SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A hétvége folyamán kaptam postaládámba „A magyar reformok működnek” című kis füzetet, amelyben nagy leleményességgel nem esik szó a vidékfejlesztés ügyéről, az agráriumról, az oktatáspolitikáról, és nem esik szó az egészségügyről sem, mert a reformok nem minden tekintetben működnek.
Egy ilyen témáról szeretnék beszélni, ez pedig az anyai halálozás kérdése születések után. Ugyanis szomorúan kell megállapítanunk, hogy nem pusztán nem működnek a magyar reformok, hanem mindaddig, ameddig tíz évvel ezelőtt az angolokéval, az Egyesült Királyságéval voltunk egy szinten a statisztikai mutatók tekintetében, és nekik sikerült jelentős eredményeket elérniük, Magyarországon romlott a helyzet. Teljesen mindennapos most már, hogy emberek nem a miatt a betegség miatt halnak meg a kórházban, amivel kórházba kerültek, hanem olyan fertőzések miatt, amiket a kórházban szednek össze. Teljesen rossz a statisztikaiadat-gyűjtés a kórházi fertőzéseket bejelentő rendszerben, hiába korszerű informatikai rendszert tart fenn a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, nagyon kevés valós adattal foglalkozik, és nagyon-nagyon nehéz emiatt számon tartani ezeket a fertőzéseket.
Negyedik gyermekem, Barnabás fiam egy ilyen fertőzés miatt került kórházba születésekor, Kleb-siella-fertőzést kapott, amibe annak idején Miskolcon több csecsemő halt bele, aminek nemrégen az atlatszo.hu kiperelte az ÁNTSZ jelentését, ami megvizsgálta az eredményeket. Az ÁNTSZ jelentése azt állapította meg, hogy minden a legnagyobb szakszerűséggel folyt, minden rendben volt a kórházban, mindent erőn felül teljesítettek, amit én a magam részéről nem szeretnék megkérdőjelezni. Nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy felelősnek tartom azokat az orvosokat, akik ki tudja, hányadik műszakban dolgoztak ott, vagy azokat a 70-80 ezer forintokat kereső ápolókat, akiknek kétszer annyi babát kell ellátniuk, mint amennyit egészségesen lehetséges lenne. Szó nincs erről. A rendszert tartom hibásnak, hiszen alapvetően a magyar rendszerből, a magyar politikai kultúrából következik az, hogy nincs meg a képessége, hogy szembenézzen a problémákkal.
Az angolok elkezdték azt a folyamatot, hogy minden egyes esetről jelentést készítsenek, és megpróbáljanak intézkedéseket tenni, hogy hogy lehet megelőzni. A magyarok mit tesznek? Elkezdik a szülőket hibáztatni, hogy nagy, olyan veszélyességi faktorú csoportból jöttek ki a szülők, ahol dohányoztak, esetleg kosz volt a lakásban és így tovább. Nem arra törekszik a magyar rendszer és az ÁNTSZ jelentése, hogy hogyan lehet jobbá tenni ezt, hogy lehet még jobban odafigyelni emiatt, mert Borsodban történt mindez, és hogyan kell még fokozottabban felügyelnünk ezt a rendszert, hanem megállapítják ennek a teljes rendszernek a tökéletességét.
Nem hibáztatok orvost, nem hibáztatok ápolót, de hibáztatom az egészségügyi rendszert teljes egészében, ami nem törekszik arra, hogy Semmelweis halála után 151 évvel ne hívja fel a figyelmet azokra a lehetőségekre, amelyeket, mondjuk, csak kézhigiéniai fejlesztésekkel, néhány fertőtlenítőszerrel, egy fokozottabb odafigyeléssel meg lehetne előzni. És nyilvánvalóan a kézmosás hiánya, ami ilyen esetekben felmerül problémaként, olyan probléma, ami egyébként képezhető, és ezért probléma az, hogy azok a multirezisztens kórokozók, amelyek egyébként ott vannak Nyugat-európa kórházaiban is, nem magyar specialitás, és külföldön is előfordul ilyen eset, azok ellen hogy lehet küzdeni és mit lehet tenni.
Azt látjuk, hogy míg az egyik ország szembenéz ezzel a problémával, szembesül azzal, hogy itt valami hiba történt, addig Magyarország megpróbálja ezt leplezni, megpróbálja letagadni ezt a problémát. Jelen pillanatban Magyarországnak Kazahsztánnál is sokkal rosszabb a mutatója, 100 ezer szülésre 15 elvesztett anyát könyvelhet el a magyar egészségügy, akik fiatal anyukák többségükben, akik nem így tervezték az életet, és egy gyermekszüléssel nem azt gondolták, hogy soha nem fogják a gyermeküket felnevelni; fiatal családok, ahol esetleg nagyobb testvér veszít el szülőt azért, mert az egészségügyi intézményrendszer nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy valami változás történjen.
Az összes volt szocialista ország közül egyedül vagyunk ebben a térségben, akiknek nemhogy nem sikerült javítani a mutatóit, hanem rontotta a mutatóit, és ennek megfelelően nem tudott eredményeket felmutatni.
A lengyeleknek 100 ezer szülésre 3 ilyen haláleset esik, a szlovákoknak 6, amivel még mindig egy németországi eredményt tudnak hozni, míg a magyaroknak több mint 15 ilyen haláleset esik, és mindezekkel egyáltalán nem próbálunk érdemben lépéseket tartani és nem próbálunk tenni semmit.
A hétvége folyamán Sándor Mária, a fekete ruhás nővér hangot adott fáradtságának, hogy megunta azt a harcot, amit kilátástalanul vív és kilátástalanul végzett az elmúlt időszakban, és azt hiszem, hogy ez a téma pont az a kilátástanság, mint amit az egészségügyben legtöbben láthatnak, hogy nincs meg a törekvés, nincs meg a kormányzati szándék arra, hogy érdemi előrelépés legyen.
Nincs meg az érdekvédelmi képviseletek szándéka és a kormányzat szándéka, és ha ez nem változik, ezek a mutatók, ezek a reformok még tovább fognak romlani.
Ez ügyben kérnék a kormánytól segítséget és előrelépéseket. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me