ANDER BALÁZS,

Full text search

ANDER BALÁZS,
ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény rövid módosításával kapcsolatosan már az elején kijelenthetjük, hogy alapvetően azzal, hogy a törvény önkormányzati jogokat kíván biztosítani e speciális, elsősorban szórakoztató célú személyszállítási formák szabályozására, csak egyetérteni lehet. Azt is megkockáztatom, habár ez a törvénymódosítás sorai közül igazán nehezen olvasható ki, hogy minden bizonnyal az Uber-botrány nyomán megindult és beígért törvénymódosítások egyik végtermékéről van szó.
Az más kérdés, hogy az önkormányzat szabályozási jogát a javaslat igen tág körben szabja meg, amivel élni és nyilván visszaélni is lehet. Az önkormányzat szabályozási joga, ha ezt így fogadják el, lényegében mindenre kiterjed: a jármű megjelenése, műszaki paraméterei, útvonala, menetrendje, megállóhelyei, az alkalmazott díjszabás, a taxirendelettel azonos szabályozási jogosítványokat tükröz. Elfogadása esetén például a főváros betilthatja a riksákat, ahogyan ezt többen nagyon szeretnék, hiszen igaz ugyan, hogy többeknek jelent ez a nem biztos, hogy egy európai fővárosba való, inkább Délkelet-Ázsiát idéző turistafuvarozás megélhetést, de mindemellett meg is akasztja a forgalom normális menetét. Hasonlóképpen eltakaríthatják a városnéző Big Bus Tours útjából annak konkurensét, mert ez utóbbi konkurens 30-40 éves, lepattant járműveket használ, míg a Big Bus új kínai emeletes buszokat.
Persze, a nagyobb szabadság elve mellett is felsorakoztathatók racionális érvek. Úgy gondoljuk, ha egy közúti jármű egyébként a szakmai közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelel, tehát például egy öreg busz évente le van vizsgáztatva és van műszakija, akkor hadd szolgáltasson. Az viszont, hogy e különleges járműveket, mint például ezeket a vitatott riksákat, a főbb útvonalakról letilthassa a főváros, szintén jogos igény, hiszen a teljesen eltérő sebességük folytán balesetveszélyesek, mert jóval terjedelmesebbek a kerékpároknál, de az egyes járműtípusokra vonatkozó általános tilalomnak vagy például a szolgáltatás fix árképzésének nem vagyunk maximális hívei.
Ismét hangsúlyozom: a törvény szabályozási lehetőséget ad az illetékes önkormányzatoknak, amivel az vagy él, vagy pedig nem él. Az, hogy melyik önkormányzat mit kíván kezdeni vele, ebből egyértelműen nem következik, amondók vagyunk tehát, hogy lehet, hogy a demokratikus harcot elegendő önkormányzati szinten megvívni és a szabályozást útjára engedni, legalábbis ami a Jobbik-frakciót illeti, ugyanis lehetnek olyan speciális esetek, ahol bizony meg kell adni az önkormányzatnak a jogot arra, hogy a szolgáltatót akadályozza meg a joggal való visszaélésben, például a turistát kifosztó tarifa alkalmazásában vagy nemcsak régi, de esztétikai okokból vállalhatatlan járművek beállításában.
(20.20)
Emlékezetes egyébként, hogy nem is olyan régen Magyar Zoltán képviselőtársam egy csapat lelkes jobbikos aktivistával és a sajtó munkatársaival egyetemben megjelent Felcsúton Mészáros Lőrinc fellegvárában, a nemzet gázszerelőjének, a polihisztorként mindenhez értő Mészáros Lőrincnek - mondjuk úgy - uradalmi központjában. Itt egy speciális településnéző túrán vettek részt egy ilyen kisvasútnak nevezett, de gumikerekű speciális járművel. Tiltakoztak a földárverések ellen, valamint tiltakoztak a miniszterelnök úr barátja családi környezetének hihetetlen meggazdagodása és vagyonosodása ellen. Ha nagyon humorizálni lenne kedvünk ezen a kései órán, akkor azt is mondhatnánk, hogy kedves kormánypárti képviselőtársaink ezzel a szabályozással el akarják venni a kedvünket, illetve a lehetőséget attól, hogy még egy ilyen felcsúti településnéző túrán részt vegyünk.
De a tréfát félretéve, önmagában az akarat, hogy az önkormányzatok nagyobb fokú befolyást gyakorolhassanak ebben a kérdéskörben, szerintem az adott helyzetben egyébként helyesnek tekinthető. Ezért a Jobbik, összegezve az érveket pró és kontra, a szakmaiságot szokás szerint szem előtt tartva, a javaslat elfogadására fog szavazni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me