TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon indulatos és úgy gondolom, megalapozatlan kijelentéseket tett a Magyar Nemzeti Bankkal (Gőgös Zoltán: Melyik volt az?) és annak alapítványaival, gazdálkodásával kapcsolatosan.
Az első kijelentése az volt, hogy törvényellenesen működnek ezek az alapítványok. Hála istennek, Magyarországon még nem egy ellenzéki párt, a Magyar Szocialista Párt mondja ki azt egyetlen szervezetnek a működéséről és gazdálkodásáról sem, hogy törvényellenes.
Nézzük az ön által felsorolt hat pontot, hogy mit is mondott ön! Az első, hogy az ÁSZ ellenőrizze az alapítványokat. Tisztelt Képviselő Úr! El kellene olvasnia a törvényjavaslatokat, amelyek az Országgyűlés előtt vannak. (Dr. Tóth Bertalan: A cégeit!) A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslat - amiről ma szavaz az Országgyűlés, és a napirend előtti felszólalások után erről vitát folytat - egyik pontja pontosan erről szól, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény fogja kimondani, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze ezeket az alapítványokat. (Gőgös Zoltán és dr. Tóth Bertalan: A cégeiket is!?) Tehát ez kipipálva.
(9.20)
A második pont annyit kezdeményez, hogy a Költségvetési bizottsághoz kerüljenek át a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzési kérdései. Jelzem önnek, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján ma is egy országgyűlési bizottság, a Gazdasági bizottság ellenőrzi és számoltatja be a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét; az elnöke félévente köteles megjelenni a bizottság előtt, és a bizottság tagjai, a bizottság maga bármit kérhet ma is a Magyar Nemzeti Banktól. Az, hogy ön az ügyészséget szólítja fel eljárások megtételére, én úgy gondolom, szintén az ügyészség vezetőjének a döntése, hogy mikor, milyen eljárást indíttat. Egy biztos, a törvényes lehetősége most is megvan erre, tehát nem tudom, hogy ön mit kezdeményez. A közbeszerzési hatósági eljárással szintén ez a helyzet.
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását természetesen kezdeményezheti a Magyar Szocialista Párt, de miután először is kimondta, hogy törvényellenes ez az egész, a hatályban lévő szabályozások alapján ha bűncselekmény vagy bűncselekmény gyanúja van, akkor parlamenti vizsgálóbizottság azt nem vizsgálhatja. Tehát itt is ellentmondásban van önmagával. Vagy az a helyzet, hogy törvénytelen, és akkor a hatóságok vizsgálják, ha meg nem az, akkor parlamenti vizsgálóbizottság.
Felszólítja az alapítványokat, hogy kitakarás nélkül tegyenek eleget közérdekű kötelezettségvállalási feladataiknak. Ön törvénytelenségre szólítja fel az alapítványokat, mert a kitakarásnélküliség azt jelenti, hogy személyiségi jogokat sérthet ezáltal az alapítvány. Majd azt követően meg is fenyegeti az alapítványt, hogy ha nem követi el ezt a törvénytelenséget, akkor még föl is fogja jelenteni. Ellentmondásoktól hemzseg, politikai indulatokkal viszont tele van az ön felszólalása.
De hogy újra felhozzam, nem voltak önök ilyen finnyásak a Magyar Nemzeti Bank működésével kapcsolatban, amikor önök voltak kormányon, és a Magyar Szocialista Párt többsége az Országgyűlésben megszavazta Simor Andrást elnöknek. Újra elmondom önnek, hogy milyen elnöke volt a szocialista MNB-elnök a Magyar Nemzeti Banknak. Offshore cégekben tartotta a pénzeit. A Magyar Nemzeti Bank elnöke külföldön, ismeretlen cégekben tartotta a befektetéseit. (Gőgös Zoltán: Most meg a rokonoknál tartják.) A fizetése 8 millió forint/hó volt, ami Európában az egyik legmagasabb fizetésnek számított a nemzeti bankok körében.
De nézzük, hogy milyen teljesítményt nyújtott az önök nemzetibank-elnöke! Folyamatosan veszteséges volt a Nemzeti Bank tevékenysége. Folyamatosan nőtt az államadósság. A Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka abban az időben folyamatosan csökkent. Folyamatosan magasan tartották a jegybanki alapkamatot, és ezzel visszavetették a magyar gazdaság növekedését, lassították, mi több meggátolták azt. Engedték, hogy a devizahitelesek száma növekedjen Magyarországon, millió ember került bajba azáltal, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem figyelmeztette őket.
Megszüntették a bankok és pénzintézetek ellenőrzését, és a Magyar Nemzeti Banknak egyetlen szava sem volt ezzel kapcsolatban. Magasan tartották az inflációt, hogy rossz legyen az embereknek, hogy minél többet kelljen fizetniük a boltokban. Az önök által választott nemzetibank-elnök elnöki tevékenysége minősíthetetlen volt.
Köszönöm szépen. (Gőgös Zoltán: De most nem róla van szó! - Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me