DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a napirend előtti felvetését, mert a Csernobil 30 éves évfordulójára történő megemlékezés lehetőséget ad arra és egyben kötelezettséget is, hogy egy, az atomenergia mellőzhetetlenségére, az atomenergia fontosságára, ugyanakkor az atomenergia kezelésére vonatkozó alapvető emberi, szakmai, társadalmi szabályokról szóljunk.
Igen, Csernobil egy jelentős ipari katasztrófa volt, mint ahogy a Titanic elsüllyedése egy jelentős hajózási katasztrófa volt, és számos repülőgép-szeren-csétlenség nagyon sok áldozatot kívánt. De ettől még nem tiltották be a tengeri hajózást, és senkinek nem jut eszébe, hogy a világon ma naponta föl-szálló mintegy 400 ezer repülőgépet letiltsa az égről. A modern kor veszélyekkel jár, olyan veszélyekkel jár, ahol az emberi felelősség megnövekszik. Nagyobbak a lehetőségek, nagyobbak az előnyök és nagyobb az ember felelőssége.
30 év után felelősséggel mondhatjuk, hogy Csernobil alapvetően emberi mulasztás következménye volt, egy, egyébként a maiaknál lényegesen korszerűtlenebb, a mai berendezéseknél lényegesen kisebb védelemmel rendelkező erőműnek a kezelőszemélyzete minden lehetséges szabályt megsértett, és felelőtlen mulasztásuk következtében előállt valóban egy olyan kataklizma, amit ön nagyon képletesen elmondott. Igen, a csernobili következményekben alapvetően szerepet játszott a 30 évvel ezelőtti szovjet rendszer, amely elhallgatta, megpróbálta elhallgatni ezt, ezáltal elfedte és növelte a bajt, és ennek következtében valóban emberek százai és ezrei haltak meg vagy szenvedtek súlyos károsodást, amelyre nem lett volna szükség.
De, tisztelt képviselő úr, mindez egy pillanatig nem feledtette el velünk, hogy a XXI. század nem tudja nélkülözni azt a biztos, folyamatosan meglévő, állandóan rendelkezésre álló, jól tárolható energiát, amit az atomenergia jelent. Az atomenergia alkalmazása az előbb említett kockázat mellett is számos előnnyel jár. Kiszámíthatóan alacsony szén-dioxid-kibocsátással képes egyenletes termelést biztosítani.
(9.10)
Természetesen a biztonságos üzemeléshez számos feltétel szükséges, olyan nemzeti szabályozási rendszer, amely meghatározza a biztonsági követelmények, előírások meghatározását és azok rendszeres korszerűsítését. Az atomenergia-biztonság alkalmazásához szükséges továbbá a biztonságot szolgáló engedélyezési rendszer működése, a rendszeres hatósági ellenőrzés és értékelés, valamint jól képzett, felelősségteljes és elkötelezett üzemeltetői személyzet is.
Felelősséggel állítom, hogy a hazai szabályozás a biztonsági követelmények betartását a nemzetközi előírásokkal összhangban valósítja meg. Ezeknek az előírásoknak Magyarországon mind a Paks I., tehát a jelenleg működő paksi erőmű, mind a döntéseink alapján megépülő Paks II. megfelel és meg fog felelni.
Hazánk biztonságos villamos-energia-ellá-tásá-nak szempontjából kiemelkedő a nukleáris energia alkalmazása, amely a hazai villamosenergia-ellá-tás-nak 1982 óta az egyik leghatékonyabb forrása. Magyarország villamosenergia-ellátásának ma 43-45 százalékát Paks biztosítja, minden más energiaforrásnál lényegesen alacsonyabb áron biztosítva ezzel mind a magyar lakosság elérhető árú és olcsó energiaellátását, mind a magyar ipar e szempontból megítélendő versenyképességét.
Nem véletlen, hogy a Magyar Országgyűlés már 2010 előtt a hazai atomenergia fenntartása és fejleszté-se szempontjából konszenzussal, az akkori kormánypártok és az akkori ellenzék egyetértésével foglalt állást. Az atomerőmű biztonsági berendezései folyamatosan ellenőrzés alatt állnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és mindenben megfelelnek az előírásoknak, tehát kérem, hogy Csernobil kapcsán és emlékén ezeket a szempontokat is vegye figyelembe mind a képviselő úr, mind a magyar társadalom. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me