FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sok minden elhangzott itt ma már a vezérszónokoktól, most felszólaló kedves képviselőtársaimtól az egészségüggyel kapcsolatban. Én igazából nem a nagy rendszert szeretném egy kicsit nézni, vizsgálni, hanem a mi térségünket, Cegléd és környékét megnézni, hogy Cegléden és környékén a helyi kórházban milyen problémák vannak, voltak, és milyen megoldások születtek, milyen fejlesztések voltak az elmúlt években, és mire lehet számítanunk a következőkben.
Mielőtt azonban ezt röviden elmondanám, hadd emlékeztessem kedves képviselőtársaimat arra - emlékszem még annak idején, polgármesterkoromból, amikor még mi voltunk a fenntartói ezen intézményeknek -, hogy például mennyire ostromoltak minket például a HospInvesttől. Hála istennek, a mi képviselőtestületünk nagyon bölcs volt, mert nem adta oda működtetésre a HospInvestnek a kórházat, és utána megtapasztaltuk egypár év múlva, hogy azokat az intézményeket, amelyeket például ez a cég üzemeltetett, ezeket a fekvőbeteg-ellátó kórházakat lerabolta, tönkretette. Gyöngyös például eklatáns példa volt erre, ott nem is túl messze tőlünk.
Ami a ceglédi helyzetet illeti, azt kell mondanom, hogy a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és annak rendelőintézete az elmúlt években valóban komoly fejlesztéseken ment keresztül. Hogy csak nagyon röviden ecseteljem, mintegy 470 millió forintot költött el a kórház különböző energetikai fejlesztésekre, és az idén tavasszal fejeződött be a szolnoki Hetényi Kórházzal közösen egy 600 millió forintos diagnosztikai fejlesztés, ami az utóbbi évek legnagyobb fejlesztése volt a ceglédi kórházban.
Azt gondolom, egy ilyen kis - idézőjelben a kicsi - vidéki kórháznak, mint a ceglédi, kulcsfontosságúak azok a tervezetek, amelyeket öt pontban fogalmazott meg az egészségügyi kormányzat, mert Cegléden és környékén is a betegek mindent megérdemelnek annak érdekében, hogy a legjobb gyógyulási lehetőséget kapják meg.
Amit viszont egy kicsit negatívumként szeretnék itt most felhozni, az nem is olyan régi állapot. A Nagykátai járásban 65 ezer ember él. A 65 ezer ember fekvőbeteg-ellátása és járóbeteg-ellátása az elmúlt száz évben a ceglédi kórházhoz tartozott, és idéntől, úgy néz ki, ez utóbbit átvitték, a megyehatárt átlépve, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházhoz, és nagyon félünk attól, hogy ezt követni fogja majd a fekvőbeteg-ellátás áttétele is, ami a ceglédi Toldy Ferenc Kórházat nagyon súlyosan érintené.
(13.50)
Nagyon bízom abban, hogy azok az elképzelések, azok a fejlesztési tervek, amelyek itt megfogalmazódtak már kormányzati szinten, ha nem is tudják az elmúlt 30-35 év mulasztásait pótolni, de nagyban hozzájárulhatnak ahhoz mind az alapellátásban, mind a járóbeteg-ellátásban, mind pedig a fekvőbeteg-ellátásban, hogy a magyar ember megfelelő módon kapjon tisztes egészségügyi ellátást. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me