HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rögtön engedjenek meg egy rövid reflexiót, hiszen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr nemrég felszólalt, és úgy gondolom, a felszólalásában sokan elsiklottak felette, de úgy gondolom, egy nagyon fontos mondata volt, úgy gondolom, hogy igen veszélyes is, hiszen azt mondta, hogy a magyar egészségügy egyik nagy hazugsága, hogy három alappilléren áll. Az egyik alappillér az, hogy mindenkinek ingyen jár az ellátás; a másik az, hogy mindenkinek a legjobb ellátás jár, harmadrészt pedig az, hogy mindenkinek ugyanaz. A formál logika szabályai alapján ebből az következik, hogy ha Gyurcsány Ferenc szerint ez hazugság, és ez a rendszer, hogy mindenkinek ugyanaz az ellátás jár (Gőgös Zoltán: Jár, csak nem jut!), mindenkinek ingyen és mindenkinek a legjobb, ez hazugság, ebből semmi más nem következik, mint az, hogy a szocialisták újra be akarják vezetni a fizetős egészségügyet. Ebből más nem következhet. (Közbeszólások és derültség az MSZP soraiból. - Gőgös Zoltán: Hova jársz?)
Ezért tisztelettel szeretném kérni, ahelyett, hogy Gőgös képviselőtársam nem várja meg, és nem kér szót, hanem bekiabál, én arra szeretném őket kérni, hogy tegyék tisztába, hogy ez Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnöknek az újabb agymenése, vagy önök, szocialisták ezzel a javaslattal, hogy újra visszakúszik a fizetős egészségügy kérdése, önök egyetértenek. Fontos lenne ezt tisztázni.
Sajnos az a baj, hogy egyszer ez a gondolat már teret nyert a politikai életben, és egyébként önök hagyták, amikor az SZDSZ-nek odaadták az egészségügy irányítását, az önök koalíciós küzdelmének a martalékává tették az egészségügyet, ahelyett egyébként, hogy a felelősséget vállalták volna, és nem hagyták volna azt, hogy a szabad demokraták üzletet csináljanak az egészségügyből. (Gőgös Zoltán: Nem keresünk annyit, hogy ennyi hülyeséget beszélj!)
Ezután azt szeretném mondani, hogy a vita eddigi menetét látva azt tudom megerősíteni, amit már Németh Szilárd képviselőtársam elmondott, hogy teljesen egyértelmű, hogy az egészségügy helyzete nem érdekli az ellenzéket, egy dolog érdekli őket csupán: támadni szeretnék a kormányt.
(15.00)
Semmi más céljuk nincs ezzel az egészségügyi vitanappal vagy a korábbi, köznevelésről, közoktatásról szóló vitanappal, csak az, hogy támadni szeretnék a kormányt. Sajnos az a baj, hogy ezeknek a pártpolitikai érdekeknek tették eszközévé ezt a mai vitanapot, illetve a magyar egészségügyet. (Gőgös Zoltán: Neked mennyi pénzt adott a Matolcsy?) Ennek ellenére akkor járunk el helyesen, ha a mérleg egyik serpenyőjébe beletesszük, mi történt 2002-2010 között, a másik serpenyőjébe pedig belehelyezzük az elmúlt hat év munkáját és az eredményeit.
Ezzel kapcsolatban hadd mondjak egy konkrét példát a saját lakókörnyezetemből; jómagam Nagymarosról származom, ami a Dunakanyar egyik legszebb települése, és kórházi ellátás tekintetében Vác város vonzáskörzetébe tartozik. 2002-2010 között a város szocialista polgármestere, Bóth János, aki egyébként a szocialistáknak országgyűlési képviselője is volt, a térség egészségügyének központját, a váci Jávorszky Ödön Kórházat szemelte ki magának. Bóth polgármester úr működésének köszönhetően végül odáig fajult a helyzet, hogy 2009-ben neki magának kellett feljelentést tenni számviteli fegyelem megsértésének vétségében, de addigra a Jávorszky Ödön Kórház már milliárdos adósságokat halmozott föl, sőt majdnem sikerült a későbbi pályázati lehetőségtől is elzárni az intézményt. Ezt a helyzetet egyébként 2010 után a Fidesz-KDNP-kormánynak kellett rendbe tennie.
Tehát ha a váci kórház példáján keresztül tekintünk az egészségügyre, ez van az egyik serpenyőben 2002-2010 között. A másikban ezzel szemben az van, hogy 2010 után a kórház két nagyobb pályázaton is sikerrel indult, egy KMOP-, illetve egy KEOP-forrásnak köszönhetően összesen 3 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhatott meg 2015 végéig Vácon. Ennek köszönhetően az intézmény Pest megye egyik legmodernebb kórházává vált. Tehát még egyszer röviden: csőd- és büntetőjogi cselekedetek az egyik és 3 milliárd forintos fejlesztés a másik oldalon.
Ha az országos tendenciákat nézzük, sajnos hasonlókat tapasztalunk. Ahogy Balog Zoltán miniszter úr is rámutatott, a baloldali kormányok 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, 600 patikát tettek tönkre, míg a Fidesz-KDNP 500 milliárd forintot tett bele az egészségügybe.
Ha a baloldal komolyan gondolja vagy a kormányzása alatt komolyan gondolta volna az egészségügy helyzetének javítását, akkor nem tették volna ezt az ágazatot az MSZP-SZDSZ koalíciós hatalmi marakodásának martalékává. Sajnos megtették, tudva, hogy a liberálisok mit is képviselnek egészségpolitikában: a nemzeti kockázatközösség felmondását, az egészségügy rendszerének a felforgatását, röviden, tisztán és érthetően: bizniszt és üzletet. Egy olyan pártra bízták az egészségügyet, amely megszűnése után csak adósságot hagyott maga után, még a pártpénz-zel sem tudtak elszámolni, nemhogy a rájuk bízott közpénzekkel. Mondjuk, ebből a szempontból nagy szerencse, hogy az SZDSZ ma már csak a politikatörténeti szemle hasábjain és lábjegyzeteiben szerepel.
És mivel képviselőtársaim beszéltek az elmúlt években elért eredményekről, ezért engedjék meg, hogy ezek közül egyet én is kiemeljek. Örülünk, hogy több mint felével nőtt 2010-hez képest a végzős orvostanhallgatók száma, akik nagy számban kezdenek hazánkban tapasztalatot gyűjteni. Az pedig külön öröm, hogy a rezidensösztöndíj-programnak köszönhetően alapbérük kiegészítésével átlagosan majdnem 300 ezer forintot vihetnek haza ma már. Ezzel sikerült végre egy jövőképet és valódi, kézzelfogható ösztönzést adni azon fiatalok számára, akik ezt a szép szakmát választják. Ennek köszönhetően 2010-hez képest duplájára nőtt a pályakezdő rezidensek száma, így az elmúlt évben 917 szakorvosjelölt képzése indult meg.
Valóban, ahogy miniszter úr is utalt arra a beszédében, hogy gondot okozott az eddigiekig a fiatal rezidensek számára, hogy ha kikerülnek ebből a rezidensösztöndíj-programból, akkor a keresetük, mivel az ösztöndíjat már nem kapják, jelentősen csökkenni fog. Úgyhogy én nagyon örülök, hogy a miniszter úr itt az expozéjában is rámutatott arra, hogy a megoldást meg fogják találni erre a problémára, és az ösztöndíj összegét ezeknél a szakorvosoknál valamilyen módon pótolni fogják. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me