DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Komoly nyugalmat kell megpróbálnom árasztani magamból, amikor az ön szavait hallgatom, mert olyan sületlenségeket beszél, ami már szinte felháborító, ráadásul nem tudok tőle eltekinteni, de azzal, aki ilyen szinten nem ismeri a tényadatokat, borzasztó nehéz vitatkozni, legalábbis értelmes vitát folytatni, de ha megengedi, akkor azért megpróbálok néhány dologra reagálni, amit ön itt felvetett.
Azt mondja, hogy káros a földértékesítési program a magyar gazdák, illetőleg a magyar agrárium számára. Legyen kedves, mondja meg, hogy akkor azt a 19 ezer birtoktestet miért vásárolták meg a földművesek (Sallai R. Benedek közbeszól.), ha az olyan káros, 180 ezer hektárban. Kedves képviselő úr, 180 ezer hektár, 19 ezer birtoktest, több mint 10 ezer vásárló - ha ez olyan cefet káros lenne, akkor nyilván nem találkoznánk ezekkel a számokkal. De egyébként, ha már káros dolog, akkor én felírtam magamnak: tudja, mi a káros, képviselő úr? Egyrészről az, hogy önök földadót szeretnének bevezetni, na, az például káros, az LMP programjában, amit ön volt szíves megosztani velünk, merthogy az nem vezet előre senkinek sem, az biztos; sem a kisgazdáknak (Dr. Schiffer András és Sallai R. Benedek közbeszól.), sem a közepes méretűeknek, sem a nagyoknak, a magyar agrártársadalomnak biztos, hogy nem érdeke.
Azt mondja, hogy aranykalászos gazdák vásároltak ezeken a birtokokon. Kedves Képviselő Úr! Szeretném önnek elmondani, hogy minden tizedik magyar gazda vásárolt; aki jogosult földet venni, 100 ezer földműves van, ebből 10 ezer vásárolt, tehát minden tizedik magyar gazda vásárolt. Csak egy számot szeretnék önnek megemlíteni ebből, ami nagyon fontos adat lehet: több mint 71,5 ezer hektárt vásároltak csak fiatal gazdák.
(11.20)
Remélem, ez talán nem baj, az LMP programjának nem mond ellent az, és a kormány programjának sem, ami ezt a számot tükrözi.
Ön említette a külföldi vásárlókat. Kedves Képviselő Úr! Egyrészt egyetlen külföldi sem szerzett még tulajdont, tehát nem kell ennyire siettetni a folyamatot. Ha önnek ez fontos, akkor szóljon a megfelelő barátainak, de itt még nem tartunk, külföldiek egyelőre nem vettek földterületet. Az a hatalmas szám pedig, amit ön mondott: 24 külföldi állampolgár vett részt árverésen, ők összesen 1900 hektárt, versus 180 ezer hektárt, és 56 darab, versus 19 ezer darab az, amire érvényesen licitáltak és a legtöbb ajánlatot adták.
Szeretném azt is a figyelmébe ajánlani, hogy 3 hektár fölötti birtoktesteknél egy vevő átlagosan 40 hektár területet szerzett. Ez a 3 hektár fölötti, direkt nem keverem ide a 3 hektár alattit is, mert akkor egy vevő átlagosan alig éri el a 10 hektárt, amit vett. De ez egy másik műfaj, rendben van, azt ne keverjük ide.
Tisztelt Képviselő Úr! Én azt szeretném az ön figyelmébe ajánlani, hogy ez olyan, mint a magyar futballelemzési kultúra, hogy megpróbáljuk elmagyarázni a televízióban egyébként nem sok sikert aratott volt futballistaként, hogy miért rossz a Real Madrid vagy a Barcelona taktikája. Legyen kedves, képviselő úr, egy kicsit nagyobb odafigyelést generáljon egy-egy megszólalásánál. Nem az a feladat, hogy mindenáron megpróbáljon pocskondiázni egy kormányprogramot, hanem az, hogy érdemben megpróbáljon reagálni azokra, amik a tényleges adatok. Ön ezekre nem tud reagálni. El tudja mondani, hogy földadó, földadó, földadó, ezt értjük, de nem szeretnénk, nem kérünk belőle, és kiragad három vásárlót, aki önnek valamilyen oknál fogva nem szimpatikus, és azt mondja, hogy ő miért vett. Miközben egyébként világosan elmondtuk, az a célunk, hogy 20 százalék legyen a nagyüzemek mérete és 80 százalék a családi gazdaságok mérete. Senki nem mondta soha, hogy a 20 százalék nagyüzemre semmi szükség nincs. Senki nem mondta azt soha, hogy ne vásároljanak azok, akik egyébként földművesek, és most használnak földterületeket.
Csak azt szeretném mondani önnek, hogy a jogszabályokat vegye figyelembe, és vegye figyelembe azt, hogy ezen a földprogramon majdnem 19 ezer birtoktestben több mint 10 ezer gazda vásárolt. Nem tudom megérteni, hogy ez önnek miért nem szimpatikus, miközben ön maga is pályázott annak idején a földhaszonbérleti programoknál. Frakcióvezető főnöke nagyon mosolyog rajta. Fél évvel ezelőtt még nem mosolygott rajta, amikor magyarázkodott a televízióban, de az idő mindent megszépít. Tehát ön maga is pályázott, és nem volt rest 1400 hektárra pályázni. Most ehhez képest mi a probléma? Nem értem, miért gond az, hogy több mint 10 ezer gazda vásárolt ebben a programban.
Kedves Képviselő Úr! A magyar agrártársadalomnak és az agrárközéposztály megerősítésének megfelel ez a program, a magyar agrártársadalom örül ennek a programnak, és nagyon sokan vásároltak belőle, s ha lesznek következő körök, akkor reményeink szerint fognak is még vásárolni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me