CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Mindig érdeklődéssel hallgattam az ellenzék felszólalását, főképp az MSZP-ét. Az oktatási vitanapon azt mondták el, hogy prevencióra mennyit költünk, ezzel szemben oktatásra mennyit nem költünk. Amikor sportról beszélünk, akkor megfordítják, amikor az egészségügyről beszélünk, akkor meg azt mondják, hogy megint fordítottan hogy kellene. Össze kellene adják azokat a hiányosságokat vagy ígéreteket, amelyeket megfogalmaznak, és meg kell nézniük, hogy szummában legalább kijönnek-e a számok. Szerintem nem. De az elmúlt időszak egészségügyi fejlesztéseit figyelembe véve az elmúlt években összességében 861 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon az egészségügyben. Két jelentős szám, ami azt gondolom, a betegeket mindenképpen érinti és kiemelkedően fontos számukra: az egyik, hogy azoknak a gépeknek, amelyekkel ellátják a betegeket, mi az átlag-életkoruk. Az önök kormányzása alatt ez kilenc év volt, a mi kormányzásunk alatt ez hat év, annak a pénznek köszönhetően, hogy jelentős, több száz milliárd forintot költöttünk az egészségügyi fejlesztésekre.
Az önök kormányzása alatt az ország 79 százalékában, tehát a magyar lakosság 79 százalékánál volt elérhető 15 percen belül a mentés, ha bármilyen sürgősségi beavatkozásra volt szükség, ma jelen pillanatban 90 százalékán. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Utána nincs kórház!) Lehet vitatkozni számtalan eredményről, azonban hogy olyan egészségügyi projekteket finanszíroztak 2010-et megelőzően, amelyek nem voltak alkalmasak arra, hogy hatékonyan használják fel a forrásokat ott, ahol valóban szükséges, ezt az előző négy évben sikerült megfordítanunk, és tudtuk garantálni azt, hogy az egészségügynek a technikai felszereltség szempontjából a színvonala valóban az európai uniós átlagot elérje és sok esetben meghaladja. Ami a felszereltséget jelenti, azokban a kérdésekben azonban, ahol azt gondolom, az elmúlt, 2010-est megelőző időszakban önök csak kifelé lapátolták a pénzt az egészségügyből különböző tanácsadói rendszereken keresztül, ezt számonkérni azon a kormányzaton, amely megpróbálta az önök által megkötött szerződések legtöbbjét visszafogni, ezeket a pénzeket valóban egészségügyi célokra szolgáltatni, ez kétszínű (Közbeszólások az MSZP soraiból: Hat éve kormányoztok!), ez kétszínű magatartás. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nincs tű sem! - Gőgös Zoltán: Hat éve kormányoznak! Mikor voltál utoljára kórházban?)
Képviselő úr, jövő héten úgyis találkozni fogunk az EU-s vitanapon. Ott meg el fogják mondani ennek az ellenkezőjét, hogy megint miért nem úgy költjük el a pénzeket, ahogy önök akarták. Azért nem, mert önök nem csináltak mást, mint kivették a pénzt az egészségügyből, egyes esetekben hazavitték, egyes esetekben csak rossz célok érdekében használták fel, mi pedig valóban azokra a célokra használjuk fel, betömködve azokat a lyukakat, amelyeket önök 2002 és 2010 között hagytak. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me