VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A valódi nemzeti konzultáció során, felkeresve akár háziorvosokat, gyermekorvosokat, kórházigazgatókat, én is azokkal a problémákkal találkozom, amiket itt már főleg ellenzéki képviselőtársaim elmondtak. Kicsit mást hallok, mint amit kormánypárti padsorokból vagy akár államtitkároktól hallunk.
Mik a legfőbb problémák az egészségügyben dolgozók anyagi és bérhelyzetén kívül, amely az egyik legégetőbb probléma, amit már itt többen elmondtak? A szakemberhiány, amivel nagyon küzdenek, a háziorvosi szakma elöregedése, a kieső háziorvosok, a nyugdíjba vonuló háziorvosok pótlása. Ezek azok a problémák, amikkel nem igazán tudnak megküzdeni. De rengeteg más példát is hallottunk.
Államtitkár urak felszólalásukban mind a ketten említették azt, hogy milyen mértékben csökkentek a várólisták. De miért csökkentek a várólisták? Nem azért, mert a várólisták kialakulásának okát önök megszüntették. Nem lett több műtő, nem lett több szakember, nem lett több eszköz a rendszerben, hanem miért csökkentek: például azért, amire panaszkodtak is egyébként kórházban dolgozók, hogy beindult az a rendszer, hogy tervezett, ütemezett műtéteket ügyeleti időben végeztek el, ezeket akkor oldották meg. Persze, így akkor megtöbbszöröződött az idő, amikor ezeket a műtéteket végre lehet hajtani, csak szakmai kockázata, illetve emberi kockázata is van, mert az amúgy is túlterhelt és szakemberhiánnyal küszködő egészségügyet ez még jobban megterhelte.
Küszöbön van egy másik probléma, amit már szintén többen említettek, ez a krónikus ágyak átadása, az ápolási osztályok átadása a szociális igazgatás részére. Persze tudom, nemsokára jönnek a jogszabályok, amiből majd megismerhetjük azt, hogy ez milyen formában fog megvalósulni, én csak egy-két kérdést szeretnék fölvetni. Az egyik fő kérdésem az, hogy kik lesznek ott az alkalmazottak, kik fogják ott végezni a munkát. Önök elképzelhetőnek tartják azt, hogy ugyanazzal az emberállománnyal fogják tovább működtetni azt a rendszert, és ugyanazok az emberek fogják fönntartani tulajdonképpen dolgozóként ezeket az osztályokat? Mert ez lehet, hogy nem fog működni. Miért nem fog működni? Azért nem fog működni, mert lehet, hogy az egészségügyben nagyon alulfinanszírozottak a dolgozók, nevetségesen - inkább más szót használnék: szomorúan - kevés a bérük, de ha megnézzük, hogy ehhez képest a szociális ágazatban dolgozók hogy keresnek, a szociális ágazatban 22 százalékkal még kevesebbet keresnek ennél a szörnyű állapotnál.
Önök elképzelhetőnek tartják azt, hogy azok az ápolók vagy akár kórházi alkalmazottak, akik ezeken az osztályokon dolgoznak, majd fütyülve, vidáman, boldogan énekelve átmennek a szociális igazgatásba és 22 százalékkal kevesebbet fognak keresni? Hogy fogják ezt megtenni? Ha meg nem így teszik meg, akkor hogy fogják megtalálni az ehhez szükséges emberállományt? Hogy fogják azt az intézményrészt dolgozókkal feltölteni?
Vannak még technikai problémák is. Látjuk, hogy egy átalakítás során milyen problémák vannak, akár a gyerekjóléti központok kialakításánál - ha a saját területemről hozhatok példát - látjuk, hogy hogy megy az átalakítás; olyanokról vitatkoznak, hogy most telephelynek vagy nem telephelynek minősül egy helyiség van nem. Mit fognak akkor tenni, amikor egy kórház kerítésén, falain belül majd lesznek épületrészek vagy épületek, amik innentől fogva nem az egészségügyi, hanem a szociális igazgatás alá fognak tartozni? Hogy fogják ezt megoldani, ha egy sokkal tisztább struktúrában nem képesek ezen úrrá lenni, akkor egy ilyen helyzetben ezt hogyan fogják, hogyan fog ez működni?
És akkor még ilyen apró szakmai dolgokról nem is beszéltünk, mint amit én már régóta említek, hogy az ágazatok között nincsen konzultáció, nem beszélnek egymással a szociális ellátórendszer és az egészségügyi ellátórendszer résztvevői. Ha párbeszéd kialakulna, és ez akár felülről irányított is lehet, főleg most, ami egyébként szerintem helytelen, egy minisztérium alá tartoznak, de ha már egy minisztérium alá tartoznak, akkor használjuk ki ennek az előnyeit is. Alakuljon ki a konzultáció, és sokkal könnyebb lesz az emberekkel dolgozni mind a szociális, mind az egészségügyi ellátásban, ha ők a közös ügyfelek problémáit, vagy akár a közös területek problémáit folyamatosan egyeztetik és megbeszélik.
Amit már nagyon sok vitában említettem, ami átfedés a két szakterület, a szociális és az egészségügyi szakterület között, ez az idősek otthonaiban dolgozó orvosok helyzete. Nagyon jól tudjuk azt, hogy bizonyos létszám fölött, 200 fő fölött kötelező bentlakásos intézményekben főállású háziorvost foglalkoztatni. Kérdezem én, hogy ha akár az előző példát figyelembe vesszük a krónikus ágyak kiszervezésével kapcsolatban, melyik az a háziorvos, aki el fog menni egy olyan munkahelyre, hogy bár kevesebb lesz a betege, kevesebb lesz a hozzá tartozó ember, de mégis egy sokkal keményebb munkát kell végeznie - aki járt idősek otthonában, az tudja, hogy miről beszélek - a közalkalmazotti bértábla alapján. Melyik az a háziorvos, aki ezt vállalni fogja? Nagyon sok idősek otthona ezzel a problémával küzd, hogy egyszerűen nem talál egy orvost, aki elvállalná ezt a feladatot.
Ezért mondom már régóta, hogy a kormánynak ki kellene dolgoznia a speciális praxisjog lehetőségét, ami ezekre a helyzetekre biztosítana egy olyan lehetőséget az orvosok számára, hogy ne közalkalmazotti bértábla alapján, hanem normál orvosi bérrendszer szerint el tudjanak helyezkedni akár az idősek otthonaiban, és ez a probléma megoldódjon. Míg Zombor államtitkár úr volt az államtitkár, ő jó ötletnek tartotta, azt mondta, hogy megfontolják és valószínűleg lépésekre lehet számítani. Az a szakma számára meg már csak egy peches helyzet, hogy utána nem sokkal leváltották Zombor államtitkár urat.
(16.00)
Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy az új államtitkár úr mit gondol erről a problémáról, mert ez is egy olyan sürgető gond, amit meg kell oldani, mert nemcsak a háziorvosi körzetek, hanem sajnos a bentlakásos szociális intézmények is háziorvos nélkül maradnak. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me