DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Tisztelt Elnök úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni, hogy képviselőtársaim, függetlenül attól, hogy a parlament melyik patkójában ülnek, rendkívül konstruktívan vettek részt nemcsak a mai vitában, hanem az említett bizottsági üléseken is.
Nemcsak a jelentés, hanem a határozati javaslat kapcsán elsősorban szakpolitikai hozzászólások hangzottak el. Talán ez a titka, tisztelt államtitkár úr, hogy kevesebb volt a demagógia, és inkább a szakpolitikai szempontokra hívták fel a figyelmet. Egyébként megjegyzem, hogy bizottságunkra ez a jellemző, a bizottsági munkánkra, ezért speciális az Európai ügyek bizottsága helyzete.
Úgy hiszem, hogy az uniós döntéshozatal mostani szakaszában, ahol most állunk, leginkább erre van szükség, és ha valaminek van értelme, akkor ez az; tudniillik, hogy fel kell hívnunk az Európai Bizottság figyelmét azon szempontokra, amelyek alapján az irányelvtervezet összeegyeztethetetlen a szubszidiaritás elvével. Örülök annak, hogy képviselőtársaim most már értik ennek a metódusát, hiszen emlékezzünk vissza, 2013-ban még nagyon kevés képviselőtársam értette, hogy mi ez a sárga lapos eljárás. Úgy érzem, hogy ez nemcsak egy jogtechnikai lehetősége a Magyar Országgyűlésnek, amit a lisszaboni szerződés számunkra biztosít, hanem kötelessége is, hiszen a magyar érdekek képviselete ki másé lenne, ha nem a Magyar Országgyűlésé.
Úgy hiszem, hogy arra is képviselőtársaim különböző szempontok alapján, de rámutattak, hogy az irányelvtervezettel kapcsolatban számos aggály merült föl, mivel a szubszidiaritás elvével ellentétes módon kívánja a kiküldött munkavállalók jogállására vonatkozó rendelkezéseket módosítani. Nos, hozzáadott értékeket nem teremt, szükségessége nem indokolható, és aránytalan módon korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát.
Itt szeretném megköszönni Józsa képviselőtársamnak, hogy egy érdekes dologra hívta fel a figyelmet, tudniillik arra, hogy valójában az Európai Bizottság egy baloldali értékeket képviselő szlogennel akar határozatot elfogadni az Európai Unióban, tudniillik ugyanazért a munkáért ugyanazon munkabért. Ez alapvetően egy baloldali érték, amit a baloldali pártok évtizedek óta Európában is képviselnek. Idáig ezzel nincs is baj. Azonban éppen Gúr Nándor képviselőtársam hívta fel egy másik fontos dologra a figyelmet, ami a munkahelyek biztonsága.
(22.40)
Nos, ezt az ellentmondást én úgy oldanám fel, hogy jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok, tudniillik arról van szó, hogy igen, az Európai Bizottság egy lopakodó jogalkotással - mint oly jellemzően más esetekben is - próbálja ráerőszakolni a tagállamokra az akaratát. Hiszen az „ugyanazért a munkáért ugyanazon munkabért” elvvel mindenki egyetért, azonban ha megnézzük, ezzel valójában a magyar és a középeurópai munkavállalókat és munkaadókat próbálja kiszorítani a német vagy a francia piacról, tehát ezzel versenyhátrányt okoz a magyar munkavállalóknak, és ez nem tisztességes.
Úgy hiszem, hogy ha a Bizottságnak vagy három-négy tagországnak problémája van, mondja meg szemtől szembe, face to face, és akkor tudunk vitatkozni. De így nagyon nehéz, mert egyrészt megtévesztő, másrészt pedig tudjuk azt, hogy nem biztos, hogy össze fog jönni a 19 szavazat. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért én fontosnak tartom azt, hogy a Magyar Országgyűlés egy indokolt véleménnyel felhívja az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy megsértették a szubszidiaritás elvét. Az is felvetődött, hogy az még egyelőre nyitott kérdés, hogy a sárga lapos megindításhoz szükséges szavazat, a 19 szavazat összejön-e vagy sem. Megjegyzem, hogy jelenleg 10 körüli szavazatszámnál járunk, de ha összejön, ha nem jön össze, akkor is úgy érzem, hogy ez a 10 szavazat, ami már megvan, egy rendkívül erős és egyértelmű üzenet az Európai Bizottság számára, és természetesen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy van még két hét, és információim szerint újabb indokolt vélemények elfogadására várhatunk.
Tehát, tisztelt képviselőtársaim, akár összejön a 19 szavazat, akár nem, úgy hiszem, hogy az uniós döntéshozatalt a nagyobb számú nemzeti parlamenti úgynevezett indokolt vélemények önmagában véve is befolyásolni tudja. A Tanácsban pedig a kormányok képviselői, a tagországok kormányainak a képviselői igenis be tudják csatornázni a nemzeti parlamenti indokolt véleményben foglaltakat, ami jelzi, hogy e téren is nem volt hiábavaló az Európai ügyek bizottságának munkája, nem volt hiábavaló a Magyar Országgyűlésnek a munkája, és természetesen fontos, hogy ebben a Magyar Országgyűlés képviselői egyetértsenek és a Magyar Országgyűlés és a magyar kormány is egyetértsen. Természetesen számítunk arra is, hogy az Európai Parlamentben is ott vannak a közép-kelet-európai tagországok képviselői, akik bizonyos értelemben befolyásolni tudják az iránytervezet sorsát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer szeretném tehát megköszönni a frakciók képviselőinek, hogy felszólalásaikkal megfelelően ráerősítettek az Európai ügyek bizottságának a jelentésében és a határozati javaslatban foglaltakra, és ahol kellett, azt természetesen kiegészítették értékes megjegyzéseikkel.
Végül megjegyzem, hogy a lisszaboni szerződés alapján a nemzeti parlamentek számos új jogosítványt kaptak, amelyekkel, úgy hiszem, hogy immáron harmadik alkalommal a Magyar Országgyűlés tudott élni, megfelelően tudott élni. Amikor kell és szükséges, akkor hallatjuk a hangunkat, úgy hiszem, hogy ez a ma esti vita is erről győzött meg engem. Köszönöm szépen, képviselőtársaim. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me