KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő T/10311. számú törvényjavaslat a szolgálati viszonnyal kapcsolatos egyes kérdések miatt több vonatkozó törvény módosítását célozza.
(23.10)
Ezek közé tartozik a közalkalmazotti törvény, a különadós törvény, a honvédek jogállásáról szóló törvény, és az adatkezelési szabályokat is módosítja. Ezeknek a módosítása valósulhat meg a javaslat elfogadása esetén. Én főként a honvédek jogállásáról szóló törvény módosításáról szeretnék néhány gondolatot elmondani, illetve a Jobbik álláspontját közölni.
A köztársasági elnök kinevezési jogkörénél bekerült az a lehetőség, hogy a döntéshozatalt megtagadhatja a köztársasági elnök, ha - és idézem a javaslatot - „alapos okkal arra következtethet, hogy az az államszervezet demokratikus működésének súlyos zavarát eredményezné”. Nos, erről a passzusról az indoklásban nincs semmi, és értelmezése sem szerepel sehol, így nem tudni, ez mit jelent, és egyébként is túl tág keretre adhat ez lehetőséget. Erre szeretnénk választ kapni az államtitkár úrtól.
Új szabály az imént is említett Facebook-tiltás. Lehet regisztrálni ezen a közösségi oldalon, csak nem írhatja oda az érintett, hogy hol dolgozik, ha ezt a miniszter egy belső utasításban megtiltja. Tudomásom szerint ez a rendőrségnél már bevett gyakorlat, és a mi álláspontunk szerint ez helyes és jól van így. Felmerül egy kérdés a javaslat 35. §-ához kapcsolódóan, amely az elektronikus ügyintézés minél szélesebb körben való alkalmazását célozza. Ezen törvényi követelmény megfelelő technikai hátteret igényel, a törvény hatálybalépéséig, azaz július 1-jéig országos szinten valamennyi érintettnél vajon biztosítható-e vagy biztosított-e ez?
Aggályosnak tartjuk a javaslat 24. §-át, ami a honvédek jogállásáról szóló törvény 215. § (1) bekezdését módosítja. Pontosan ennek a bekezdésnek a d) pontja - és szintén idéznék a törvényjavaslatból -: „Megszűnik az önkéntes tartalékos katona szolgálati jogviszonya, ha az önkéntes tartalékos katona nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzésnek, vagy az ehhez szükséges biztonsági, illetve hozzájáruló nyilatkozatot határidőben nem tette meg.” Véleményünk szerint olyan embereket kellene helyzetbe hozni, akik a haza iránt elkötelezettek, de ha korábban vagy éppen jelenleg is szemben állnak a központi kormányzati elképzelésekkel, tehát politikailag nem vállalhatók a Fidesznek, akkor kizárják őket ebből a lehetőségből. Ez a javaslat itt ürügyet teremthet erre, és ez az ürügy a nemzetbiztonsági kockázat lehet, amit nem is igazán kell részletezni, illetve nyilvánosságra hozni.
Tettre kész hazafiakat rekeszthetnek ki ebből a lehetőségből politikai alapon. Véleményünk szerint ez egy valós veszély. Persze kell nemzetbiztonsági kockázatelemzés, de nem azokkal a feltételekkel, ahogy önök ezt kezelik.
Az illetménypótlékról is szeretnék beszélni, ez a honvédek jogállásáról szóló törvény 36. §-ának (1) bekezdésében van benne. A javaslat szerint a szolgálati feladat ellátása esetén a távolléti díj százalékban meghatározva naponként 1-10 százalék lehet. A fokozott igénybevételi pótlékról van szó, amely főként a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben kivezényelt személyek juttatásaként kerül meghatározásra, és ebben a mértékben, amint az imént is említettem, 1-10 százalék. Véleményünk szerint csak abban az esetben fogadható ez el, ha a belső tartalmat egzakt módon meghatározzák, mikor hány százalék lehet ez a pótlék. A nagyságrendet mi is kevésnek tartjuk, a tartós távollét nemcsak a vezényelt személynek jelent többletköltséget, hanem a hátrahagyott családjának is komoly anyagi és fizikai terhet jelenthet. Egyébként csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hadseregben az átlagnál jóval nagyobb számban előforduló válások oka nagy részben erre vezethető vissza.
A határhoz kivezényelt, illetve a katasztrófahelyzetben, mondjuk, egy árvízi helyzetben helytálló katonáinknak édeskevés ez a pótlék, ami lehet 1-2 százalékos is. Meg kell szabni egy tól-ig százalékos értéket, mert nyilván nem ugyanazok a feladatok, viszont ezzel kapcsolatban majd módosító javaslattal fogunk élni, és reméljük, hogy ezt befogadja a kormány.
Összefoglalva tehát, a katonáink anyagi megbecsültsége nem nő ezzel a javaslattal, vannak benne ugyan támogatható elemek, de vannak kérdéses pontok, a már említett köztársasági elnöki kinevezési jogkörével kapcsolatban, és vannak a Jobbik számára vállalhatatlan dolgok is. Ilyen a távolléti díj mértéke és a már említett nemzetbiztonsági ellenőrzése az önkéntes tartalékos katonáknak. Ha a módosítóinkat támogatja a kormány, akkor mi is tudjuk támogat-ni a javaslatot, ellenkező esetben nem támogatjuk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me