DR. SELMECZI GABRIELLA

Full text search

DR. SELMECZI GABRIELLA
DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ellenzéki képviselőtársam, -társaim részéről elhangzott egy-két olyan állítás, amely nem fedi a valóságot. Az egyik ilyen állítás, hogy a Fidesz-KDNP-szövetség idején pénzt vontunk volna ki az egészségügyből. Ez egész egyszerűen tény szerint nem igaz. Készültem erre a vádra, ezért kértem egy kimutatást, ebből kiderül, hogy 2010-től folyamatosan növekedett a gyógyító-megelőző kassza, tehát lehet látni, hogy a 2010-es 791 milliárd forintról a 2016-os terv már 1039,8 milliárd forint, tehát nominálisan is látszik, hogy minden évben egyre nőtt a gyógyító-megelőző kassza. Ha GDP-arányosan nézzük a kassza nagyságát, akkor azt hozzá kell tenni, hogy a gazdaságpolitikának köszönhetően a GDP növekedik, tehát egy növekvő GDP mellett nominálisan növekszik a kassza.
A másik ilyen állítás, amely nem fedi a tényeket, hogy a gyógyszerkasszából elvontunk volna pénzt. Az államtitkár úr is elmondta, Ónodi-Szűcs államtitkár úr, hogy van olyan év, amikor egy laikus, ha ránéz a gyógyszerkasszára, akkor azt látja, hogy az előző évinél kisebb a kassza, de azt a pénzt, ami ott nem szerepel, azt a gyógyszergyártó cégeknek nem fizettük ki. Tehát az az úgynevezett vaklicit, amit a polgári kormány lefolytatott a gyógyszergyártó cégekkel, a gyógyszergyártó cégek között, azt eredményezte, hogy csökkent a gyógyszerek ára, ezért kevesebb támogatást kellett kifizetni a gyógyszergyártó cégeknek ebből a kasszából, és amellett, hogy a gyógyszergyártó cégeknek kevesebb pénzt fizettünk, azzal párhuzamosan még a térítési díjak is csökkentek. Amint azt elmondtuk az expozéban, a hozzászólásokban is, több száz alapvető gyógyszerkészítménynél csökkent jelentősen a térítési díj.
Egyvalamire szeretném még megkérni bizonyos ellenzéki képviselőtársaimat, hogy az egészségügyi szakmai szervezetek képviselőit, kérem, ne sértsék meg. (Az elnök csenget.) Nem tudnak reagálni, és nem tudják magukat megvédeni. Ennyit a korrektség jegyében tartsunk be! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me