DR. SELMECZI GABRIELLA,

Full text search

DR. SELMECZI GABRIELLA,
DR. SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretettel köszöntöm a Fidesz-KDNP-frakció nevében az egészségügyi szakmai szervezetek megjelent képviselőit is. Nagyon korrekt és jó vitázást kívánok a mai napra.
Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialisták újra fizetőssé tennék az egészségügyet, eladnák a kórházakat, kiszolgáltatnák a nagytőkének a gyógyszertárakat. Gyurcsány Ferenc, a liberálisok és a szocialisták csak és kizárólag üzletet látnak az egészségügyben, számukra a beteg ember csak biznisz. (Gyurcsány Ferenc: Kezét csókolom! Maga egy csoda!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Vizitdíj, napi kórházi díj, emelkedő gyógyszerárak, gyógyszerellátás fennakadása, kórházak bezárása - ez várna Magyarországra, ha a szocialisták és társaik megtehetnék (Bangóné Borbély Ildikó: 2016, az jó helyzetelemzés!), amint ezt tapasztaltuk 2010 előtt. Gyurcsány Ferenc ugyanazt csinálná, amit miniszterelnökként egyszer már megtett: védi a külföldi befektetőket, akiknek átjátszaná a magyar egészségügyet. Semmit sem változtak, és a legszörnyűbb az, hogy az ellenzék a mai napig ebből, Gyurcsány Ferenc kottájából játszik. (Dr. Józsa István: A Fidesz játszik ebből!)
Az egészségügyhöz kétféleképpen viszonyult a politika a rendszerváltás óta, kétféleképpen viszonyultak a politikusok. Az egyik, akik csak üzletet látnak benne. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból.) Ki is ment, így van. Ők a betegek vámszedői. (Bangóné Borbély Ildikó: Hol van a 3000 milliárd magánnyugdíjpénztári pénz?) Mi tisztában vagyunk az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók jövedelmi viszonyaival, mindemellett elismerjük áldozatos munkájukat és az egészségügyi ellátás nyújtásából adódóan rájuk nehezedő fokozott felelősséget. Eddig 300 milliárd forintot fordítottunk az egészségügyben a dolgozók bérrendezésére. 2011-ben sor került az egészségügyi szolgáltatóknál a fokozottabb kockázattal járó dolgozók béremelésére. Az intézkedés 68 100 főt érintett. 2012-ben, ’13-ban is két lépcsőben kb. 95 ezer dolgozó bérét sikerült megemelnünk.
Tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora a felelősségünk a pályakezdő orvosok felé, feléjük is és a betegek felé is, hiszen a mostani egyetemisták, rezidensek lesznek a jövő orvosai. A rezidensek itthon tartása érdekében tett egyik legjelentősebb intézkedés az úgynevezett rezidenstámogatási program elindítása volt 2011-től. Ez a program, ahogy miniszter úr is elmondta, többféle ösztöndíjtípust tartalmaz. Az ösztöndíjakat eddig közel 3400 fiatal orvos vette igénybe, és egy fiatal szakorvos jövedelme így összesen akár bruttó 405 ezer forint is lehet, ami nettó 270 ezer forint. Erre a támogatási programra 5 milliárd forintot költött a kormány 2011 óta.
Engedjék meg, hogy az OECD egyik vizsgálatát ide beidézzem: a vizsgált OECD-országok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az orvosi képzést elvégzők száma. Fontos eredmény, hogy az orvosok esetében sikerült megfordítani a korábbi trendet. Ma már kevesebb orvos akar külföldön munkát vállalni, mint 2010-ben. De még sok teendőnk van az orvoselvándorlás megállításában.
2010-ben nem csupán a költségvetést, a nyugdíjkasszát hagyták ránk a szocialisták óriási hiánnyal, hanem az egész egészségügyet is romokban hagyták itt. A miniszter úr is említette ezt a hatalmas, mintegy 130 milliárd forintnyi adósságállományt. A konszolidáció, vagyis a kórházak adósságállományának a rendezése több körben gyakorlatilag minden évben megtörtént. A romok eltakarítása még most is folyik.
A várólistát kiemelném, ahol sikerült eredményeket elérnünk. (Gőgös Zoltán: Előjegyzés. Előjegyzik, hogy mikor megy várólistára.) A miniszter úr elmondta, hogy egyfelől 2010-ben nem is volt rendes nyilvántartás a várólisták területén, másfelől pedig, ezt hadd mondjam el, hogy a rendszer bevezetésének eredményeképpen elmondható, hogy a várólistán lévő betegek száma a felére csökkent.
Az egészségügyben országosan rég várt fejlesztések indultak, javarészt vidéken. Eddig mintegy 500 milliárd forinttal támogattuk ezeket a fejlesztéseket. Ezen belül a kórházi infrastruktúra több mint 322 milliárd forintból újult meg, az eszközökre 104 milliárd forintot tudtunk fordítani, és az alapellátásban a rendelők korszerűsítésére is jutott pénz. Ezeknek a beruházásoknak a túlnyomó többsége lezárult.
