HOLLIK ISTVÁN

Full text search

HOLLIK ISTVÁN
HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzetgazdasági miniszter a mai napon, ezekben a percekben fogja benyújtani az Országgyűlésnek Magyarország 2017. évi költségvetésének tervezetét. Ilyenkor érdemes számot vetni és megnézni, hogyan jutottunk el idáig, és a jövő évi költségvetés tervezete milyen irányt szab hazánk számára.
Azt kimondhatjuk, hogy ma az ország gazdasága és a magyar költségvetés stabil lábakon áll. Ma már az a kérdés, hogy a gazdasági növekedés okán a többletforrásokat a kormány mire fordítsa úgy, hogy közben nem felejtkezik el az államadósság csökkentéséről sem.
Ugyanakkor azt is ki kell mondani, hogy nem volt mindig ilyen jó a helyzet. 2010-ben, hat évvel ezelőtt az ország a csőd szélén állt, a szocialista kormányzat pénzügypolitikában is felelőtlen politikát folytatott: az államadósságot 8000 milliárd forintról 21 000 milliárd forintra növelték. Számos korrupciós ügy arra az időre vezethető vissza, gyökere Hagyó Miklóstól Molnár Gyuláig vezet, vagy most már ide tehetjük az Alstom, illetve Medgyessy Péter ügyét is. Trükkök százait alkalmazták 2006-ban, hogy elhitessék, a költségvetés hiánya nem 9,6 százalék lett, pedig végül kiderült, hogy annyi lett. Mindeközben, hogy felelőtlenül gazdálkodtak az állam pénzével, eltörölték a családi adózás rendszerét, megszüntették az otthonteremtési támogatásokat és a Lendvai Ildikó által megfogalmazott „nem lesz gázáremelés” ígéret ellenére több mint húszszor emelték az energia árát. Nem túlzó ezek alapján tehát azt mondani, hogy az ország a szakadék szélén táncolt.
2010 után a Fidesz-KDNP-kormány rendbe hozta az állam pénzügyeit: minden évben csökkentette az államadósságot, a költségvetés hiányát pedig 3 százalék alatt tartotta. Ez a szocialistáknak nyolcéves kormányzásuk alatt egyszer sem sikerült, a Fidesz-KDNP-kormánynak 2011 óta mindig, sőt volt év, amikor a hiány még a 2 százalékot sem érte el. (Dr. Legény Zsolt közbeszól.) A költségvetések azonban nemcsak a pénzügyi fegyelem szabályainak tettek eleget, hanem tükrözték a Fidesz-KDNP-kormány által vallott értékeket is. Ezért támogatta minden költségvetés az elmúlt hat évben minden erejével a családokat, és tett meg mindent azért, hogy minden magyar ember, aki dolgozni akar, az tudjon is.
Érdemes egy mondat erejéig európai kitekintést is tenni, hiszen a szocialisták egy olyan időszakban növelték az államadósságot, amikor több európai országban is csökkent annak mértéke a kedvező világgazdasági környezetnek köszönhetően. A Fidesz-KDNP pedig akkor képes folyamatosan csökkenti az államadósságot, amikor szinte mindegyik európai országban nő annak mértéke. De hasonló tendenciát láthatunk a gazdasági növekedés esetében is. A szocialisták kormányzásuk alatt az Unió átlagánál alacsonyabb GDP-bővülést tudtak felmutatni úgy, hogy közben még az országot is eladósították. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány ideje alatt Magyarország az Unió átlagát meghaladó növekedést produkált, csökkenő államadósság mellett. (Dr. Legény Zsolt közbeszól.)
Az elmúlt hat év kormányzati erőfeszítéseinek és a magyar emberek munkájának köszönhetően Magyarország ma már stabil lábakon áll: az európai átlagot meghaladó mértékben növekszik a gazdaság, visszafizettük az IMF és az Európai Unió hitelét, valamint csökkenő pályára került az államadósság. A magyar reformok működnek, és ennek köszönhetően a jövő évi költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre a saját életében. A 2017-es költségvetés mindenekelőtt az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz. Ebben továbbra is támogatja a kormány a dolgozó embereket azzal, hogy 15 százalékos személyi jövedelemadót tartalmaz, amely az egyik legalacsonyabb az EU-s országok közül. Emellett a kormány az életpályamodellek segítségével biztosítja a munkavállalók számára a kiszámíthatóságot, valamint a gazdaság teherbíró képességéhez igazodó béremeléseket is.
A magyar családok szintén kedvezményezettjei a jövő évi büdzsének, hiszen tovább nő a kétgyermekesek után járó adókedvezmény mértéke, amelynek összege 2017-ben már gyermekenként 15 ezer forint lesz. De a kormány 2016-ban tovább működteti a családi otthonteremtési kedvezményt, amely jövőre is igénybe vehető lesz. A három vagy több gyermeket nevelők 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához.
A 2017. évi költségvetés tehát az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz, amely elősegíti a magyar emberek és a magyar családok gyarapodását. Azt is biztosítja továbbá, hogy Magyarország, ahogy eddig, az európai szintű népvándorlás és a terrorfenyegetettség ellenére is egy biztonságos, stabil, fejlődő ország maradjon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me