), hogy fejlesszék ezt a területet (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), hogy minél több lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a magyar emberek, ha bemennek egy orvosi rendelőbe, egy kórházba, akkor ott meggyógyulhassanak, akkor ott megfelelő ellátást kapjanak.
Felejtsék el azt, hogy a magyar egészségügyből bizniszt lehet csinálni! A magyar egészségügyben szolgálat van, a magyar egészségügyben a magyar embereket szolgálják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Szilágyi György: Taníts, mester! Taníts! - Közbeszólások az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me