DR. TAPOLCZAI GERGELY

Full text search

DR. TAPOLCZAI GERGELY
DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyian tudjuk, az egészségügy egy olyan terület, ami végigkíséri az ember életét a születéstől egészen a halálig, a csecsemőkortól egészen az időskori ellátásig. Rengeteg területet lefed. Ebből egy szeletet szeretnék kiemelni a mai felszólalásomban. Ez a gyógyszerellátás, a gyógyszerek témája.
2006 és 2010 között az akkori kormányzat teljesen átalakította a közvetlen lakossági gyógyszerellátás rendszerét, háttérbe szorítva a betegérdekeket, az egészségügyi szempontokat, és nagy teret engedve a befektetők érdekeinek. 2006. december 29-én bevezették azt a szabályozást, ami odavezetett, hogy 2010-re körülbelül 600 vidéki kispatika működése került veszélybe. Csődközeli állapotba kerültek ezek a kispatikák vidéken. Folyamatosan romlott a gyógyszerellátás helyzete és folyamatosan csökkent a patikák támogatása is. 2010-ben, a kormányváltás után a stabilizáció jegyében megállítottuk ezt a folyamatot, illetve visszafordítottuk. A struktúra átalakításával, a hatékonyságot javító források biztosításával sikerült stabilizálni ezt a rendszert, támogatva a patikák működését is. 2011. január 1-jén bevezettük a szabályozást, megerősítettük a szakmaiságot, a patikákat a gyógyszerészek tulajdonába adtuk.
(14.40)
Új patikák esetében csak többségi gyógyszerészi tulajdonról lehet szó. 2011 előtti patikák esetében az volt a cél, hogy az intézkedés 2017-re ezeket a patikákat is elérje, és ezek is gyógyszerészi többségi tulajdonba kerüljenek. Létrehoztuk az úgynevezett patikaalapot, ami hitel- és tőkealap, ezzel is támogatjuk a patikák működését. Emellett új finanszírozási elemeket is bevontunk. Ilyen például a generikus ösztönző, ami 3,6 milliárd forintos támogatást jelent éves szinten. Ilyen például a gyógyszerészeti szolgáltatás is, 4,5 milliárd forintos támogatást jelent ez is évente. Ilyen a kispatikák működési célú támogatása, ami 700 millió forintos támogatás éves szinten. Ez mindössze körülbelül 300 vidéki patikát és az ezekhez kapcsolódó 150 fiókgyógyszertár működési támogatását teszi könnyebbé és segíti elő. Ezen intézkedések által a közvetlen lakossági gyógyszerellátás gazdaságosabbá és hatékonyabbá vált.
Néhány gondolat, néhány adat a gyógyszerekkel kapcsolatban is. Mindannyian tudjuk, hogy évente körülbelül 7,3 millió ember vált ki gyógyszereket. Ebből rendszeresen 3,3 millió ember jár gyógyszertárba, ami azt jelenti, hogy minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó. A magyar népesség egészségügyi helyzetét ismerve a leggyakoribb betegségekhez kapcsolódó gyógyszerek: magas vérnyomás, például koleszterinszint-gyógyszerek, cukorbetegség. Az ezekhez kapcsolódó gyógyszerek - más gyógyszerek mellett is persze - térítési díja 2002-2010 között drasztikusan emelkedett. Volt olyan gyógyszer, ami 100 százalékkal emelkedett ebben az időszakban. Ennek a szempontjából a lakossági gyógyszerteher 60 milliárd forinttal emelkedett. Természetesen érthető volt, hogy 2010-ben a kormányváltás után ezt a terhet csökkenteni kellett. Ezt sikerült is elérni, elsősorban a receptköteles gyógyszerek támogatásával, 2012-14 között 1500 gyógyszer térítési díját csökkentettük, ez 10,5 milliárd forint betegteher-csökkenést jelent számszerűsítve. Egy példa: 2012-ben a leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő gyógyszer ára havonta körülbelül 3000 forint volt, most ez 600 forintot jelent. 2010-ben egy koleszterinszint-csökkentő gyógyszer ára havi 2200 forint körül volt, most 600 forint, de van olyan gyógyszer is, ami 200 forintba kerül ebből a körből. 2014-16 között 760 gyógyszer esetében sikerült csökkenést elérni. Általában 10-15 százalékos árcsökkenést értünk el.
Emellett nagyon fontos az úgynevezett vaklicit intézménye, amit behoztunk. Félévente megversenyeztetjük a gyógyszergyártó cégeket ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerek esetében, 2012-ben 7,5 milliárd forintot, a következő évben 2,3 milliárd forintot és 2014-ben 2 milliárd forint árcsökkenést sikerült elérni összességében, 11,7 milliárd forintos árcsökkenést értünk el. Tehát ez is azt jelenti, hogy csökkentek a betegterhek.
Természetesen nemcsak a meglévő gyógyszereket támogattuk, hanem új gyógyszerek bevonását is, bővítve a terápiás lehetőségeket a betegek számára, választási lehetőséget. 2014-15 között körülbelül 300 új készítményt vontunk be a forgalomba, ezen belül 38 új hatóanyagú gyógyszert, ezzel is támogatva, biztosítva a betegek számára új, korszerű terápiás lehetőségek elérését.
Én is egyetértek azzal, hogy van még tennivaló az egészségügy területén, de azt nem lehet állítani, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, illetve a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az egészségüggyel kapcsolatos kérdéseket, problémákat kezeljük.
Még egy gondolat zárásképpen: az egészségügy helyzete nagyon fontos a fogyatékos személyek számára is, nemcsak a gyógyítás, gyógyulás szempontjából, hanem az akadálymentesítés szempontjából is. Ha egy orvos vagy egy ápoló nem tud kommunikálni például egy hallássérült beteggel, akkor lehet akármilyen korszerű az intézmény, lehet akármilyen új a gyógyszer, sokkal fontosabb, hogy az orvos és a beteg közötti kapcsolat, a kommunikáció meglegyen, és utána következik a többi. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me