SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ugye, jól tudjuk, hogy a hangzatos szavak és ígérgetések ellenére a korrupció nőtt a Fidesz-kormány ideje alatt. Éppen ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom „A korrupció 50 árnyalata” címmel azonnali kérdéssorozatot indít el. Nem volt egyszerű kiválasztani ezt az 50 ügyet a több száz, akár ezres nagyságrendből is, ami az önök nevéhez kötődik az elmúlt időszakban. A korrupciós pénzek eltüntetésére a legjobb módszer, ha olyan offshore cégeket hozunk létre, amelyek megpróbálnak eltűnni a magyar adóhatóság elől.
2010. V. 10-én, az Országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktor a következőképpen lelkesítette a kormányváltást üdvözlő, ahhoz okkal-joggal szép reményeket fűző híveit. Idézem: „Le fogjuk győzni az ingatlanpanamákat, a hatalommal való visszaélés technikáit, a felelősség alóli kibújás kísérleteit, le fogjuk győzni az offshore lovagok praktikáit és az érdemtelen állami kifizetéseket. Le fogjuk győzni a nemzet fővárosát tönkretevő korrupciót és pazarlást, le fogjuk győzni a múltat, mert Magyarország egységesen úgy döntött, hogy - tagolva mondta - le kell győzni.” Na, innen, ebből nem valósult meg az önök idejében semmi.
Semmi nem valósult meg azon kívül, hogy a fideszes haverok és barátok, rokonok, hűbéresek nagyon-nagyon jól jártak. A hangzatos szavak azonban itt még nem értek véget, hiszen a miniszterelnök úr azt is mondta 2013. III. 28-án: „A magyarok, tisztelt Ház, elszántak abban is, hogy a trükközést kiszorítsuk a közpénzek felhasználásából. Szinte egyhangú elvárás az, hogy ne lehessen a magyar adófizetők pénzét például offshore cégeken keresztül eltüntetni, ahogy ez az előző korszakban napi gyakorlattá vált.” Ugye, a Jobbik leleplezte, hogy ezek akkor is hazug szavak voltak. Volner János képviselőtársammal 2013. II. 13-án egy hat kérdésből álló írásbeli kérdéssorozatot adtunk be. Kérdéseinkre soha nem kaptunk érdemi választ, jóllehet felsoroltuk azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek az Alaptörvény rendelkezései ellenére átláthatatlan szervezetként több tízmilliárd forint támogatáshoz jutottak. Annyi lett ennek az ügynek a következménye, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget önök szőröstül-bőröstül felszámolták, mert beismerték, hogy igazunk van, a minisztertől pedig elvonták a fejlesztési forrásokkal kapcsolatos valamennyi feladatát.
De lássuk az elmúlt nap tényeit! A hírek szerint Horváth Zsolt, aki 16 évig az önök képviselője volt, fideszes országgyűlési képviselő, tulajdonosa a Mayer & Collins Trading Companynak, ez egy Seychelles-szigeteki cég, székhelye Suite 9, Ansuya Estate, Revolution Avenue. 2013. március 27-én, amikor a 74 darab, vissza nem térítendő EU-támogatásban részesülő offshore szervezettel kapcsolatosan kérdeztünk rá a dolgokra, akkor volt a 74 között egy MK-Property 101 Ingatlanforgalmazó Kft. is. Ez 171 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Azt gondolom, meg fognak lepődni a szervezet székhelyének címén, hiszen a szervezet székhelyének címe: Suite 9, Ansuya Estate, Revolution Avenue. Ugyanaz, mint amit az előbb is hallhattak; tehát pontosan ugyanoda van bejegyezve, ahová Horváth úr cége.
Beszédes továbbá, hogy ne mondjam, ordító adat, hogy az MK-Property magyarországi székhelye vajon hová volt bejegyezve önök szerint? Kecskemétre. Arra a Kecskemétre 2013 augusztusáig, ahol Horváth képviselő úr az önök fideszes országgyűlési képviselője volt. Aztán van még itt másik cég is, a Humán-Rent Szolgáltató, ami 100 millió forint vissza nem térítendő pénzt nyert el. Ennek tulajdonosa szintén erre a Seychelles-szigeteki címre van bejegyezve. Aztán ezen a címen még egy nagyon érdekes céget találtunk. Tudják, hogy hívják ezt a céget? Fidelity Corporate Services. Kérdés, hogy van-e valami közük önöknek ehhez a céghez, amelynek fő tevékenységi köre az, hogy offshore cégeket finanszíroz, offshore cégeknek segít abban, hogy el tudják tüntetni a pénzüket. Nos, kérem szépen, a napnál világosabban látszik, hogy szó sincs itt fenntartható fejlesztésekről, szó sincs itt semmi felzárkóztatásról. Arról van szó, hogy egyes fideszes prominensek vagy akár maga a Fidesz kitömték saját zsebeiket, az ország érdekeit messzemenőleg figyelmen kívül hagyva a saját önös érdekeiket helyezték előtérbe. Ez a valódi korrupció, ez maga a maffia.
A Jobbik képviselői egyébként ma aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben nyilatkoznak arról, hogy nem tagjai és nem tulajdonolnak offshore cégeket. Arra kérem önöket, hogy ha önöknek nincs takargatnivalójuk, akkor önök is írják alá ezt a nyilatkozatot. El fogjuk juttatni a frakcióhoz, és a Jobbik Magyarországért Mozgalom egy törvénymódosítást fog benyújtani, hogy olyan képviselők, akik ilyen offshore cégekkel rendelkeznek, azonnal veszítsék el a mandátumukat. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me