NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Jól hallhattuk a miniszteri expozéban és képviselőtársamtól, hogy ma minden, ami az egészségügyben aggasztó, és ezt túlzás nélkül mondhatjuk, minden, ami rossz és gyakorlatilag számunkra elfogadhatatlan, az az előzőekben kormányzókként, ma éppen baloldali ellenzékként regnálók öröksége (Gőgös Zoltán: Hat éve kormányoztok! - Felzúdulás az MSZP padsoraiból.), a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok károkozásának a következménye. (Tukacs István: Ne viccelj már! Ekkora hülyeséget!) Azt gondolom, hogy elég egyértelműen és világosan látszik ez a korreláció.
Mégis mit akarnak akkor az elvtársak, miért hívták össze a Jobbik erőteljes támogatásával ezt a mai vitanapot? (Dr. Józsa István: Mert baj van!) Semmi mást, mint a 2010 előtti világ visszaállítását. Ugyanaz a céljuk egyébként, mint a közoktatás, köznevelés területén, hiszen ott is bebizonyosodott és az utána következő összes köznevelési dzsemborin, hogy gyakorlatilag a politikusok tartják a kezükben az egész rendszert. (Dr. Józsa István: Halhatatlanok vagytok!) Semmi más nem hiányzik számukra, mint a politikai balhékeltés, a kormánybuktatás reménye. (Dr. Józsa István: Így van!) Ugyanez a motiváció itt, az egészségügyben is (Dr. Józsa István: Igény van rá!), és amikor majd a szociális helyzetről, a szociális területről lefolytatjuk a vitát, ugyanezt fogjuk tapasztalni.
Nekem egyébként eléggé meglepő volt, és elég bátornak tartom a volt miniszterelnököt, hogy ma ide bejött, és itt még a véleményét is el fogja mondani. Gyakorlatilag csak akkor tudnám ezt jobban értékelni, ha a kettős állampolgárságról szóló vitában tenné meg ugyanezt.
Jól látható, hogy az iskola, a kórház, a gyerekek, a betegek, az orvosok, a nővérek vagy a pedagógusok semmi másra nem kellenek, mint biodíszletre. Ugyanaz a helyzet, mint a közoktatás területén (Gőgös Zoltán: Szégyelld magad!), tolják maguk előtt azokat az embereket, akiknek egyébként vannak valós problémáik, vannak valós nehézségeik az élet több területén (Dr. Józsa István: Ellentétben a Fidesszel, a Fidesznek nincs problémája!), az egészségügyben és az oktatásban, de ez kétségtelen mindenki számára. Mindezt azonban balhékkal, olyan tüntetésekkel, mint amilyen tegnap volt a budai Várban, megoldani nem lehet.
Sándor Mária, ikonikus alakja ennek az egész rendszernek, tegnap részt vett a Demokratikus Koalíció által szervezett tüntetésen (Dr. Józsa István: Ez a reklám helye!), és ott fel is szólalt Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes társaságában. Ezen a tüntetésen - hogy mondjam - a leggyengébb felirat is a következő volt: a nemzeti lámpavasra Orbánt. Mi köze ennek az egészségügyhöz? (Dr. Józsa István: Ő mondta!) Mi köze ennek a meccsnek az egészségügyhöz? Mi köze annak a meccsnek az egészségügyhöz, az oktatáshoz, ahhoz, amit az oktatás területén próbáltak ráerőltetni az iskolákra? Ott, ahol egyébként ötből négy pedagógus meg sem hallotta, amit mondanak, nem vett részt sem a sztrájkban (Dr. Józsa István: Mert megfenyegették őket!), sem pedig a tüntetésekben. De egyébként azt gondolom, hogy ez nemcsak baloldali problematika, hanem ez a szélsőbaltól egészen a szélsőjobboldalig húzódik. Tehát én már kíváncsian várom, hogy Sándor Mária, a feketeruhás nővér mikor bukkan fel egy jó kis jobbikos vizslasimogatáson (Vona Gábor: Már megtörtént!) vagy pedig egy darutollas felvonuláson.
Nos, az világos, hogy mit akarnak most - de mit akartak 2006 és 2010 között? Az elég egyértelmű az alapján, amit hallottunk: semmi mást, mint lenyúlni ezt a szektort is. Tehát amikor egyértelművé teszik, hogy fizetős egészségügyre van szükség, kórházi napidíjra, vizitdíjra, dobozdíjra, akkor, azt gondolom, másról nem beszélhetünk. Másról nem beszélhetünk, amikor egyértelművé tették, hogy privatizációra van szükség, mindent el kell adni, és olyan cégeket hoztak be, akik aztán tönkretettek vidéki kórházakat, vagy hallhattuk a 600 patika csődbe juttatását. (Dr. Józsa István: És mi van a trafikokkal?) Azt gondolom tehát, elég egyértelmű mindenki számára, hogy a 2010 előtti világhoz milyen kockázatok mellett térhetünk vissza.
De beszéljünk a kórházak bezárásáról! Ez Csepelen azt jelentette, hogy a Weiss Manfréd Kórházat, amely éppen ebben az évben lenne százéves, amit egy nagyszerű nagytőkés alapított és adott át az embereknek közkórházként 1924-ben, azt gyakorlatilag egyetlen tollvonással megszüntették egy közgyűlési döntéssel, összejátszva az akkori helyi önkormányzattal. Ezen a közgyűlésen egyébként a legnagyobb felelős, Demszky Gábor még el is aludt. Erről cikkezett akkor a sajtó. És azok, akik ma rendkívül szakszervezetbarátok, akkor nem engedték szóhoz jutni az EDDSZ budapesti képviselőjét. (Korózs Lajos: Micsodát?) Több körben kellett könyörögni, hogy megszólalhasson, és a kórház érdekében elmondhassa a magáét.
(12.20)
Azt gondolom, hogy csak akkor tudunk előrejutni az egészségügy területén is, hogyha - ez most már jól látható a közoktatás területén - párbeszédet kezdeményezünk, szakmai véleménycserét kezdeményezünk. És ezért szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akár a köznevelés, akár az egészségügy területén, aki a tárgyalóasztalt választja. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me