A sürgősségi betegellátás területén is tudtunk fejleszteni, itt majdnem 11 milliárd forint fejlesztési támogatást sikerült fordítanunk. 221 új mentőautót szereztünk be, tehát a mentőgépkocsipark fejlesztése elég jelentős eredménnyel zárult. Természetesen még itt is vannak teendőink.
(12.10)
Kiemelném a csecsemőhalandóságban tapasztalt javulást és a sürgősségi gyermekellátást. A kórházi sürgősségi ellátáson belül különös figyelmet kapott a gyermeksürgősség ebben a tervezési időszakban, és ennek keretében a koraszülöttcentrumok is megújultak. Ezt tegnap hallhattuk, miniszter úr bejelentette, hogy 10 milliárd forintból fejlesztik a sürgősségi gyermekellátást. A Fidesz ezt támogatja, hiszen itt nagyon sok teendőnk volt és lesz még ezen a területen.
Engedjék meg, hogy kiemeljem - képviselőtársaim fognak még róla beszélni -, hogy a csecsemőhalandóság két éven belül 20 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy a koraszülött-halandóság 20 százalékkal csökkent Magyarországon. Tavaly 75-tel több csecsemő életét sikerült megmenteni, mint a korábbi években. Ebben közrejátszanak a fejlesztések, hiszen a PIC centrumok, a perinatális intenzív centrumok, ahol a koraszülött csecsemőket kezelik, ápolják, megvédik az életüket, egészségüket, nagyon komoly fejlesztést kaptak, és ennek is köszönhető az, hogy ilyen jelentős eredményt értünk el a koraszülött csecsemők megmentésében.
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár úr a programjában öt nagyon fontos területet fogalmazott meg. Mi ezeket támogatjuk. Engedjék meg, hogy ebből kiemeljem az alapellátás megerősítését. A kormány 2009-hez képest 2015-ben már 40 százalékkal több pénzt biztosított az alapellátás támogatására. Ez egy nagyon komoly összeg. Ennek ellenére Magyarország egyes régióiban bizony nagyon komoly problémát okoz a betöltetlen háziorvosi praxis. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem minden esetben lehet megoldani csak pénzzel. De 2014-ben és 2015-ben sikerült egy pályázati rendszer keretében ilyen betöltetlen háziorvosi praxisokat betölteni, 2014-ben 38 háziorvossal sikerült szerződést kötni, tavaly pedig 64-en kötötték meg a támogatáshoz szükséges szerződést. Tehát ezzel már beljebb vagyunk, ezzel előre tudtunk lépni.
A népegészségügy mindig is fontos volt a Fidesznek. A képviselőtársaim részletesen fognak arról beszélni, hogy mennyit sikerült előrelépnünk a dohányzás visszaszorításában, a táplálkozás reformjában - remélem -, a mindennapos testnevelésben, és remélem, hogy a népegészségügyi programokat folytatni fogjuk. Kiemelném a pozitív eredmények közül, hogy egy kormányhatározat írja elő azt, hogy rosszindulatú daganatos kórkép klinikai gyanúja esetén a CT-, MRI-, tehát a képalkotó diagnosztikát nyújtó egészségügyi szolgáltató a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül a szükséges vizsgálatot köteles elvégezni annak érdekében, hogy rendelkezésre álljon a diagnózis. (Dr. Józsa István: Kaposváron!) Egy olyan országban, ahol a daganatos megbetegedések száma ilyen magas, ezt egy nagyon fontos előrelépésnek és támogatandónak tartom.
A gyógyszer területéről nagyon sokat tudnék beszélni. Sokat tudnék arról beszélni, hogy 2010 előtt az volt a jellemző, hogy ha betért egy beteg ember a patikába, ott egyre emelkedő térítési díjakkal szembesült. (Tukacs István: Most is!) 2010 után sikerült ’14-ig, tehát 2012 és ’14 között több mint 1500 gyógyszerkészítmény árát csökkenteni. (Dr. Józsa István: A támogatás csökkent! - Tukacs István: Ne mondjátok már!) Ez a tendencia tovább folytatódott, 2016-ig, tehát mostanáig 760 gyógyszer térítési díja csökkent. Hadd mondjak egy példát! 2010-ben az egyik leggyakrabban használt, legkorszerűbb támogatott vérnyomáscsökkentő gyógyszerért - nem tudom, érintett-e valaki - havonta egy betegnek 3000 forintot kellett fizetni, addig ma már ugyanezért csak 600 forintot kell fizetni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A tét változatlan. A magyar egészségügyben a romok eltakarítása még folyik, a fejlesztés, a bérrendezés elindult. Nagyon sok még a tennivaló. (Tukacs István: Egyre több a rom!) A Fidesz frakciója ezen a vitanapon egyben üdvözli a benyújtott költségvetést is, üdvözöljük azt, hogy ennek a költségvetésnek az egészségügy az egyik nyertese. Üdvözöljük azt, hogy jövőre plusz 100 milliárd forintot kap az egészségügy. (Gőgös Zoltán: 200 milliárd a tartozása!) Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me