KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az köztudott, az angol Jelentős Csalások Elleni Hivatal az Alstom francia vállalat négy vezetője ellen eljárást indított azért, mert 2,3 millió eurót a BKV-nak, illetőleg a BKV-hoz közel álló embereknek utalt át annak érdekében, hogy a metróberuházásra az Alstom-szerelvények mutatkozzanak a legalkalmasabbnak. Ennek kapcsán mára az is kiderült, a Magyar Idők információi ezt világosan mutatják, hogy a szocialisták (Zaj a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.) miniszterelnöke, Medgyessy Péter cége kapott ebből a kenőpénzből mintegy 180 millió forintot, mintegy 600 ezer eurót, két részletben.
Ennek kapcsán felvetődik a kérdés, hogy a szocialisták miniszterelnöke el tud-e számolni azzal, hogy milyen jogcímen kapott az Alstomtól ilyen jelentős összeget. Ha 2,3 millió eurót utalt át az Alstom a BKV-hoz és a BKV-hoz közel álló tanácsadó cégeknek - egyike Medgyessy Péter családi cége volt -, akkor hol van a többi pénz, hova utalták, kinek utalták, ki vett részt ebben a példátlan csalássorozatban, miközben pontosan tudjuk, hogy a BKV által végrehajtott metróberuházás kapcsán csak az Alstom-beszerzések 65 milliárd forintra rúgtak, és igen jelentős kárt okoztak a BKV-nak és a magyar államnak, hiszen félreértés ne essék, a magyar adófizetők is jelentős összeggel támogatták a metróberuházást. Ezért felvetődik a kérdés: kik voltak azok az emberek, akik érintettek ebben a példátlan korrupciós ügyben? Az akkori főpolgármestert Demszky Gábornak hívták, az akkori fejlesztési miniszter, illetőleg aki ezekkel a kérdésekkel tanácsadóként foglalkozott, egy másik szocialista miniszterelnök, Bajnai Gordon, illetőleg a BKV felelős vezetői - valahol ebben a körben kell keresni a maradék pénzt.
Azt gondolom, hogy a Legfőbb Ügyészség, aki egyébként a főpolgármester, Tarlós István bejelentése alapján már régóta nyomoz az Alstom-beszerzések körüli anomáliában, erre az újonnan ismertté vált tényre hivatkozva, jelentős mértékben ki kell hogy terjessze a nyomozati kört, és meg kell hallgatnia a szocialista miniszterelnököt, a főpolgármestert és minden lehetséges érintettet, mert látszik az adatokból, hogy a 2,3 millió euró, amit átutaltak, az angol különösen súlyos csalások hivatala adatai alapján, abból csak 600 millióról tudjuk, hogy Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök cégénél landolt.
Tekintettel arra, hogy a metróberuházás körüli anomáliák nemcsak itt érintettek, hanem más területeken is rendkívül komoly kár érte nemcsak a fővárost, az egész országot azzal, hogy a metróberuházás minden létező költséget túlszárnyalva valósult meg, az esetleges visszaélések kapcsán széles körű vizsgálatot kell indítani, mert nemcsak az Alstom-beszerzések voltak korrupciógyanúsak a BKV környékén.
Az Alstom által átutalt 600 ezer euró, amiről tudunk, hogy a szocialista miniszterelnöknél landolt, az csak azokat lepheti meg egyébként, akik nem figyelték a korábbi szocialista miniszterelnök körüli gazdasági ügyeket. Gondoljunk csak a Gresham-palota értékesítése kapcsán felvett 30 millió forintra, ami egyébként számos jogi szakértő szerint felvetette a befolyással való üzérkedés, visszaélés gyanúját, vagy gondoljunk csak arra a Paksi Atomerőművel kötött tanácsadási szerződésre, amelynek a tanácsadási teljesítése éppúgy nem található, mint ahogy a Political Capital számtalan, meglehetősen zsíros beruházása kapcsán semmilyen teljesítésigazolásra nem lehet bukkanni.
Azt hiszem, hogy a demokráciánk 25 éves történetében még miniszterelnököt ilyen súlyos vád nem ért. Tehát azt gondolom, hogy ezt igenis a parlamentnek is nyomon kell követni, és Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnöknek el kell számolnia azokkal az összegekkel, amit az Alstomtól korrupció és kenőpénz gyanánt átutaltak neki. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(9.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me