FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! 2003-ban a magyar parlament akkori frakcióinak egy-egy tagja meghívást kapott az angol parlamenttől az angol közéletiség tanulmányozására, „Választási rendszer, parlament működése, választási taktikák” címmel. Ott Tony Blair kormánya - akkor már második kormányzása volt - épphogy csak megnyerte, akkor már szűkebben nyerte meg a választást, mint az elsőt, mert mint kiderült, az egyik nagy vita az egészségügy privatizálása következtében az úgynevezett várólisták és teljesítményvolumen-korlátok bevezetése volt. Az ott lévő képviselők, akik között csak megemlítem, hogy szocialista képviselők is voltak velünk együtt, Csiha Judit, Keller László, Wiener György volt többek között a küldöttségben, egyszerűen nem is értettük, hogy miről beszélnek, hogy várólista meg teljesítményvolumen-korlát, szinte le se tudták fordítani nekünk, hogy ez mit jelent. Ezen egy kicsit mosolyogtunk, hogy hát micsoda dolgok vannak itt Nyugaton a privatizálás következtében, hát nálunk ilyen nincs. 2003-ról van szó.
Néhány év után ezek az urak tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar társadalom megismeri ezeket a fogalmakat, saját bőrén érzi, hogy mit jelent az, hogy egymásfél év után jut sorra egy-egy kritikus műtét esetében, és mit jelent az a teljesítményvolumen-korlát, amiről a képviselőtársam már beszélt. Hogy a kívülállók is értsék, volt egy keretszám, egy hónapban elkölthető pénz a gyógyító kezelésre, és ha ez a hónap közepén elfogyott, akkor ott nem tehették meg a további kezeléseket, leállították a műtéteket, és meg kellett várni a következő hó első napjait, hogy az állam újra kiutalja nekik a pénzt. Ez volt az a bonyolult rendszer és borzasztó rendszer, amelyet nekünk valamilyen szinten kezelni kellett.
De ez csak a jéghegy csúcsa volt, ugyanis ezen teljesítményvolumen-korlátok és várólisták mellett olyan tevékenységhez adták a jelen ülő képviselők is a szavazatukat, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása, többen megemlítették, ahol egyszerűen szó szerint az utcára tették az ott kezelteket, szó szerint. Bevezették a kórházi széfek rendszerét. Bevezették a vizitdíj rendszerét, majdnem egy évig működött. Ezt a Fidesz által kezdeményezett népszavazás szüntette meg. Hála istennek, hogy a magyar társadalom is volt olyan bölcs, hogy mellénk állt ebben az ügyben, és véget vetettünk ennek az őrültségnek.
De eközben természetesen gőzerővel betette az MSZP-SZDSZ által kedvelt magáncégek hada a lábát az egész egészségügybe. HospInvestről itt már szó volt. De azért a patikarendszerben, gyógyszertári ellátórendszerben az, hogy a multinacionális offshore hátterű magáncégeket kezdték el propagálni, hogy azok is léphessenek be a gyógyszertári rendszerbe, azért súlyos csapás volt, hiszen a Fidesz által mindig is erőltetett és segített magánalapú gyógyszertári rendszert tette majdnem tönkre, közel 600 magángyógyszertár zárt be ennek az elképzelésnek a következtében. Ők kitalálták, hogy ez olyan jó lesz, hogy benzinkúton, ABC-kben, trafikokban is lehet majd gyógyszert kapni. Szerencsére, hogy ez az őrültség már nem tudott teljes egészében megvalósulni.
Hogy érzékeltessem, hogy mit jelentett a magánrendszer befészkelése az MSZP-SZDSZ által kedvelt klientúrának, 2006-2010-ben a Bács-Kiskun megyei közgyűlésnél egy komoly fejlesztés történt meg az ottani megyei kórház részére. Egy Siemens PET-CT-t sikerült üzembe állítani. Ez Bács-Kiskun megyei köztulajdon volt. Az országban akkor kettő PET-CT működött még csak. Ezek a legmagasabb tudású CT-k voltak abban az időben. A kettő másik CT magántulajdonban volt. Kiderült, mikor be akartuk üzemelni, hogy az OEP nem ad működési keretet a Bács-Kiskun megyei köztulajdonban lévő CT működtetésére, mert a teljes működtetési keretet minden évben kiosztották a másik kettő magán CT működtetésére. Hogy csak érzékeltessem, hogy hova züllesztette le az MSZP-SZDSZ-kormányzás a magyar egészségügyet. Ebből kellett valahogy talpra állítani ezt a rendszert. Miniszter úr, államtitkár úr megcáfolhatatlan számokkal érzékeltette, hogy mekkora volt az az összeg, amely a fejlődésen keresztül már eljutott ezekhez az ellátóintézményekhez.
Nem tagadjuk, hogy természetes, hogy felére vagy kevesebb, mint felére lecsökkentek a várólisták. Nem fogunk itt megállni, tudjuk, hogy ezt tovább kell csökkenteni, meg is fogjuk tenni. De azt a mélységes nagy rendszerzüllesztést, amit az MSZP-SZDSZ tett, ezt ne várják, hogy egyik napról a másikra csettintésre meg lehessen oldani, de olyan adat nincs, amely azt igazolná, hogy ez ellen nem tettünk semmit, és nem a fejlődés útjára állítottuk volna.
Hogy választói körzetemről megemlítsem, három település új mentőállomást és új mentőkocsikat kapott, Dunavecse, Kiskőrös és Kalocsa. Ez ténykérdés, idén tavasszal adtuk át őket. Ne tessenek azt mondani, hogy a mentőfejlesztés nem történt meg! Ekkora típusú mentőállomás- és eszközellátás-fejlesztés még nem történt meg, így helyes a mondat, ha ezt kibővítjük. Ugyanakkor a kalocsai kórházat 2008-2009-ben be akarták zárni, csak a kormányváltás és az ottani önkormányzati választás volt az, amely ellentétes folyamattal nem engedte ezt bezárni, helyreállította. Jelenleg is milliárdos beruházás folyik annak érdekében, hogy netán a kalocsa-paksi híd következtében a paksi térség ellátását is el tudja végezni ez a kalocsai kórház.
Nem kérdéses, hogy amikor csak a szocialisták egészségügyről gondolkodtak, mindenáron magánosításról, kiszervezésről, haveri kör rendszerhez juttatásáról gondolkoztak. Újra fizetőssé szeretnék tenni abban a pillanatban ezt a rendszert, amikor ők úgy gondolják, hogy ebbe bele tudnának szólni. Szerintem óriási hiba lenne és egy nagy tragédia, ha még egyszer az MSZP egyáltalán az egészségügy helyzetében döntési pozícióba kerülne, hiszen az előbb említett züllési folyamatot csak folytatni tudná. Remélem, ez nem következik be. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me