SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Csak egy mondatban szeretnék Hollik István felszólalására reagálni. Azt mondta, hogy az előző kormányzatnak az egészségügy csak biznisz volt és üzlet, ha jól értettem. Igaza van egyébként, képviselő úr. A probléma csak az, hogy 2010-től az egész társadalomra vetítve semmit nem változott a helyzet, önöknek az egész ország sajnos csak biznisz és üzlet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Három valódi hivatás létezik a világon, akik az embereket szolgálják: az egyik a pap, aki a lelkünket ápolja, a másik a tanár, aki a gyermekeinken keresztül a jövőnket gondozza, a harmadik pedig az orvos, aki a testünket gyógyítja, az életünket megmenti. Ezen hivatások művelőivel mindannyian találkozunk nap mint nap, ezen három hivatás művelői életünk és létünk legfontosabb támogatói, segítői. Jelentőségüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy legfontosabb kincsünket, a gyermekeink lelki és testi egészségét, a jövőjüket bízzuk rájuk.
Az egészségügy tehát egy olyan alapvető fontosságú terület, ami a jelenleginél sokkal nagyobb megbecsülést és tiszteletet érdemelne. A kormány pusztán fiskális problémaként tekint az ágazatra, mit sem törődve azzal, hogy pusztán pénzzel nem lehet megoldani a problémák többségét.
A működési gondokról sokan és sokat beszélnek különféle fórumokon, itt ma is elég sok felszólalás hangzott el ezzel kapcsolatosan, hiszen ezekkel a gondokkal szinte minden magyar ember találkozik. A működés során tapasztalható, látható problémák azonban mind csak tünetek, csak a felszín, a tapasztalható, látható tünetegyüttes valódi kiváltó okairól azonban vajmi kevés szó esik, illetve ezen okok megszüntetésére még ennél is kevesebb intézkedés történik.
Elhangzott már ma, Vona Gábor említette, hogy a GDP-hez képest nagyon keveset költünk az egészségügyre a nemzetközi összehasonlításban. De azt is kijelenthetjük, hogy a felhasznált források egy jelentős része pazarló módon és rosszul van felhasználva. Ennek köszönhetően, hogy csak egy adatot mondjak, 2014. szeptember 30-án az intézményeknek a beszállítókkal szemben fennálló tőketartozása 70 milliárd forint volt. Észre kellene venniük, hogy csupán a fiskális problémamegoldási kísérletekkel nem jutunk sehova. Tehát hiába költünk, a helyzet így nem oldódik meg, a problémák mind a működés, mind a finanszírozás terén továbbra is fennállnak és fenn is fognak állni. Az ördögi kör világosan kirajzolódik, nem elégséges, de komoly pénzeket fordítunk egy olyan rendszerre, amivel sem a benne dolgozók többsége, sem a rendszer szolgáltatásait igénybe vevők többsége nem elégedett, ráadásul maga a rendszer folyamatos forráshiánnyal küzd, ami állandósult likviditási problémákat okoz, ami ellehetetleníti a fejlesztéseket, a távlati tervezést.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy olyan rendszer, aminek a fenntartása ilyen formában, ilyen működési rendszerben szinte már senkinek nem lehet érdeke. Változtatni kell!
Természetesen vannak ennek a rendszernek is haszonélvezői, divatos kifejezéssel élve az orvosbárók, azonban ezen személyek személyes haszna eltörpül a rossz rendszerre fordított iszonyatos összegektől. Az ágazat gondjait nem az esetleges vélt vagy valós haszonélvezők ostorozásával lehet megoldani, hiszen ez is csak egy szelete a hatalmas problémahalmaznak. A valós problémákat kell feltárni, a finanszírozási megoldásokat kell átgondolni, és alternatív megoldási modelleket kell összehasonlítani a lehetséges kiút megtalálása érdekében. Ezeket a feladatokat nem az orvosoknak, az ápolóknak vagy a betegeknek kell megoldaniuk, hanem a felső szintű szakigazgatásnak.
A rendszer reformja szerteágazó, és az életünk minden területét érinti. Gondoljunk arra, hogy jelenleg az egynapos sebészeti beavatkozások aránya Magyarországon mintegy 6 százaléka az összes beavatkozásnak, míg mondjuk, ugyanez az arány az Egyesült Királyságban több mint 50 százalék. Ez csak egyetlen kis szeletke, de ez is jól mutatja, hogy van még hova fejlődni.
Dicséretes egyébként, hogy itt a parlamentben vitázunk erről a fontos kérdéskörről, de ne feledjük, az Országgyűlés elsősorban döntéshozó testület, döntéseket meghozni pedig csak valós információk birtokában, megfelelő előkészítettség mellett lehet. Ezek hiányában csak tűzoltás történik. Halkan jegyzem meg, hogy az egészségügyi ellátórendszer üzemeltetése elsősorban kormányzati feladat, tehát a problémákért az elsődleges felelős maga a kormány, amely most megoldások felkínálása helyett megint csak szavakban vázol fel különböző dolgokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A helyzet feltárásához szükséges információk a kormány kezében vannak. A rendszerben foglalkoztatott vezetők személyének kérdéséről a kormány hozhat döntést. A megoldások kereséséhez szükséges szakmai és személyi kapacitások elméletileg a kormány rendelkezésére állnak. Megállapíthatjuk, hogy a helyzet megoldásának kulcsa a kormány kezében van.
(15.10)
Fel kell tennünk a kérdést, hogy miért nem használják ezt a kulcsot. Az egyik lehetséges válasz, hogy a szakértelem és a szándék hiányzik, ami nagyon szomorú, de ezen könnyű segíteni, a Jobbik Magyarországért Mozgalom most is, mint mindig, szívesen a kormány rendelkezésére bocsátja a szakértelmét és a probléma megoldása iránt elkötelezett munkatársai segítségét, hiszen itt egy olyan közös ügyünk megoldása a tét, ami minden magyar ember érdeke, tehát hogyha szükségük van rá, éljenek ezzel a felajánlott lehetőséggel! A másik lehetséges válasz, hogy a jelenlegi kormányzat minden józan megfontolás ellenére érdekelt a jelenlegi szörnyű helyzet fenntartásában, mert azok a bizonyos haszonélvezők, akik ebből ténylegesen gazdagodnak, maguk a döntéshozók.
A Fidesz által működtetett korrupt rendszer leleplezése, az emberek szembesítése a tényekkel minden felelősen gondolkodó magyar ember feladata. A megnyugtató megoldás mindenképpen a jelenlegi képmutató rendszer megszüntetése, illetve a magyar emberek iránt elkötelezett, tényleges nemzeti kormány felállítása lenne. Véleményünk szerint akkor lesz változás, hogyha ezt az országot ténylegesen egy nemzeti kormány fogja vezetni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me