IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! A kormány egészségügyi politikájának talán a legnagyobb hibája az, hogy még mindig az egészségügyi rendszer nem létező tartalékait próbálja meg kiaknázni. A célja továbbra is csupán annyi, hogy az egész rendszer működtetése kevesebb pénzbe kerüljön, és minél kevesebb szó legyen róla. A kormány ugyanis csak a politikai hasznot lesi, márpedig az tény, hogy azt nem az egészségügy területén kell keresni.
A felelős kormány azonban ettől még nem ignorálja az egészségügy kérdését, főleg azért nem, mert némi tudatos és hosszú távú tervezéssel könnyen elérhető lenne, hogy valóban kevesebbet kelljen az egészségügyre költeni. Ennek egyetlen módja, hogy sokkal nagyobb energiát fordítunk az egészségmegőrzésre és az egészséges környezet megteremtésére, annál ugyanis nincs hatékonyabb módszer, mint ha elérjük azt, hogy az emberek kevesebbet legyenek betegek. Ehhez képest a kormány egészségüggyel kapcsolatos magatartása faék-egyszerűségű: ahol pénzt látnak, azt kivonják a rendszerből. Nem átcsoportosítják, nem próbálják meg jobban felhasználni, hanem kivonják, s inkább stadionokat építenek belőle, így az eredmény csak egy élhetetlen és betegségektől tépázott ország lesz, és egy olyan egészségügyi rendszer, amelyre egyre többet és többet kellene költeni, egy zsákutca, amiben gyorsuló tempóval haladunk előrefelé.
A kormány azonban továbbra is csak a forráskivonással foglalkozik. Jelenleg 550 milliárd forinttal költ Magyarország kevesebbet egészségügyre, mint a visegrádi országok. Ezt még az egészségügyért felelős helyettes államtitkár is elismerte nem olyan régen. Ennek ellenére a kormány azzal védekezik, hogy az ellenzéki pártok és a szakszervezetek nyugati béreket kérnek számon rajtuk, pedig erről szó sincs. Mi azt szeretnénk, hogy a lehetőségeinkhez mérten a legtöbbet nyújtsa a magyar egészségügyi ellátás, a lehetőségeink pedig nem térnek el nagyban Szlovákiáétól, Szlovéniáétól vagy Lengyelországétól. Egyszerűen a kormány értékrendje és prioritásai végzetesen hibásak.
Azt láthatjuk, hogy az egészségügyért felelős államtitkárságon egy-egy problémát jól azonosítanak, még működő megoldási javaslatuk is lenne, de ezek soha nem valósulnak meg. Ennek nem lehet más oka, mint hogy a valódi politikai döntéshozók szintjén minden egyes alkalommal elakadnak ezek a javaslatok, mert a valódi döntéshozóknak, azaz a miniszterelnöknek és körének nem számít az emberek egészsége, ők csak a politikai kockázatot látják az egész egészségügyben, pedig sok szempontból egyértelmű, hogy mit kéne tenni a jobban működő egészségügyért, csak az akarat hiányzik hozzá. A házi-orvosképzést és -pályát vonzóvá kell tenni, és világossá kell tenni, hogy a szakorvosok milyen feladatokat tudnak levenni a háziorvosok válláról, mert hamarosan összeomlik az alapellátás.
Nem mehetünk el a béremelés kérdése mellett sem. Az LMP évek óta követeli az egészségügyi dolgozók jelentős béremelését. Szerintünk ez nemcsak morális okokból lett volna elvárható, hanem befektetésként is szolgált volna, ugyanis egy orvost vagy egy ápolót sokkal olcsóbb itthon tartani, mint a kivándorlás után visszacsábítani vagy az utódját kiképezni.
Bár még nem ismerjük a jövő évi költségvetés pontos részleteit, de talán eljutunk oda, hogy a kormány elkezdi azt, amit hat évvel ezelőtt el kellett volna kezdenie. Hatalmas hiba az, hogy még mindig nincs garancia az idei béremelésre, és az sem biztos, hogy a jövő évi 100 milliárdról szóló mesék igazak volnának. De ha még minden szava valós is az újabb ígéreteknek, akkor is kevés a bejelentett összeg, mert valójában ennek a háromszorosára lenne szükség csak a bérproblémák tartós rendezéséhez. Méltatlan ez az ígérgetés és ujjal mutogatás, amit a bértárgyalások kapcsán folytat a kormányzat. Azok a dolgozók ugyanis, akik még a borzasztó körülmények és a megalázó bérek ellenére is üzemeltetik a rendszert, ennél sokkal többet érdemelnének.
De nem mehetünk el az apróságnak tűnő, de valójában nagyon is meghatározó probléma mellett, hogy a jelenlegi kormányzati struktúra teljesen alkalmatlan olyan nagy és komplex rendszerek egy minisztériumon belüli irányítására, mint amilyen az oktatás és az egészségügy. Az oktatással kapcsolatban már beismerték, hogy túltolták azt a bizonyos biciklit, de egy hasonló beismeréssel tartoznak még az egészségüggyel kapcsolatban is.
Összességében az egészségügyi válság oka egyértelmű, mindenki látja, mik a legfőbb problémák, sok szempontból még a kormányzati szakpolitikusok szintjén is egyértelmű, hogy mi lenne a megoldás, hogy milyen azonnali és hosszabb távú lépésekre lenne szükség. A kormány azonban nem hajlandó ezeknek nekifogni, pusztán azért, mert nem látja benne a rövid távú politikai haszonszerzés lehetőségét. Köszönöm a figyelmet. (Dr. Schiffer András tapsol. - Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me