HORVÁTH IMRE

Full text search

HORVÁTH IMRE
HORVÁTH IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 2010 óta eddig csak rombolást végeztek a hazai hulladékgazdálkodásban, és ennek nem más lett az eddigi eredménye, mint egy rendkívül rosszul finanszírozott, hatalmas adósságokat maga előtt görgető rendszer; olyan, amelyben ma is több száz település szolgáltatási ellátása van veszélyben, ugyanúgy, mint több száz munkahely is, főleg azokon a helyeken, ahol a szolgáltató csődközeli helyzetbe került. A mai valóság mindemellett az is, hogy sok helyen ma a katasztrófavédelem végzi a szemétszállítást a szolgáltatók helyett, sőt mindeközben a legtöbb uniós hulladékgazdálkodási vállalásunkat sem tudjuk teljesíteni.
Ebben a helyzetben ahelyett, hogy végre egy szakmailag megalapozott megoldáson dolgoznának, csak növelik a bizonytalanságot; most épp azzal, hogy április 1-jétől megkezdte működését a Nemzeti kukaholding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., valamint az új állami szemétgyűjtési rendszer. A gond az, hogy még nincsenek erre meg a vonatkozó szerződések a nemzeti kukaholding és az önkormányzatok között, és számtalan jogi, pénzügyi alapkérdés is tisztázatlan.
Éppen ezért kérdezem, hogyan fog megváltozni a jelenlegi formájában sem hatékony rendszer, amely nem tud megfelelni az uniós normák szigorításának sem. Mikor lesznek így a fejlesztések célirányosak? Ki fizeti ki a hulladékkal foglalkozó közszolgáltatók bevallott veszteségét, azaz mintegy 13 milliárd forintot? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me