DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Amint talán ön is utalt rá, azt megelőzően, hogy a jelenlegi kormány 2010-ben hivatalba lépett, mindennapos gyakorlat volt az, hogy offshore cégeken keresztül közpénzeket vigyenek ki az országból.
(11.40)
A baloldali kormányok alatt sok milliárd forint landolt adózatlanul külföldi bankszámlákon, gyakran az ország vezetőinek tudtával. Jól emlékszünk arra, hogy Simon Gábor személyében egy feketeöves offshore-os ült az MSZP vezetésében. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: Magadról beszélj! - Ne csináld!) Mi több, a baloldal olyan miniszterelnököt is adott az országnak, akinek nemcsak a cégei, hanem még a lakása is offshore hátterű volt. (Dr. Bárándy Gergely: Most fideszeseket sorolt, észrevetted?) Ezért amikor hivatalba lépett, a jelenlegi kormány azt a célt tűzte ki, hogy felszámolja ezt a gyakorlatot. Ennek eredményeképpen a közbeszerzéseken induló cégeknek ma már fel kell tüntetniük tulajdonosukat. Korábban, tisztelt baloldali képviselő urak, ez nem volt előírás. A korábbi gyakorlat alapján a közbeszerzéseknél áttételeket is lehetett alkalmazni, nem kellett felfedni a valós tulajdonosokat. Ezért időnként még offshore cégek is nagy részt hasíthattak ki a közbeszerzésekből.
Komoly eredmény ezért, hogy ma már Magyarországon nemcsak az nyilvános, hogy ki indul egy közbeszerzésen, ki nyer el egy megbízást, hanem az is, hogy kik az adott vállalkozás tulajdonosai. A nagyobb átláthatóságot célozza az online pénztárgépek bevezetése és az új közbeszerzési törvény is, amely az egyik legszigorúbb Európában. (Folyamatos zaj az MSZP és a Jobbik padsoraiból.)
Tisztelt Képviselő Úr! Egy olyan (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Kovács Béla…) párt nevében szólalt ma fel, amely a politikai (Az elnök csenget.) offshore legnagyobb magyarországi bázisa, mert mind a mai napig nem tudjuk, hogy mennyi pénzt hozott a kémkedéssel vádolt EP-képviselőjük és ezért (Derültség a Jobbik és az MSZP padsoraiból.) mit kértek cserébe. Azt sem tudjuk, hogy mekkora pénzek mozogtak. (Szilágyi György: Bravó!)
Ha önöknek valóban fontos az átláthatóság, akkor azt is tisztázzák, hogy az egyik képviselőtársuk környékén miért volt szükség cégtemetőkre ahhoz, hogy adóelkerülést hajtsanak végre. Úgyhogy, ha önök nyilatkozatokat szeretnének aláíratni, akkor mindenekelőtt ezekben az ügyekben tegyék majd meg. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Szilágyi György: Mi aláírjuk. Ti aláírjátok? - Dúró Dóra: Nagyon gyenge volt! - Dr. Bárándy Gergely: Ezért államtitkárnak lenni elég szégyenletes! Ennyit nem ér!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me