DR. GYÜRE CSABA,

Full text search

DR. GYÜRE CSABA,
DR. GYÜRE CSABA, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvénytervezet, javaslat van előttünk, amelyet, azt gondolom, hogy minden frakció a parlamentben támogatni fog. Nagyon fontos kérdés a légi közlekedés, a légi közlekedés biztonsága, és az előttünk fekvő nemzetközi szerződés, amelyből itt az Országgyűlésnek kell törvényt alkotnia és majd kihirdetnie.
Ez valóban nagyon fontos lépés abban, hogy a két ország együttműködése javuljon a jövőre nézve. Valóban, mint ahogy elhangzott az előző felszólalásban, a korábbi felszólalásban, egy eléggé távoli országról beszélünk, hiszen Bahrein egy kis sziget a Perzsa-öbölben, több mint 3 ezer kilométerre Magyarországtól. Nem egy óriási nagy ország, hiszen 700 négyzetkilométer sincsen az alapterülete, ehhez képest viszont a lakossága már jóval nagyobb a megszokottnál, hiszen több mint tízszerese a betelepítettsége a szigetnek, hiszen 1 millió 300 ezer fő lakosa van, mindez a 700 négyzetkilométerre oszlik el.
Fejlett gazdasága van nyilván, hiszen tudjuk, hogy a közel-keleti országok gazdagok olajban, s ráadásul Bahrein volt az első ország, ahol a kőolajat megtalálták a közel-keleti térségben 1931-ben. Korábban elsősorban a gyöngyhalászatból élt az ország, és a kőolaj megtalálása meghozta a fejlődést, a gazdasági fejlődést, amellyel élni tudtak és valóban pénzügyi központtá is váltak, illetve vonzó az, hogy szigeti körülmények között, de valódi sivatagi éghajlatba kerülnek a turisták, akik odaérkeznek. Tehát valóban egy vonzó célpont lehet mindenki számára, hogy odautazzon, megismerje ezt az országot, megismerhesse azt a kultúrát, amelyet az ottani arabság, a tradicionális arab élet közvetít mindenki számára, mindemellett nagyon fontos az, hogy megkapja azt a biztonságot is, amit egy ilyen országban megkaphat.
Láttuk azt is, hallottuk azt a hivatkozást is, hogy ugyanúgy a Forma-1-nek is résztvevője, mint Magyarország, és sok más kapocs, kereskedelmi kapocs köti össze az országokat. Reméljük, hogy ez a nemzetközi szerződés, amely majd itt elfogadásra fog kerülni és törvényerőre emelkedik, ez majd előnyére válik a két ország kapcsolatának a jövőben.
Egy dolgot szeretnék még kiemelni magából a szövegből, amelyet a nemzetközi szerződés tartalmaz, hiszen minden olyan dolgot, amely előírás, amelyet az 1944-ben elfogadott chicagói egyezmény előír, ezeket ez a nemzetközi szerződés tartalmazza. Egyetlenegy dologra hívnám fel a figyelmet, amelyben talán követnünk kellene, kellett volna a bahreini példát, aki azért odafigyel arra, méghozzá a 3. cikkben, ha a kijelölés és az engedélyezés részhez odaérünk, akkor azért láthatjuk, hogy kik azok a légitársaságok, akiket kijelölhet a két állam egymás vonatkozásában, akik szállíthatják az utasokat, szállíthatják az árut. Itt azért nagyon lényeges, hogy Magyarország mit is köt ki, hiszen Magyarország területén az EU-ból szerződik valamilyen céggel, aki majd fog szállítani, majd kijelöl egy légitársaságot a magyar állam, aki majd itt ebben a vonatkozásban közlekedhet.
Míg azért a Bahreini Királyság keményen kiáll a helyi és a nemzeti érdekekért, hiszen egyértelműen kiköti, hogy olyan légitársaság járhat csak el, amely nemcsak a királyság területén bejegyzésre kerül, ami a magyar oldalon is elő van írva, de azt mondja, hogy a székhelye is a Bahreini Királyság területén kell hogy található legyen.
(20.50)
Valamint azt is leírja, és kiköti, hogy a légitársaság többségi tulajdonának és a tényleges irányításának is a Bahreini Királyságban kell lennie, illetve a Bahreini Királyság állampolgárai vagy pedig a Bahreini Királyság együttesen kell hogy a tulajdonosi jogokat gyakorolják. Tehát ez, azt gondolom, hogy nagyon fontos minden országnál, hogy elsősorban a nemzeti cégeket részesítsék előnyben. Ezt a Bahreini Királyság meg is teszi.
Magyarországon sajnos már nem beszélhetünk egy nemzeti légitársaságról, amit itt ebben az esetben ki lehetne jelölni, és meghatározhatnánk, hogy ebben a vonatkozásban csak ő közlekedhet. Azt gondolom, hogy ebben súlyos hibák terhelik az előző kormányzatokat, hogy hagyták az egyetlen magyar nemzeti légitársaságot megszűnni, és így majd megint odaadjuk valamilyen külföldi multinacionális cégnek ezt a lehetőséget is, amit ezzel a nemzetközi szerződéssel megteremtünk a két ország vonatkozásában. De bízunk benne, hogy mivel ebben is lehetőség van arra, hogy majd kicserélésre kerüljenek ezek a cégek, ezek a légitársaságok, amelyek a két ország vonatkozásában repülnek, majd valóban el fogunk jutni egyszer odáig, hogy egy valódi magyar nemzeti légitársaság lesz az, amelyik Bahrein és Magyarország között szállítja az utasokat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me