POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is, szeretnék visszautasítani minden olyan célt, minden olyan ármánykodást, amely az önkormányzatokat, az önkormányzatok gazdálkodását vagy az önkormányzatok szabályszerű működését vonja kétségbe. Magyarországon az önkormányzatok - legyenek azok fideszes vagy más párt vezetői által vezetett önkormányzatok - az alkotmány, az Alaptörvény, az államháztartási törvény, az önkormányzati törvény szabályai szerint gazdálkodnak, és a gazdálkodásukat az Állami Számvevőszék, illetve az állami szervek, de természetesen a helyi nyilvánosság is közvetlenül tudja ellenőrizni.
A konkrét üggyel kapcsolatban, amit ön felvetett, el tudom mondani, hogy jelen pillanatban nyomozás elrendelésére került sor a Btk. 350. §-a alapján, és ez a nyomozás folyik. Ugyanakkor még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy az önkormányzatoknál, akár a helyi bevételek, akár az állami támogatások elköltéséről, akár közbeszerzések meghirdetéséről van szó, a törvények garantálják az átláthatóságot, a törvények garantálják, hogy egyenlő esélyekkel, világosan látható lefolyású legyen egy-egy közbeszerzési eljárás.
De ha már az átláthatóságról beszélünk: ez nem feltétlenül mondható el a Jobbikról, hiszen például a Jobbik költségvetési forrásainak harmada az, amely egyetlen üzletemberhez folyik be, és bizony így könnyen előjöhet az a feltételezés, hogy összefonódások vannak a közpénz elköltésében. (Szávay István közbeszólása.) De ugyanúgy érdekes kapcsolatok láthatók a Jobbik pártalapítványa körül, hiszen a tavalyi évben, amikor a kilenc állami támogatást kapó pártalapítványt vizsgálták, akkor az derült ki, hogy a Jobbik nem adott arról semmilyen információt, hogy mire költik el a pénzt.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me