MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A napokban kaptuk a szomorú és megdöbbentő hírt, hogy életének mindössze 46. évében hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Artur Górski lengyel politikus, haláláig a szejm képviselője, Magyarország nagy barátja, akinek hiánya - finoman fogalmazok - pótolhatatlan a magyar-lengyel kapcsolatokban. Volt szerencsém személyesen is ismerni, és munkásságára testközelből is olykor-olykor rálátni, ezért méltónak tartom az ő politikai tevékenységét arra, hogy itt a magyar Országgyűlés falai között is megemlékezzünk róla.
Artur Górski 1970-ben született Varsóban, tanulmányait a Stefan Wyszyński Katolikus Egyetem politológia és társadalomtudományok szakán végezte 1994-ben, 1998-ban pedig már doktorált. 1995-97 között a lengyel állami hírügynökségnél volt belföldi tudósító, 1998-tól a katolikus Dziennik napilap főszerkesztője. 1999-től a Szolidaritás Választási Szövetség által vezetett kormányban töltött be különböző státuszokat, többek közt a minisztertanács tagjai és a miniszterelnök mellett dolgozott tanácsadóként. Hosszú ideig elnöke volt a lengyel jobboldali értelmiség számos alakját tömörítő és egyben befolyásos Konzervatív Klubnak.
2002-ben csatlakozott a Kaczynski-testvérek által vezetett Jog és Igazságossághoz, aminek színeiben a következő választáson, 2005-ben már bejutott a szejmbe. A lengyel parlamentnek egészen haláláig, négy cikluson át volt megszakítások nélkül képviselője. Artur Górski a magyarság ügyének egyik legnagyobb szószólója volt a jelenkori lengyel politikában. Számtalanszor tett látogatást Magyarországon, melyek során sohasem titkolta szimpátiáját mind hazánk, mind nemzetünk, mind pedig politikai értelemben a nemzeti oldal iránt. 2012 januárjában, amikor az Európai Bizottság varsói képviselete előtt szervezett egy tüntetést, azt a címet adta a tüntetésnek, hogy "El a kezekkel Magyarországtól". Ugyanezen év novemberében az ő meghívására és az ő szervezésében adhatott nagy sikerű koncertet a lengyel fővárosban, Varsóban a Kárpátia együttes.
Parlamenti felszólalásai során is rendre Magyarország mellett foglalt állást, az ellenzéki években folyamatosan ostorozta a Polgári Platformot a magyarok melletti határozottabb fellépésre az Európai Unióban. Politikai értékrendjében a konzervativizmus, a kompromisszumok nélküli antikommunizmus és a katolikus tradicionalizmus voltak a legfőbb irányelvek. Az Európai Uniót és a liberális demokráciát bíráló véleményei pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a PiS 2015-ben ismét meg tudta nyerni a választást, és Lengyelországban újra keresztény-konzervatív alapokon álló kormány alakult.
(15.00)
Artur Górski sajnos évek óta súlyos leukémiával küzdött, 2013-ban nyilvánosan jelentette be, hogy el kell kezdenie a kemoterápiás kezeléseket, amelyhez rengeteg vérre van szüksége. Idézem akkori Face-book-bejegyzését: „A ti véretek az én életem.” Ezek után több százan adtak számára vért, és betegségét ezáltal is hosszasan, hősiesen viselte, tavaly ősszel pedig már arról írt, hogy ha minden jól megy, akkor sikerülni fog gyógyulása. Állapota azonban sajnos rosszabbra fordult, és két héttel ezelőtt Budapesten a magyar-lengyel barátság napjára, Budapestre már nem tudott sajnos eljönni, és 2016. április 1-jén, néhány nappal ezelőtt kora reggel, 46 évesen elhunyt.
A Jobbik nem felejti el munkásságát, nem felejti el azt a szellemiséget, amelyet kifejtett politikai tevékenysége kezdetétől Magyarországgal szemben, a magyar-lengyel kapcsolatok mellett, és arra biztatunk minden magyar képviselőt, hogy a két nép, a két nemzet kapcsolatai és töretlen fejlődése miatt is vegyen példát Artur Górski munkásságáról, állítsa példaképként maga elé, és törekedjen arra, hogy ez a két nemzet egy újabb, legalább ezer évig hasonló együttműködésben töretlen bajtársiassággal egymás mellett kiálljon.
Isten áldja a lengyel népet, a magyar népet, és Isten nyugosztalja Artur Górskit! Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me