BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Budapest és Manama, a Bahreini Királyság fővárosa légvonalban 3628 kilométer távolságra fekszik egymástól. Ezt a távolságot autóval 45 óra alatt, több országon áthaladva, majd a Perzsa-öböl egy részén áthajózva tudjuk leküzdeni. Pedig az arab világ a következő évtizedekben fontos szerepet játszik a világban és a világgazdaságban, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök úr is kijelentette 2014-ben a Perzsa-öböl menti országokban tett látogatásakor.
Ennek a kijelentésnek az igazságát a sport, különösen a motorsport szerelmesei is érezhetik, április 1-jén együtt izgulhattuk végig a Forma-1 bahreini nagydíját, amit immár 12. alkalommal rendeztek meg a királyságban. Pedig a száguldó cirkusz színpadára nem könnyű felkerülni, de Magyarország és Bahrein ott van. A Forma-1 palettáján szerepelni országaink közösen megélt sikere. És siker az a gazdasági együttműködés, ami immár három évtizedes múltra tekint vissza közöttünk. A schengeni információs rendszerhez való csatlakozásunk után, elsősorban a gyógyturizmusnak köszönhetően Magyarország fokozatosan szerzi vissza a rendszerváltást követően lecsökkent népszerűségét, és megbecsült gazdasági partnernek számít.
A bahreini állami és magánbefektetői társaságok intenzíven érdeklődnek a kelet-középeurópai térség befektetési lehetőségei iránt. Magyarországon kiemelten a mezőgazdasági és az egészségügyi együttműködési befektetési lehetőségeknek szentelnek nagy figyelmet. Bahrein az Öböl-régió pénzügyi központja, amely közel 400 pénzintézetnek ad otthont. A jelenlegi magyar kivitel döntő többségét a mobiltelefonok adják. A magyar export számára további lehetőséget elsősorban az élelmiszer, sajtok, sajtkészítmények, tejtermékek, az orvosi műszerek kivitele, környezetvédelmi technológiák, illetve az információs technológiák területén a szolgáltatásexport jelentheti.
Elmondhatjuk, hogy a magyar cégek fogadtatása kedvező, amelyek közül számos vállalat visszajáró vendég a bahreini rendezésű pénzügyi és banki IT-szakembereknek szánt kiállításon. Az ő kapcsolatépítésüket és Bahrein jobb megismerését is segítheti az a légi közlekedésről szóló megállapodás, amelyet Magyarország Kormánya és a Bahreini Királyság Kormánya 2016. január 21-én írt alá.
Jelenleg Magyarország és Bahrein között sem menetrend szerinti, sem charter üzemeltetésű járat nincs. A megállapodás megkötése jogi alapot teremt a két ország közötti légi járatok indításához, és lehetővé teszi, hogy a 3628 kilométeres távolságot időben néhány órára csökkentsük le. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(20.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me