SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Leginkább önökhöz terveztem szólni, mert az a kérdés merül fel bennem: önök ilyen országot akarnak maguk mögött hagyni? Ilyen magyar vidéket akarnak, mint amit most kialakítanak? Gyakorlatilag meg lehet nézni, hogy mi zajlik, a termőföld-privatizáció második szakasza lezárult március végével, és nagyjából azt lehet látni, hogy a magyar vidék a közmunkások, az elvándorlók, valamint a Mészáros Lőrincek és Csányik országa lesz, és ez vár a magyar vidékre, ez az, amit önök elősegítenek.
Nyilvánvalóan a földárverésekben nagyon-nagyon sok kérdés merül fel, nagyon sok tapasztalatot szerzünk. Az egyik ilyen tapasztalat, amiről már többször volt szó, az aranykalászosgazda-képzés. Az aranykalászosgazda-képzéssel úgy vásárolnak emberek most földeket, hogy soha előtte földműveléssel nem foglalkoztak, és konkrétan földüggyel dolguk nem volt.
Kérem szépen, 1847-ben változtatták meg azt a jogszabályt Magyarországon, hogy a jobbágyoknak lehessen földje. Most önök ezt csinálják vissza az 1847 előtti állapotra, amikor nem vehet földet akárki, csak az, aki megveszi magának az aranykalászos-tanfolyamot. Gyakorlatilag az, akinek pénze van, aki be tudja fizetni azt, hogy pár hét alatt 150-180-200-320 ezer forintért végzettséget szerezzen, megveheti a földet, amit önök árulnak, az összes többi társadalmi szegmens pedig nem. Ez az a jobbágysor, amit 1847-ben fel akartak számolni, és aminek a jogszabályi változásai lehetővé tették volna azt, hogy bárki hozzáférjen a földhöz. És nem csak ebben modellezik vissza a magyar feudális rendszert.
Azt nézzük, hogy ha az eddigi eredményeit összegezzük az árveréseknek, most már egyértelműen látszódik, hogy 45 család érdekelt, tehát az összes vásárló 2 százaléka nyerte el a földterület teljes egészének 18 százalékát. Ha megnézzük, hogy ki a legnagyobb vásárló, 13 százalék, akkor már azt látjuk, hogy a terület 60 százalékát ők vitték el. És ha megnézzük, hogy a 27 százalék mennyi, akkor azt lehet mondani, hogy a 80 százalékát a területeknek ők vitték el, tehát ez azt jelenti, hogy a 63 százaléka a vevőknek a terület mindössze 20 százalékát vitte el. Ez a 63 százalék volt az önök célcsoportja, amikor bejelentették ezt az intézkedést, és azt ígérték, hogy nekik lesz lehetővé téve ez a földvásárlás. Helyettük kaptuk a Mészáros Lőrinceket. És nyilvánvalóan szemet szúró ez, amikor azt látjuk, hogy Jakab István, a magyar vidéket becsapó és eláruló Magosz vezetője az, aki még az MSZP-kormányok idején azt állította, hogy végzetes hiba lenne eladni az állami földet, az, aki 2012-ben még a Demokrata című lapnak arról beszélt, hogy Nyugat-európa-szerte számos szövetkezeti összefogás létezik, és ezért sikeresek a versenytársaink; most már ezzel ellentétes dolgokról beszél.
Nyilatkozatban most éppen ezt mondta: a fokozódó belföldi és európai uniós verseny, vagy éppen a küszöbön álló, Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás indokolja a termőföld-privatizáció folytatását. A szabadkereskedelmi egyezményre hivatkozik, amit az önök európai parlamenti képviselői támogattak (Dr. Schiffer András: Szégyen!), hogy a folytatása legyen. Az önök kormánya az, amely nem emel vétót ezzel szemben, és Jakab István képes ezzel jönni. (Dr. Schiffer András: Szégyen!) De hát kérdezem: hányszor köpi saját magát szembe a Magosz? És most, amikor bejelenti ezt, bejelenti azt is: ugyanakkor az el nem kelt területekre a harmadik körben hirdetik meg, annyi különbséggel, hogy nagyobb területekre a gazdák együttesen is licitálhatnak. És mindezt a nyilatkozatot úgy teszi meg, hogy egyetlen esetben nem említi meg a „szövetkezet” szót, egyetlen esetben nem beszél arról, amire 2012-ben még feltette a szakmai hátterét, hogy majd a földforgalmi törvényben egy jó mezőgazdasági integrációs törvénnyel együtt és egy jó szövetkezeti törvénnyel együtt lehessen magyar vidéket és mezőgazdaságot építeni.
Ezért van szükség arra, amit a Lehet Más a Politika elkezdett, ezért van szükség arra, hogy az egyéni termőföld birtokmaximumát csökkentsük. Ezért van szükség arra, hogy 2-3 gyerekkel egy Mészáros Lőrinc ne rendelkezzen 1500 hektár fölött, és ne tudja növelni továbbra is azt a birtokszerkezetet, amit ’35-ben láttunk utoljára. Ugyanis 1935-ös birtokszerkezetet sugall az, amit önök jelen pillanatban az értékesítéssel megvalósítanak. Pontosan abban az évben volt utoljára, hogy ugyanígy a tulajdonosok 1,7 százaléka birtokolta a termőföld 55 százalékát. Ez az a nagybirtokszerkezet, amit önök építenek, és az az a birtokszerkezet, amit a termőföld-privatizációval elősegítenek. És nyilvánvalóan látható az, hogy semmit nem teljesítenek abból, amit ígértek. Azt ígérték, hogy december 31-éig ezt az őrületet befejezik - nem tették; újra és újra addig értékesítenek és adnak el, amíg el nem kel minden.
Azt mondták, hogy roppant nagy az érdeklődési kör. Immár a második értékesítési kör záródik le úgy, hogy 50-60 százalékát tudják eladni, még nincs licitáló jó néhány esetben. Korrekt piaci árakat ígértek, miközben Bekecs Mátyásnak, a miniszter unokaöccsének 186 ezer forintért adják hektáronként a földet. Azt ígérték, hogy nem kapnak majd külföldiek földet, miközben Somogyot érintően a területek szinte többségét tagállambeliek vitték el.
Én azt kérem önöktől, ha maradt még önökben bármi tisztesség, állítsák le ezt a termőföld-priva-tizációt, és ne folytassák addig, amíg a népszavazás nem mond erről véleményt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Önök, hogy az egyik miniszterük szavaival éljek, ebben a témában nem pusztán túltolták a biciklit, most már ideje lenne eltolni a biciklit. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me