TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy van, a mindenkori költségvetés a kormány működésének, tevékenységének, politikájának a leghűebb tükre, hiszen mutatja azt, hogy a kormány képes-e működtetni az országot, működik-e a gazdaság, a költségvetés bevételei beszedhetőek-e, az újraelosztás mértéke csökken-e, az újraelosztásban a kormány képes-e figyelembe venni a társadalom, az emberek, a polgárok, a családok, a vállalkozások érdekeit. Azt gondolom, a Fidesz-KDNP kormánya által benyújtott költségvetések - az elmúlt évekre vonatkozóan is és a 2017. évre vonatkozóan is - ezeknek az elvárásoknak megfelelnek. A kormány gazdaságpolitikája eredményes, ezt ma már nemzetközi szinten is, az Európai Unió szintjén is a hitelminősítők is elismerik.
Ahogy a képviselő úr is mondta, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai napon fogja benyújtani az Országgyűlés elé a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot, amelyet a parlament még most tavasszal megtárgyal, és remélhetőleg a parlament többsége el is fog fogadni.
(9.50)
Nagyon fontos az, hogy a költségvetés visszatükrözze azt, hogy a makrogazdasági szinten teljesíteni tudjuk a célkitűzéseinket, az elvárásainkat. Egyik fontos szám, hogy a gazdaság bővülése hogyan alakul. A 2017. évi költségvetési terv megalapozottan 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol, ami az Európai Unió tekintetében is elismerésre méltó, és az első harmadába, az élmezőnybe tartozik.
A beruházási ráta jelentősen növekszik, hiszen 20 százalék fölé tervezzük, ezzel is hozzájárulva a gazdaság növekedéséhez. A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak tervezése az elmúlt évek alapján is megalapozott. Ezt a Költségvetési Tanács véleménye is alátámasztja. A 2017. évi költségvetési hiánycél 2,4 százalékos, ami azt jelenti, hogy a működés tekintetében nullaszázalékos hiányt tervez a kormány, a Nemzetgazdasági Minisztérium. Többletkiadást csak a fejlesztések és a beruházások tekintetében lehet elérni. Azt gondolom, hogy ez is nagyon komoly eredmény az elmúlt évek teljesítménye alapján.
Nagyon fontos az, hogy a stabilitási törvényben és az Alaptörvényben meghatározott előírások és szabályok szerint Magyarország adóssága csökkenjen. A 2017. évi költségvetés, mint az azt megelőző éveké is, teljesíti ezt az elvárást, és GDP-arányosan 72 százalék alá fog csökkenni az államadósság mértéke. 2016 végére ez 73,5 százalékot fog elérni, a következő évben 72 százalék alá fog csökkenni. Ez a mutató jelentős javulást jelent, hiszen a stabilitási törvényben 0,1 százalékpontos csökkenés van előírva, ezzel szemben mi 1,5 százalékos csökkenést tervezünk, tehát jelentősen nagyobbat a törvényben meghatározottaknál. De természetesen a költségvetésről öt percben beszélni nem elégséges, éppen ezért címszavakban szeretném megemlíteni, ahogy ön is elmondta, hogy az életpályamodellek, az életpályarendszerek tovább fognak növekedni, a jövedelmek tovább fognak nőni a rendvédelemben, a pedagógusok körében, a felsőoktatásban, az állami tisztviselői életpálya elindul a 2016. évi költségvetés szerint, emelkedik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóinak jövedelme is. Csökken az adó mértéke, növekszik a családi adókedvezmény mértéke.
Kiemelendő az általános forgalmi adó mértékének további csökkentése, ami az ország teljes lakosságát érinti, és az ön által említett otthonteremtési támogatás feltételrendszereinek bővítése, ami több részből áll össze: az áfacsökkentésből, az állami támogatás mértékéből, illetve a nemzeti otthonteremtési közösségek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) által nyújtott lehetőségből. Köszönöm szépen a felszólalását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me