DR. VÖLNER PÁL

Full text search

DR. VÖLNER PÁL
DR. VÖLNER PÁL igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Hát, az a csokor, amit képviselő úr felvetett, talán a legfőbb ügyész úr fogalmazta meg, hogy ha komolyan gondolta volna, akkor nem két percbe kívánná szorítani a választ, amit adhatok rá. Talán a frakcióban van néhány jogvégzett ember, érdemes lenne velük is néhány szót váltani. Ugyanis tudhatná, hogy akkor Magyarország Alaptörvényében benne van, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Az országgyűlési képviselők jogai és kötelezettségei is egyenlőek, és a hatályos büntető törvénykönyv az úgynevezett politikusbűnözés helyett a hivatalos személy fogalmát ismeri, külön olyan elkövetési formák vannak, amelyek ehhez kötődnek, nyilván külön védelmi formák is. Tehát ez a kérdéskör jogilag kezelt.
Amennyiben a politikusbűnözésről beszélnénk, akkor mondjuk, egy jobbikos politikusbűnözést is beemelhetnénk a Btk.-ba; vagy például Janiczák Dávid álláshalmozóként, mivel a Jobbik alapszabálya, illetve a párt programja szerint az álláshalmozás is politikusbűnözés, és ő öt helyről vett fel fizetést, akkor tulajdonképpen ő is bűnözőnek tekinthető. Ez is az ön egyik felvetése volt. Tehát először a saját házuk táján kellene söprögetni ebben a kérdésben.
A másik kérdéskör pedig az elévülés például. Az elkövető személyéhez nem köthető, hiszen az összes jogban az elévülés a bűncselekményhez, a bűncselekmény súlyához kötődik; ugyanígy a vagyonelkobzás, amit szintén létezik, és szintén, amennyiben kellő ok van rá, akkor a törvény jelenleg is alkalmazza ezeket a lehetőségeket, és ezek be is következnek.
A vagyonosodási vizsgálat, amiről beszél képviselő úr, négyévente sokkal gyengébb eszköz lenne, mint az a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség, ami évente kerül előírásra. Ha összehasonlítjuk a nemzetközi példákkal, például a némettel vagy az osztrákkal, ahol csak különböző jövedelmi kategóriákat kell megnevezni, akkor állíthatjuk, hogy a magyar az egyik legszigorúbb szabályozás Európában.
Remélem, hogy kellő felvilágosítást tudtam képviselő úrnak adni, hogy megnyugodjon. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me