HORNUNG ÁGNES ANNA

Full text search

HORNUNG ÁGNES ANNA
HORNUNG ÁGNES ANNA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Sok minden elhangzott az előbb, amire röviden szeretnék reagálni. Azt hiszem azonban, a felszólalások alapvetően a fogyasztóvédelem témakörét érintették.
Ahogy az előbb elmondtam én is, illetve Witzmann úr is, a mostani javaslat legfőbb elemei alapvetően a fogyasztóvédelem köré csoportosulnak, tehát számos olyan rendelkezést tartalmaznak, amely a fogyasztóvédelmi szabályokat, a befektetők, illet-ve a fogyasztók érdekeit elősegítik.
Ez a pénzügyi szolgáltatási rendszer teljes területén megfigyelhető, a nyugdíjbiztosítóktól a befektetővédelmi szervezetekig, közvetítőkig, gépjármű-felelősségbiztosítás, azt gondolom, hogy minden területen történnek olyan előrelépések, amelyek ezt a célt, az önök által is kritizált célt fogják szolgálni. Ez az egyik pillér, amiről mindenképpen szerettem volna megemlékezni.
A másik, hogy nem alkothatunk a mai európai uniós szabályrendszerben olyan szabályokat, ami előreszalad az európai uniós szabályrendszerben, hiszen akkor lenne egy olyan átmeneti időszak, amely jogbizonytalanságot eredményezne. Ugyanezen célt szolgálja egy európai uniós jogszabály megalkotása, a prospektus irányelv. Már a nevében is benne van, hogy a prospektus egy olyan tájékoztatási rendszer, amely majd az ügyfeleknek szolgál széles körű tájékoztatással.
Ez mindenre ki fog terjedni, ugyancsak a mai törvényjavaslatban felsorolt területek legnagyobb részére kiterjed majd. Ez a szabályozás az Unióban már a vége felé közeledik, tehát várhatóan nyáron elfogadásra kerül. Ma olyan szabályt alkotni, ami ezt ennyire megelőzné, azt gondolom, hogy nem lenne értelme. Ezt a szabályt megvárva, azt a hazai jogba implementálva ezekre a kérdésekre, amiket ma felsoroltak, részben választ fogunk tudni kapni.
A harmadik dolog, amire szeretnék reagálni: a bankokkal való viszony, illetve, hogy a bankok milyen tájékoztatást nyújtanak. Folyamatos tárgyalásban vagyunk a bankokkal, ami a bankrendszerrel kapcsolatos viszonyok normalizálásához vezet. Ez egyrészről a bankszektor-kormányzat, ez nyilván a fogyasztókat kevésbé érinti, azonban ezáltal olyan megegyezéseket kötünk a bankrendszerrel, amely majd várhatóan s vélhetően majd a fogyasztókra is ki tud hatni, pozitív hatással tud lenni. Azt azonban, hogy egy bank milyen tájékoztatási rendszert nyújt a fogyasztóknak, konkrétan nem; nyilván irányelvekbe, szabályokba lehet foglalni, azonban ezeket majd ők fogják tudni meghatározni.
Annyit szeretnék még elmondani, hogy számos olyan rendelkezés született az elmúlt évben, amely a befektetők érdekeit szolgálta. Volt kártalanítás, a forintosítás után megszülettek a fairbanki törvények, ezek mind-mind a fogyasztók megelégedését szolgálták, illetve, hogy minél nagyobb megtérülést érhessenek el.
A jövőben is tervezünk ilyenfajta módosításokat, olyan számlacsomagok létrehozását, amelyek pont az ilyen igényeket szolgálják. Azok a tartalmak legyenek benne, amik a fogyasztóknak általában szükségesek, modern körülmények között, megfelelő feltételekkel. Nagyon bízom benne, hogy ezeket sikerül elérni a jövőben, és ezek akkor nem adnak majd alapot ezekhez a beszélgetésekhez.
Jelen jogszabálycsomagban én azt gondolom ismételten, hogy egy olyan előremutató jogszabálycsomagról van szó, amely a teljes pénzügyi közvetítőrendszert érinti. Ezzel zárnám a mostani beszédet, és köszönöm ismét támogatásukat a jogszabálycsomagot illetően. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me