DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Amikor a Jobbiktól hallom ezt a kifejezést, hogy a Jobbik az egészségügyben valódi nemzeti konzultációt indít, mindig a kínai piaci árusok jutnak eszembe: ez igazi márkás termék, ez nem hamis, ez valódi. Akkor kell bizonyítani valamiről és odaírni, hogy ez valódi, hogy ha annyira látszik rajta, hogy nem valódi, hogy ki kell írni nagy betűkkel, hogy ez valódi. Nyilvánvalóan igyekszik a nemzeti konzultációhoz hasonlóan valamit tenni a Jobbik. Nem akarok önöknek tanácsokat adni, de ha kiírják rá, hogy tisztelt választók, ez a valódi konzultáció, és amikor a Fidesz-KDNP 1 millió emberrel konzultációt folytat, sőt több mint 1 millióval, akár 1,5 millióval, az nem valódi konzultáció, de amikor a jobbikosok helyi gyűlést tartanak, vagy felkeresnek egy-két intézményt, na, az a valódi konzultáció. Szerintem a „valódi” jelző mindig azt mutatja, hogy ez igazából annyira magyarázatra szorul, hogy ki kell írni rá, hogy „ez valódi”, mint ahogy ki kell írni, hogy „ez jobb, mint az eredeti” a kínai piaci árusoknál.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ami viszont a felvetésének komoly részét érinti, a szakápolási otthonokat. Amit ön igényelt részben, tisztelt képviselő úr, az erről való átfogó szakmai párbeszédet, talán, ha figyelte a híradásokat, ez pontosan a múlt héten is egy nagyon fontos lépéséhez érkezett. Hiszen pontosan azt használjuk ki, hogy azok a területek, amelyek ebben érintettek, és nemcsak az egészségügy, nemcsak a szociálpolitika, hanem a családügy, az idősekről való gondoskodás, a családokban lévő idős, beteg emberek ügye most egyszerre egy közös, az EMMI által szervezett konferencián került elő, ahol nemcsak az ágazati vezetők, de akár szakszervezeti vezetők, a szakma képviselői, intézményvezetők mind-mind meg tudtak szólalni. Nyilvánvalóan mi is arra sarkalltuk őket, hogy erről akár szaklapokban, akár máshol mondják el a véleményüket, hiszen a kormányzat egyértelművé tette ebbéli szándékait. Ónodi államtitkár úr elmondta, hogy amikor meghirdette az öt pontját hivatalba lépése után, akkor már szakmai körökben kórházigazgatóknak, másoknak elmondta ez irányú elképzeléseit. Tehát amit ön igényel, az jelenleg is folyamatban van. Ha ön nemcsak itt, a parlamentben politikai alapon, hanem szakmai alapon is kifejtené a véleményét, azt hiszem, mindenki nagyon várja, hogy ezt tegye meg ön is a saját szempontjából.
Elhangzott, hogy miért fontos ez, miért fontos az, hogy Magyarországon amúgy is a kórházban töltött napok száma sokkal magasabb, mint más, hozzánk hasonlóan fejlett országokban, a krónikus ágyon töltött napok száma meg aztán még inkább magas, sokkal kiugróbb mértékben, mint a normál kórházi ágyakon eltöltött napok száma. Itt ehhez a kérdéshez hozzányúlunk, mert elöregedő társadalomban, ami azért még a következő éveket, évtizedeket jellemezni fogja Magyarországon, ezeket tendenciájában kell nézni, és nyilván inkább előre kell gondolkodni. Ezért kell ezt az ellátástípust is valamilyen úton-módon átalakítani a következő időkben. Ahogy elmondtam az előbb is, nem azért, mert bárhol a források csökkennének. Hál’ istennek, mindenhol valamennyivel, van, ahol többel, van, ahol kevesebbel, de növekvő forrásokról beszélhetünk, mert ebben a körben senki sem aggódhat amiatt, hogy forráselvonás lesz a vége. Nem, a bővülő forrásokból sokkal jobb és hosszú távon fenntartható rendszert tudunk építeni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me